Kötü Huylu Beyin Tümörü, İyi Huylu Beyin Tümörü

Tümörler, hücrelerin sürekli ve kontrolsüz çoğalması ile oluşan kitlelere verilen isimlerdir. Beyin tümörleri, beyin içinde kontrolsüz çoğalan hücreler nedeni ile oluşur. Tehlikelidirler, çünkü oluştukları bölgeye baskı uygularlar. Beynin hangi bölgesinde oluşurlarsa o bölgede belirti verirler. Beyin omurilik sıvısında akışkanlık sorunları, kafa içi basınç artışı, konuşma bozukluğu, hareket sorunları vs. pek çok sorun oluşabilir. Beyin tümörleri, iyi huylu ya da kötü huylu olarak sınıflandırılır.

Glial tümörler:

En sık görülen beyin tümörleridir. Kontrolsüz çoğalan hücreler nedeni ile oluşurlar. Bu hücreler hızla çoğalır ve sağlıklı dokuların içine uzanırlar. Çok nadir, omuriliğe ve hatta bazı organlara atlayabilirler. Özel boyama ve üretme tetkikleri ile mikroskop altında incelenmesi ile tanılanırlar. Radyoterapi veya kemoterapi alma durumu, tümörün tedaviye verdiği cevap neticesinde belirlenir. Düşük evrede hayatta kalma şansı yüksektir. Yüksek evreli tümörlerde tedavi çok daha zordur. Bu noktada önemli olan, düşük evrenin yüksek evreye dönüşmesinin önüne geçmektir.

Metastik beyin tümörü:

Vücudun başka bir bölgesinde oluşan tümörlerin, beyin dokusuna atlaması ile oluşan tümörlerdir. Kan yolu ile atlayan bu tümörler akciğer, meme, kalın bağırsak, mide, cilt ve prostat kanseri nedeni ile oluşabilir. Bazı beyin tümörü olan hastalarda, beyinde birden fazla tümöre rastlanabilir. Kanser hastalarının yaklaşık %20’sinde beyin metastazı görülmektedir. Metastazik beyin tümörü, beyin tümörlerinden yaklaşık 4 kat daha fazla görülür. 65 yaş üzeri olan hastalarda en sık görülen tümörlerdir.

Lokal anestezi altında bu hastalara biyopsi uygulanır. Bu sayede en kesin tanı koyulur. Bazı kanser türleri metastaz yapabilmektedir. Fakat çoğu beyin metastazı beyin dokusuna yerleşir. Beyinde metastazik tümör bulunsa bile hangi organdan geldiği bazen saptanamaz. Cerrahi girişimler, ışın tedavisi, ilaç tedavisi, kemoterapi ve radyoterapi kötü huylu olan beyin tümöründe tedavi seçenekleridir. Tedavinin başarılı olup olmaması kanserin yayılma durumu, yayıldığı organ sayısı, hastanın yaşı ve ek kronik hastalıkların olup olmaması ile ilişkilidir.

Metastazik beyin tümörleri yavaş ilerlerler. Belirgin sınırları vardır ve çok nadir olarak yayılım gösterirler. Beyin tümörlerinin başlıca sıkıntısı, iyi huylu olsalar bile beyin içinde olmalarıdır. Beyin içinde bir bölgeyi felç edebilirler ve hasta iyi huylu tümör nedeni ile hayatını kaybedebilir. Bazen de çok nadir olarak kötü huylu tümöre dönüşebilir. Bu nedenle, beyin tümörleri kesinlikle tedavi edilmelidir. Sınırları olduğundan, beyinden rahatlıkla cerrahi olarak alınabilirler. Çok nadiren de olsa cerrahi operasyonla alınan tümör kendini yenileyebilir.

Beyin tümörü belirtileri ve tedavisi

Leave a Reply