Lenfoma (Lenf kanseri) belirtileri nelerdir

Lenf kanseri ya da lenfoma lenf sistemimizde oluşan kansere verilen isimdir. Lenfomada, bozulan hücrelerin tekrar bölünerek çoğalması nedeni ile oluşur. lenfoma genelde lenf bezlerinde olan şişlikler ile kendini belli eder. Lenf kanseri son yıllarda çok sık görülmeye başlanmıştır. Neden bazı insanlarda oluştuğu konusunda araştırmalar hala devam etmektedir.

Lenfoma belirtileri nelerdir?

Boyunda, koltuk altında ve kasıklarda olan lenf bezlerinde şişmeler olması başlıca belirtidir. Lenf bezleri bir bölgede veya tamamı aynı anda şişebilir. Şişen lenf bezlerinde çok ender olarak ağrı oluşabilir. Lenf bezlerinde aşırı şişmeler, kan damarlarında baskı oluşturabilir. Bu baskı nedeni ile kan dolaşımında sorun olur. El, kol ve bacaklarda uyuşmalar ile karıncalanma oluşabilir. Fakat lenf bezlerinde şişmeler soğuk algınlığı kaynaklı da şişebilir. Bu nedenle hemen kanser diye düşünülmemelidir.

Ateş, gece terlemesi ve kilo kaybı lenfomanın belirtileridir. Dinlenmeyle geçmeyen halsizlik, öksürük, nefes alıp vermede zorluk, göğüs ağrısı, karın ağrısı, şişkinlik, titreme, iştah kaybı, kaşıntı ve baş ağrısı diğer önemli lenfoma belirtileridir.

Boyun, koltukaltı ve kasık bölgesinde oluşan şişlik bir hafta boyunca inmezse doktora gidilmelidir. 2-3 gün süren üşüme, ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, halsizlik ve kaşıntı yaşıyorsanız doktora acilen gidilmelidir.

Lenfoma riskini ne arttırır?

Lenfoma en çok 60 yaş üzeri bireylerde görülür. Fakat genç yaş gruplarında da rastlanılan bir kanser türüdür.

Daha çok erkeklerde görülür, fakat bazı türleri kadınlarda da kendini gösterir. Ayrıca lenfoma beyaz ırkta çok daha yaygındır.

Çalışma ortamında kimyasallara maruz kalanlarda lenfoma riski artar. Çok ender olarak kemoterapi ilaçları kullananlarda da ortaya çıkabilir.

Zayıflayan bağışıklık sistemi lenfoma riskini artırır. Artrit, lupus, çölyak gibi hastalıklar ve organ nakilleri sonrası lenfoma oluşabilir.

Yüksek yağ oranlı beslenme, kırmızı eti çok yeme, aşırı kilo alma lenfoma riskini arttırır.

Lenfoma tedavisi:

Lenfomanın türü, hangi aşamada olduğu tedavinin planlanması amaçlı önemlidir. Tedavide kişiye özel uygulama yapılır çünkü her insanda farklı etkiler gösterir. Kemoterapi, immünoterapi, radyoterapi, kök hücre nakli başlıca tedavi seçenekleridir. Tedavi planlanırken kan hastalıkları için hematolog, radyasyon onkoloğu ve beslenme uzmanları bir arada çalışabilir.

Leave a Reply