Lipaz Yüksekliği Neden Olur, Nasıl Geçer?

Lipaz Yüksekliği Neden Olur, Nasıl Geçer?: Pankreas tarafından üretilen lipaz, yağların sindirilmesini sağlayan önemli bir enzimdir. Lipaz enzim testleri çok öenmlidir. Çünkü lipaz enziminde olan yükseklik, pankreas hastalıklarının habercisi olarak bilinir. Lipaz bazen düşebilir veya yükselebilir. İşte, lipaz yüksekliği neden olur ve nasıl geçer?;

Lipaz yüksekliğinin olası nedenleri nelerdir?

Lipaz yüksekliği, safra kesesi enfeksiyonları ve sorunlarında, pankreas kanseri, bazı mide hastalıklarında, böbrek yetmezliği, trigliserid yüksekliği, pankreas iltihabında, safra taşlarında, obezite ve pankreatit durumunda oluşur.

Lipaz yüksekliği belirtileri nelerdir?

Lipaz yüksekliği bir belirti vermemektedir. Pankreas iltihabı yaşayanlar, diyabet belirtilerine benzer sorunlar yaşamaktadır. Sık idrar yapma isteği ve çıkma, yorgunluk, kilo kaybı ve aşırı susama pankreatit yani pankreas iltihabı belirtileridir. Terleme ve göğüs bölgesi ile sırtta oluşan ağrılar diğer önemli belirtilerdir. Karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma da oluşabilecek durumlardır.

Lipaz seviyesi nasıl ölçülür?

Lipaz testi kanla yapılan bir testtir. Test öncesi yaklaşık 8 saat kadar bir şey yenilmez. Doktorunuz bazı ilaçların test öncesi kullanılmamasını isteyebilir. Lipazın normal değeri, 0-160 U/L olmalıdır. Fakat, bu değer, ülkeler hatta labaratuarlar arasında farklılık göstermektedir.

Lipaz yükselmesi nasıl önlenir?

Bazı ilaçların yan etkisi olarak lipaz artabilir. Bu durumda doktorunuz bu ilaçları değiştirebilir.

Fazla alkol almak lipazda yükselmelere yol açar. Özetle, pankreas ve karaciğerde sorunlar oluşacağından alkol bırakılmalıdır.

Bol su içilmeli ve günlük 2.5-3 litre seviyesinde su tüketilmelidir.

Dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir.

Lipaz yüksekliği, pankreasta ve sindirimde sorunların oluştuğu anlamına gelmektedir. Pankreas kanseri, pankreasa ait olan kanallarda tıkanmalar olması, pankreas iltihabı ve pankreas kistleri lipaz yüksekliği ile ortaya çıkan sorunlardır. Ayrıca kasık fıtığı, apandisit, bağırsak iltihapları, bağırsakları tıkayacak yabancı cisimler, bağırsak düğümlenmesi ve bağırsak tümörü oluşabilir.

Çölyak, tahılların içinde bulunan glutenin sindirilememesi nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Bazı insanlarda bu madde yabancı olarak anlaşılır ve bağışıklık sistemi çok kuvvetli tepkiler verir. Bu durumda lipaz seviyesi çok yükselir. Bir hastalık kaynaklı olarak lipaz seviyesi yüksekse, öncelikli olarak o hastalık kontrol altına alınmalıdır. Bunun dışında yapılacak olan bazı hayat değişiklikleri ile lipaz seviyesinin yükselmesinin önüne geçilir.

Bu yazı mavikadin.com kaynak alınarak özgün olarak yazılmıştır.

Leave a Reply