Mide kanseri nedenleri belirtileri ve tedavisi

mide kanseri belirtileri ve tedavisi

Mide kanserinin tıpta olan ismi, gastrik kanseridir. Mide iç yüzeyinde hücrelerin kontrolsüz bir şekilde üremesi ile oluşur. En yaygın olarak görülen kanser türlerindendir. Mide, sindirim sisteminin en önemli parçası olduğundan, midede oluşan kanserler vücutta ciddi problemlere neden olur. İşte, mide kanseri belirtileri ve tedavisi;

Mide kanseri belirtileri:

Mide kanseri her zaman bir belirti vermeyebilir. Pek çok hastada hiçbir belirti olmaz. Bazı hastalarda olan mide bulantısı ve kilo kaybı mide kanserine yorulmaz. Mide kanseri teşhisi için pek çok testin yapılması gerekir. Bazı belirtiler, başka hastalıklarla kolaylıkla karıştırılabilir.

Dışkıda kan olması:

Dışkıda olan kan mide kanserinin en önemli belirtisidir. Dışkıda olan kan başka hastalıklarında belirtisi olabilir. Örn. kolon kanserinde dışkıda kan görülür.  Bazen de dışkıda oluşan kan fark edilmeyebilir.

Karında rahatsızlık ve ağrı:

Karnın üst kısmında rahatsızlık ve ağrı oluşması hastaların doktora gitmesini sağlayan bir belirtidir. Bu ağrılar orta şiddette veya şiddetli oluşabilir.

Kusma ve bulantı:

Kusma ve mide bulantısı pek çok hastalığın belirtisidir. Uzun süren bulantı ve kusmada mutlaka hemen doktora müracaat edilmelidir.

İştah kaybı:

İştah kaybı pek çok kanserin belirtileri arasındadır. Nedeni olmayan şekilde kilo vermek ve iştahsızlık olduğunda hemen doktora gidilmelidir.

Karında şişkinlik hissi:

Yemeklerden sonra şiddetlenen karında şişkinlik hissi, mide kanserinin belirtileri arasındadır.

Mide kanseri nedenleri:

Mide kanserinin nedenleri henüz bilinmemektedir. Fakat, bazı olaylar riskini arttırmaktadır.

Erkeklerde mide kanserine yakalanma, kadınlara oranla iki kat daha fazladır.

Asya ve Afrika insanı mide kanserine yatkındır.

Genetik anormallikler, mide kanseri riskini arttırır.

A grubu kanı olanlar, 70 yaş üzeri olanlarda mide kanseri riski artar.

Alkol, sigara kullananlar, sebze ve meyve yemeyenlerde risk yüksektir,

Mide iç yüzeyinde yaralar yapan helikobakter pylori, mide kanserine neden olur,

Kronik gastrit, B12 yetmezliği, mide ameliyatı olmak, kömür madeninde çalışma, kauçuk işletmesi, nikel arıtmacılığı gibi kimyasallarla temas halinde olunan işlerde çalışmak mide kanserine neden olur.

Mide kanseri tedavisi:

Mide kanserinde ilk yapılan uygulama, kanserli hücrelerin veya kanserli dokuların alınması gerekir. Ameliyatlarda gastrektomi ameliyatında midede oluşan tümör dışarıya alınır. Bazı durumlarda midenin tamamı alınabilir. Karın üzerinde olan lenf düğümleri alınabilir, midenin bir kısmı çıkarılır bu durumda, tümörün çıkarılması öncesi hastaya kemoterapi uygulanarak, tümör küçültülür. Erken teşhis koyulduğunda mide kanseri tedavi edilebilir. Bu nedenle, düzenli kontroller yapılmalıdır.

Leave a Reply