Diyabet hastalığı ile ilgili doğru bilinen 7 yanlış

diyabet-hastaligi-ile-ilgili-dogru-bilinen-yanlislar

Şeker hastalığı hakkında bildiğimiz pek çok şey aslında yanlıştır. Bunun başlıca nedeni diyabet hakkında bilgisizliğimizdendir. Bu nedenle pek çok yayın organı ve sosyal medyada makaleler yayınlanmaktadır. Bunlar hakkında bilgili olmak, bizi bu hastalığa karşı koruyacaktır. İşte, diyabet hastalığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar.

Diyabet hastası meyve yiyemez:

Diyabet hastalarının meyve yememesi gerektiği hakkında bir düşünce vardır. Oysa diyabetliler her çeşit meyveyi yiyebiliyor. Burada yapılması gereken şey, doktorun önerdiği kadar meyve yemektir. Özellikle diyabetlilerde verilen meyvelerin 250 gr. kadar olması ve çeşitli olmasına dikkat ediliyor. Tek elma ile yeterince vitamin ve mineral alınmamaktadır.

Diyabetliler pasta yiyemez:

Diyabet hastaları pasta yiyemez diye bir kural yoktur. Diyabetliler, belirli gün ve zamanlarda yaklaşık 80 gr. kadar pasta yiyebilirler. Hiçbir zaman diyabet hastasına pasta yeme denilmemektedir. Sadece kontrollü davranılmaktadır.

Mutlaka vitamin alınmalıdır:

Vitamin takviyesine ihtiyaç olup olmadığına doktorunuz yaptığı tahlillerle karar vermelidir. Vitaminler tabi ki çok faydalıdır fakat fazla alındığında size zarar verir. Bazı diyabet hastalarında hiç vitamin takviyesi kullanılmaz. Buna doktor karar vermelidir.

Diyabet hastası hamile kalamaz:

Diyabeti olan kadınların hamile kalması ve çocuk doğurmasının imkansız olduğu düşünülür. Oysa hamile kalmaya karar verdikten sonra, doktorunuz ile yapılan özel diyetler ve kan şekerinin dengeye alınması yeterlidir. Gebelik sırasında bazı ilaçlar değiştirilir ve diyabetliler sağlıklı hamilelik ve sağlıklı bebek sahibi olabilir.

Diyabetli hastanın çocuğu da diyabetli olur:

Genelde doğuştan diyabet hastası olan kişilerin çocuklarında böyle bir risk yoktur. Ömür boyu insülin kullanan bu hastaların çocukları diyabetli olmaz. Fakat tip 2 diyabeti olan hastalarda, yenidoğanda diyabet olmasa bile ilerleyen dönemde diyabet riski gelişir.

İnsülin bebeğe zarar verir:

İnsülin, rahim duvarını geçemediğinden bebeğe zarar vermez. İnsülin dahil olmak üzere pek çok hormon sadece annede kalır. Bu nedenle, insülin kullanan annelerin bebeği hiçbir şekilde etkilenmez.

İnsülin iğne ucu değiştirmeden kullanılabilir:

İnsülin vururken kullanılan iğne uçları hergün değişmelidir. Fakat pek çok hasta aynı ucu 4-5 gün kadar kullanmaktadır. İğne ucu, ilk kullanmadan sonra eğilmeye başlar ve bu durumda hastanın canı daha fazla yanacağı gibi enfeksiyona açık hale gelir. Bu nedenle iğne ucu her kullanımda değişmelidir.

Tip 2 diyabet hastası ömür boyu insülin kullanır:

Bu hastalarda kan şekerinin durumu kontrol edilerek bazen ilaç bırakılabilir. Hatta kullanımı ömür boyu bırakılabilir.

Diyabet hastası neye dikkat etmelidir?

Diyabet hastası kendi hastalığı ile ilgili tam bilgili olmalıdır. Kan şekerini evde nasıl takip edeceklerini bilmelidirler.

Diyabet, düzenli hayat ister ve yaşam tarzında değişiklik yaratır. Bu nedenle, yemekleri evde yapmak ve diyetisyen yardımı almak önemlidir.

Diyabet hastaları, düzenli egzersiz yapmak ve hayatlarına hareket katmalıdır. Bu şekilde vücut kendini toparlayacaktır.

Leave a Reply