Kürtajdan sonra ağrı oluşması

kürtaj sonrası kanama ve ağrı

Kürtaj yaptırdıktan sonra, ağrı kanama ve adet düzensizliği daha bir çok şikayeti sizler için derledik,  işte detaylar. Kürtaj işlemi sonrası belirli şikayetler oluşabilir. Ülkemizde yasal olarak 10 haftalık gebeliklerde kürtaj işlemi uygulanır. 10 hafta sonrasında olan gebeliklerde kürtaj işlemi uygulanmaz. Gebeliğin büyük olması kürtajda belirli riskleri de beraberinde getirebilir. Ayrıca, bazen kanama, ağrı, enfeksiyon gibi şikayetler oluşabilir. İşte, kürtaj sonrası ağrı, adet düzensizliği ve şikayetler;

Kürtaj sonrası oluşan ağrı

Kürtaj işlemi sonrası kasıklarda ağrı olması gayet normal bir durumdur. Bazı hastalarda hiç sancı görülmeyebilir. Adet sancısı şeklinde kasıklarda oluşan bu ağrılar zamanla yavaşlar ve yok olur. Bu nedenle, hastaya hafif ağrı kesiciler reçete edilir.

Kürtaj sonrası kanama veya lekelenme

Kürtaj sonrası kanama olması gayet normaldir. Kürtaj üzerinden gün ve zaman geçtikçe kanama yavaş yavaş biter. Kürtaj sonrası kanama yaklaşık 3-5 gün kadar sürer fakat bazı hastalarda hiç kanama olmamaktadır. Lekelenme tarzı 1-2 damlalık kanamalar oluşabilir. Kürtaj sonrası kanama dinmiyor ve giderek artıyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu durumda rahimde parça kalmış olabilir ufak bir operasyon ile parça alınarak, kanama sonlanır.

Kürtaj sonrası bulantı-kusma

Kürtaj sonrası bulantı ve kusma çok nadir olarak görülür. Bunun başlıca nedeni anestezidir. Kürtaj işlemi öncesi hiçbir şey yenilememeli ve aç karna olunmalıdır. Fakat, bulantı ve kusma gibi şikayetlerde mutlaka doktora danışılmalıdır.

Adet gecikmesi ve adet düzensizliği

Kürtaj sonrası adetler yaklaşık 30-40 gün sonra başlar. Bu süre sonrası kürtaj öncesi adet nasılsa o şekilde düzene geri döner. Kürtaj işlemi adet düzensizliğine neden olmaz. Hasta kürtaj öncesi nasıl adet görüyorsa adetleri o şekilde devam eder. Çok nadir adet düzensizliği oluyorsa sebebi kürtaj değildir araştırılmalıdır.

Akıntı, kaşıntı ve kötü koku

Kürtaj işleminde steril olmayan aletler kullanılması ve vajen yolunun antiseptik solüsyonlar ile temizlenmemesi, vajinite neden olabilir. Vajinit, mantar enfeksiyonlarıdır. Genelde akıntı, kaşıntı ve kötü kokuya neden olur. Tablet, fitil ve kremler ile vajinit kısa sürede tedavi edilir.

Kürtaj sonrası ateş

Kürtaj sonrası ateş yükselmesi olmaz. Fakat, rahim içinde oluşan bir enfeksiyon kaynaklı 1-2 gün içinde ateş yükselmesi görülebilir. Bunun için hastaya antibiyotik verilir. 1 hafta içinde hastada bir şikayet kalmaz.

Leave a Reply