Mide delinmesi nedenleri belirtileri ve tedavisi

mide delinmesi

Mide delinmesi, mide, ince bağırsak veya yemek borusunda delik açılmasına verilen isimdir. Aslında çok tehlikelidir. Bakteriyel enfeksiyonla oluşması en yaygın durumdur. Mide ülserine neden olan helicobacter pylori bakteri nedenli oluşur. Bunun dışında ilaç kullanımı da mide delinmesine neden olur. İşte, mide delinmesi belirtileri ve tedavisi;

Mide delinmesi belirtileri

Mide delinmesi ve ülser hastalığı olan kişilerin yarısının daha önce mide şikayetleri hiç olmamıştır. Bunun başlıca nedeni hastalığın bazen hiçbir belirti vermeden ilerlemesidir. Kalan yarısındaysa hastalarda ülser vardır ve ani karın ağrıları ve krampları yaşamaktadırlar.

Mide delinmesinde en belirgin olan belirti, göbek ve mide arasında hissedilen yanmalardır. Sabah kahvaltı sırasında karın bölgesi ağrıları hissedilir. Mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, kilo kaybı başlıca mide bulantısı belirtisidir. İlerleyen dönemde mide kanaması oluşur. Çoğu hasta mide delinmesi yaşadığını fark etmeyebilirde çünkü, bu hastalarda çok az kanama oluşur.

Mide delinmesi teşhisi

Hastaya yapılan endoskopi, baryum sülfat, biyopsi ve C14 testleri ile teşhis koyulur. Yemek borusuna esnek tüp yerleştirilir, sabit bir kamera ile hastanın durumu gözlemlenir veya küçük bir parça alınarak biyopsi ile teşhis koyulabilir.

Mide delinmesi tedavisi

Mide delinmesi teşhisi koyulduktan sonra çeşitli ilaçlar, çeşitli hayat tarzı değişiklikleri ve cerrahi uygulamalarla hastaya tedavi uygulanır. Mide delinmesinde hastalara mideye zararlı olan yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durmak gerekliliği anlatılır. Hastada ülser varsa, mide delinmesi riski yüksektir. Bu nedenle, diyet kesinlikle uyulması gereken bir durumdur.

Çeşitli antibiyotikler, asit pompası inhibitörleri, H2 blokörleri en fazla kullanılan ilaçlardır. İlaçların tedavide yanıtı alınmaz ise, hastaya cerrahi uygulama yapılmalıdır. Laparoskopi ile yapılan ameliyatla, mide delinmesine müdahale edilir. Böylece hasta, enfeksiyondan uzak, daha hızlı bir iyileşme sürecine girer. Laparoskopi haricinde, vagotomi, antrektomi uygulaması yapılabilir.

Mide delinmesi ve ülserin tedavisi çok önemlidir. Çünkü ülser tedavi edilmediğinde mide delinmesine neden olur. Mide delinmesi kanın bazı bölgelerde birikimine ve iltihaplanarak, kan yolu ile taşınmasına neden olur. Bu durum hayati risk yaratır. Mide kanaması, sindirim yoluna ilerler. Hasta bu durumda bitkin ve yorgundur. Karın zarı iltihabı ve karın boşluğunun duvarında olan tahribat, mide delinmesi ile ortaya çıkar.

Leave a Reply