Meme Kanseri Hakkında Detaylı Bilgi

meme kanseri

Meme Kanseri Hakkında Detaylı Bilgi: Meme dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması meme kanserini oluşturur. Bu çoğalma nedeni ile doku fazlalığı oluşur, doku fazlalığına tümör denilir. Bu dokularda bulunan hücreler farklı alanlara gitme eğilimi taşırsa kötü huylu tümörleri oluşturur. Meme kanseri en fazla görülen kanserler arasındadır. Erken teşhiste rahatlıkla tedavi edilebilir.

Meme kanserini pek çok kadın elle muayene ile fark edebiliyor. Kanserli olan kitleler, sert, düzensiz kenarlı, yüzeyi pürtüklüdür. Kanser daha uzak organlara atladıysa meme kanserinin ilk tanısını koyulmuş olur. Kalça ve omurga kemikleri, akciğer ve karaciğer meme kanserinin en fazla yayıldığı bölgelerdir. Fakat, bazı hastalarda hiçbir belirti vermeyen meme kanseri, sadece mamografide anlaşılır.

Meme kanseri olası belirtileri

Memede ve koltuk altında ele gelen kitle, sertlik ve şişlik,

Meme başından gelen akıntı, kanlı ya da şeffaf,

Meme başında içeriye çekilme, çökme,

Meme cilt dokusunda soyulma ve kabuklanma, yara ya da kızarıklık, ödem, şişlik,

Memede büyüme, şekil bozukluğu olarak sayılır. Bu belirtilerden biri bile oluşursa hemen doktora gidilmelidir.

Meme kanseri olan hastaların yaklaşık olarak %10’unda meme başı akıntısı vardır. Meme derisinde ülserasyon ise, meme derisinin beslenememesi ile memede oluşan yaralardır. Deride ödem, derinin portakal kabuğu gibi görünmesidir. Meme başı değişimleri, meme başında içeri batma, yana çekilme olarak düşünülür.

Meme kanseri tedavi Süreci

Meme kanseri, her kanserin olduğu gibi erken tanısının koyulması ile tedavisi rahatlıkla yapılan bir kanser türüdür. Tedavide, ameliyat, kemoterapi, radyoterapi, hormon ve biyolojik terapi uygulaması yapılır. Ameliyat ve radyoterapi lokal tedavilerdir. Memede oluşan kanseri ortadan kaldırmak amaçlı yapılır. Kemoterapi, hormon tedavisi kana girerek tüm vücutta olan kanseri ortadan kaldırmak için yapılır. Genelde ameliyat sonrası kanserin yeniden oluşmasını engellemek için uygulanır. Fakat, her hastada meme kanseri tedavisi farklıdır. Kanserin evresine, hastanın yaşına göre tedavi farklı olarak planlanır.

Ameliyat meme kanserinde en sık yapılan uygulamadır. Kanserin alındığı ancak memenin alınmadığı operasyona meme koruyuculu ameliyat denilir. Bu ameliyatta koltuk altında lenf bezleri çıkarılır. Meme alınmadığında ameliyat sonrası radyoterapi uygulanır. Memenin koltuk altı lenf bezleri ile alındığı operasyona mastektomi denilir. Ameliyat sonrası hastalar radyoterapi görür.

Leave a Reply