Makattan kan gelmesi nedenleri ve neyin belirtisi

Makattan kan gelmesi, basit bir hastalıkta olabilir, ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir, şimdi gelin bu şikayetin olası nedenlerine ve tedavi yollarını birlikte inceleyelim.  Türkiye’de kadın ve erkeklerde aynı oranda görülen makat kanamaları, birçok anorektal hastalığın belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Makattan kan gelmesi nedenleri hakkında kısa video

Makattan Neden Kan Gelir?

Makattan kan gelmesi birçok nedene dayandırılabilmektedir. Şimdi bu nedenleri tek tek inceleyelim.

Basur (Hemoroid, Mayasıl)

Anorektal bölgedeki venlerin genişlemesi sonucunda ortaya çıkan ve oldukça sık görülen bir durumdur. Karın içi basıncını artıran hamilelik, kabızlık, öksürük, uzun süreli oturma gibi durumlar basura neden olmaktadır. Basur oluşan hastalarda makat kanamaları ortaya çıkabilmektedir.

Makat Çatlakları ve Yırtıkları

Tıp dilinde anal fissür olarak adlandırılan makat çatlakları, makattan kan gelmesine sebep olan bir hastalık çeşididir. Kabızlık, kronik ishal, gebelik, doğum yapma ve cinsel yolla bulaşan sağlık problemleri anal fissüre neden olmaktadır.

Anal Fistül

Fistül, iki doku arasında normalde bulunmayan bir kanalın olmasına denir. Anal fistül ise kalın bağırsağın sonu ile anüs deliği arasında normalde olmayan bir kanal olmasıdır.  Genelde makat apsesinden dolayı ortaya çıkan anal fistül, makattaki sivilceler, obez hastalar, ameliyattan çıkan hastalarda da ortaya çıkabilmektedir.

Bağırsak Kanseri 

Bağırsak kanserine yakalanan bir insanda görülebilecek erken belirtilerden birisi makat kanamasıdır. Kan dışkı ile karışık olabileceği gibi ayrı da olabilir. Kanserin ilerleyen evrelerinde tıkanma ve ağrı ortaya çıkar.

Kolon Kanseri

Ülkemizde en çok görülen 5 kanser türünden biri olan kolon kanseri, makat kanamalarına neden olabilmektedir. Yaş, sigara, alkol, cinsiyet, şişmanlık, genetik faktörler ve yaşam tarzı kolon kanserinin sebepleri arasındadır.

Ülseratif Kolit

Kolon ve rektumun mukozal ve submukozal tabakalarının tekrarlayıcı inflamatuar ve ülseratif hastalığına ülseratif kolit denir. Ülserasyonlar sonucu makatta kanamalar meydana gelebilir.

Makat Kanamam var, Hangi Doktora Gitmeliyim?

Makat kanaması durumuyla karşılaşan bireylerin Genel Cerrahi servisine başvurmaları gerekmektedir. Gerekli testlerin ardından tanı konularak tedaviye başlanılacaktır.

Makat Kanamalarında Muayene

Muayenenin ilk aşamasında rektal tuşe olarak adlandırılan, parmakla makatın muayene edilmesidir. Ardından anoskopi yapılır. Anoskopi, anüs hastalıklarının teşhisi için kullanılan, anüsün iç kısmını görmeye yarayan bir testtir. Bunlara rağmen kanama sebebi tespit edilemezse kolonoskopi uygulanır. Kanamanın rengi siyah ise gastroskopi ve kan tahlili yapılmalıdır.

Kanamaya Neden Olan Diğer Faktörler

  • Anjiodizplazi
  • Enfeksiyonlu Kolit
  • İskemik Kolit
  • Bağırsak Divertikülü
  • Damarsal kanamalar
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Crohn hastalığı

Makatında Kan Bulunanlar Ne Yapmalı?

Makat kanaması olan bireyler utandıklarından dolayı bir uzmana bu konu hakkında başvurmak istemezler. Gelişigüzel kullandıkları ilaçlar ile tedavi olmaya çalışırlar. Tedavinin gecikmesi sonucu hastalık ilerler. Bu sorunlarla karşılaşmamak için kanama durumunda doktora başvurmanız gerekmektedir.

Tanı ve Tedavi

Hasta şikayetleri doğrultusunda fizik muayene, kan ve dışkı tahlilleri yapılır. Test sonuçlarında kanamanın nedeni tespit edilemezse veya ailesinde kanser geçmişi olan bireylerde ileri tanı testleri yapılmalıdır. Bu ileri tetkiklerin ilk başta yapılması gereken işlem bağırsak kanalının endoskopik incelemesidir. Endoskopi anında kanama nedeni ve bölgesi tespit edilebildiği gibi, kanamayı durdurmaya yönelik tedavi girişimide uygulanabilir. Endoskopi incelemesi sonucu kanama nedeni yine belirlenemezse bağırsak filmi çekilmesi gerekebilir.

Yazar: Mehmet Ali Bozkurt

Leave a Reply