Plasenta akreata (Bebeğin eşinin rahim duvarına yapışması)

rahim duvarına yerleşen eş

Bebeğin eşinin rahim duvarına yapışık olmasına verilen isim, plasenta akreata olarak bilinir.  Normalde bu yapışıklık hafiftir fakat, bazı durumlarda bu yapışıklık rahim kaslarına hatta çevrede bulunan organlara kadar ilerleyebilir. Bebeğin eşinin yani plasentanın rahim duvarına bu kadar derin yapışması ciddi sorunları da beraberinde getirir. İşte, plasentanın rahim duvarına yapışması ;

Bebeğin eşinin rahim kaslarına kadar yapışık olmasına plasenta inkreata, rahim duvarına sıkı bir şekilde yapışmasına plasenta akreata, rahim kaslarını geçip etrafta olan organlara yapışmasına plasenta perkreata denilir. anne adayının daha önce rahim ameliyatı ve sezaryen olması, miyom ameliyatı geçirmesi buna neden olabilmektedir. 3-4 sezaryen geçiren hamilelerde plasenta akreata oranları %70 seviyesine kadar çıkar. Özellikle plasenta previa geçiren hastalarda plasenta akreata da gelişebilir.

Bebeğin eşinin rahim duvarına yapışması riskini kimler taşır?

Plasenta previa geçiren hamileler,

Sigara ve uyuşturucu kullananlar,

Sezaryen, rahim ve miyom ameliyatı geçirenler,

Multiparite.

Plasenta akreta tanısı nasıl koyulur?

Genelde doğum öncesi koyulabilen bir tanı değildir. Muayeneler ve ultrasonda bu durum anlaşılamaz. Fakat, normal doğum ya da sezaryen durumunda plasenta rahimden ayrılmayınca durum ortaya çıkar. Bazen bazı parçalar ayrılır bazıları içeride yapışık olarak kalır. Bu durumda kanama başlar. Doğumdan önce tanı koyabilmek için gebenin daha önce risk faktöründe olması gereklidir.

Plasenta akreata tedavisi nasıl yapılır?

Plasenta akreatayı önceden anlamak mümkün değildir. Bu durumda, sadece doğumda anlaşıldığından kanamayı durdurmak için yapışık olan parçalar dışarıya alınır ve bölge temizlenir. Fakat, çok fazla kanama oluşuyorsa nadir olarak rahmin tamamı alınır.  Bazı plasenta akreata tedavisinde plasenta zorlanmaz ve yerinde bırakılır. Bazı kadınlarda plasentanın kendiliğinden emilerek, yok olduğu ortaya çıkarıldıysa da bu henüz tam olarak uygulanmamaktadır.

Leave a Reply