Kürtaj yaptırmanın riskleri (zararları) nelerdir

kürtajın zararları

Kürtaj yaptırmanın riskleri (zararları) nelerdir işte detaylar. Hemen hemen içinde iğne olan ve ilaç kullanılan tüm tedavilerde risk vardır. Kürtaj işlemi bugün hiç sorunsuz yapılsa da mutlaka belirli riskler taşımaktadır. Bu nedenle, kürtaj işleminin kadın doğum uzmanları tarafından mutlaka hastane ve kliniklerde yapılması gerekmektedir. İşte, kürtajın riskleri ;

Kürtajın riskleri ve zararları nelerdir?

Kürtaj yapılırken çok az kanam olur. Bunun başlıca nedeni, bebeğin 10 haftalıktan küçük olmasıdır. Kanamanın fazla olduğu durumlar olabilir, bu durum kürtaj riski olarak kabul edilir.

Kürtaj işleminde rahim içine pek çok alet sokulur. Bu aletlerin hepsinin steril olması gerekmektedir. Ayrıca vajina ve rahim ağzı antiseptik solüsyonlar ile temizlenmelidir.  Tüm bu işlemlere rağmen bazen rahim dokusunda iltihaplanma ve enfeksiyon gelişebilir. Bu durumda hastaya antibiyotik verilmelidir. Kötü kokulu akıntı ve kasıklarda ağrı başlıca enfeksiyon belirtisidir.

Çok ender olarak, kürtaj işleminde rahim delinebilir. Fakat, bu durum ilerleyen ve 10 haftadan büyük gebeliklerde daha sık rastlanılan bir durumdur. Rahim delinmesinde bazen rahim kendini tamir ederken bazen de ameliyat ile tamir edilmesi gerekir. Bu durumda hasta gözlemlenilerek karar verilir.

Kürtaj sonrası en fazla görülen risk, rahim yapışıklıklarının olmasıdır. Rahmin aşırı temizlenmesi, rahim iç dokusunun aşırı reaksiyonla kürtaja cevap vermesi ile oluşur. Çok nadir görülse de, Asherman sendromu olarak görülebilmektedir.

Tüm ameliyatlarda kullanılan anestezi, kürtaj işleminde de kullanılmaktadır. Genel anestezi, her zaman belirli risk içermektedir. Bu nedenle çeşitli komplikasyonlar gelişebilir.

Lokal anestezi ile kürtaj işlemi yapılıyorsa, vazovagal senkop denilen bayılma durumu oluşabilir.

Kürtaj yapıldıktan hemen sonra ultrason ile rahim içine bakılır. Rahim içinde parça kalması ve kan birikmesi oluşabilir. Bu durumda iltihaplar ve kanama, ağrı oluşur. Genelde bu durumda, rahim içi operasyon ile temizlenir.

Çok nadir olarak, gebelik kürtaj ile alınamayabilir.  Bunun başlıca nedeni gebeliğin çok küçük olmasıdır. Bu durumda hasta 1 hafta kadar bekletilir ve işlem tekrar edilir.

Kürtaj sonrası çok nadir adet düzensizliği oluşabilir. İlk adet görme kürtaj sonrası 30-40 gün sonra olur. Bu tarz düzensizlikte hemen doktora başvurulmalıdır. Kürtaj sonrası gebelik oluşmaz diye yanlış bir inanış vardır bu durum aslında başka nedenler kaynaklıdır.

Leave a Reply