Menopoza girdiğimi nasıl anlarım

menopoz nasıl anlaşılır

Menopoza girdiğinizi nasıl anlarsınız, işte menopoz dönemi ile ilgili belirtiler. Kadınlarda yumurtalıklarda üretilen yumurta sayısının azalmasına bağlı olarak 1 yıl süre ile adetten kesilmesine menopoz denilmektedir. Menopoza girme yaşı ülkemizde 46-48 yaş aralığıdır. Fakat, dünyada 51 yaş olarak belirlenir. Peki, menopoz girildiği nasıl anlaşılır?

Menopoz tanısı nasıl koyulur?

Menopoz öncesi 1-3 yıl arasında kadınlarda belirli şikayetler oluşur. Bu döneme, premenopoz ismi verilir. Bu döneme girilmesi ile birlikte, yumurtalıklarda hormon üretimi yavaşlar ve adet düzeni bozulur. Kanda FSH hormonu yükselmeye başlar. FSH hormonu yüksek olan kadınlarda hamile kalmak zordur. FSH hormonunun yükselmesinin başlıca nedeni, inhibin hormonunun düşmesidir. Yumurta rezervi düştüğünden inhibin yavaş salgı yapar. Menopoz teşhisi koyulacak kadınlarda östrojen, progesteron ve LH hormonu normal seviyelerde olur. Teşhiste önemli olan FSH hormonunun yükselmesidir.

Menopoza girdiğimi nasıl anlarım?

Kadınlarda adetin 1 yıl süre ile kesilmesine menopoz, bu dönemden önce adet düzensizliği yaşanmasına premenopoz denilir. Premenopoz döneminde olan kadınların bu dönemi adetlerine bakarak anlaması mümkün değildir. Çünkü, adet dengesizliğinin pek çok nedeni olabilir. Önemli olan, bu şikayetle doktora gidilmesi ve kanda FSH hormonu yüksekliğinin ölçülmesidir.

Birkaç aydır adet görmeyen kadınlar menopoza mı girmektedir?

Adet düzensizliğine girmek belirli nedenler ile oluşabilir. Eğer, kadın yaşı 43 ve üzeri ise, adet düzensizliği yaşanıyorsa menopoz şüphesi vardır. Adet görmeme, adet düzensizliği, adetlerde seyrekleşme, kanamada azalma gibi belirtilere pek çok hastalık neden olabilir. Guatr, hormon dengesizliği, kist, miyom, stres ve psikolojik bozukluklar adetlerde bozulmaya neden olabilir. Bu nedenle, bu şikayetleri taşıyan hastaların kesinlikle doktora gözükmesi gereklidir.

Menopoza giren kadınlar ne yapmalıdır?

Menopoza giren kadınların kesinlikle doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Kan tahlilleri, smear testi, kemik erimesi ve mamografi bu dönemde uygulanması gereken testlerdir. Bu durumda hastalara kemik erimesi için ilaçlar verilir.

Menopoza giren kadınlar adet görür mü?

Menopozun başında seyrek adet kanamaları görülür. Bu gayet normal bir durumdur. Fakat, menopoz sonrası ve sırasında kadınlarda görülen kanamalar risklidir. Kesinlikle doktora gidilip araştırılması gereken bir durumdur.

Menopoz girene kadar hamilelikten korunulmalımıdır?

Menopoz dönemine yaklaşıldığı dönemde hamile kalmak zorlaşır fakat imkansız değildir. Bu nedenle, menopoza kesin girilinceye kadar çocuk istenmiyorsa korunulmalıdır. Bir yıl boyunca adet kanaması görülmediğinde korunma yöntemleri bırakılır.

Menopoza Girerken Neler Yapılmalıdır ?

Leave a Reply