Beynin çalışma şeklini etkileyen 8 davranış

Beynimiz, 1.250 – 1.500 gr. ağırlığında ve 85 milyar hücreden oluşan organımızdır. Beynimiz sayesinde tüm hayati işlevlerimizi yerine getiriyoruz. Beynimiz iki yarım küreden oluşur. Her iki taraf farklı işlevleri yerine getirir, fakat birbirine bağlıdır.  Çok kompleks bir yapıya sahip olan beynimiz hakkında hala yeni bilgiler elde ediyoruz.

Beynimiz nasıl çalışır?

Beynimiz iki kısımdan oluşur. Beyindeki sağ lob şimdiki zamanla ilgilidir. Bulunduğunuz yerin sıcaklığı, aydınlığı tamamen sağ lob tarafından bilinir. Sağ beynimiz tarafından duyu organlarımızdan gelen sinyaller toplanır. Bu nedenle de bulunulan yerin nasıl göründüğü, nasıl koktuğu, tadı ve sesler analiz edilir. Özetle, sağ beyin sayesinde dünya ile iletişime geçeriz.

Beynin sol kısmı, geçmiş ve gelecekle ilgilenir. Geçmişte elde ettiğimiz bilgiler ile yeni bilgileri karşılaştırır. Sabah saatin kurulmasını ve kurmazsak geç kalacağımızı sol tarafımız hatırlatır. İç sesim dediğiniz yer, aslında sol yarım küredir. İç dünyamızı, dış dünyaya beynin sol yarım küresi bağlamaktadır.

Beynin çalışma biçimini etkileyen 8 davranış:

Aşık olmak ve anne olmak;

Beynimiz aşık olduğumuzda ve anne olduğumuzda aynı şekilde çalışmaya başlıyor. Her iki duyguda da pek çok hormon salgısı yapılıyor. Özellikle bağlanma, sevgi için hormonlar ve adrenalin her iki duyguda da salgı yapılıyor.

Sevgi ve nefret;

Beynimiz sevgi ve nefreti aynı bölgede hissediyor. Sevgide tek fark, yargılama ve düşünme yetisinin azalmasıdır. Bunun dışında sevgi ve nefret birbirine çok yakın iki duygu oluyor.

Uzun süren stres;

Uzun süre stres altında olmak beynimizde ciddi sorunlara neden oluyor. Öğrenmede düşüş, konsantrasyon sorunları, kendini kontrol edememe, endişeli olma ve sinirlilik stres kaynaklı oluşur. Beynimiz stres hormonu salgısını çok fazla yaptığından bu etkiler oluşur.

Hamilelik;

Hamilelik döneminde beynimiz farklı çalışmaya başlar. Empati kurma yeteneği ve şefkat hisleri artıyor. Bunun başlıca nedeninin, anne ile bebeğin iletişimini arttırmak ve tehlikeleri sezmek amaçlı olduğu düşünülüyor.

Uyku bozukluğu;

Gece uykusu sayesinde beynimiz, beyin hücrelerine zararlı olan bileşenleri temizlemektedir. Bu nedenle düzenli gece uykusu alınmadığında, başta alzheimer olmak üzere pek çok hastalık oluşabilir. Beyin hücreleriniz zarar görebilir.

Okumak;

Yapılan araştırmalarda çok okuyan kişilerin, beyin yetenekleri çok daha iyi gelişiyor. Hatta beyinde kullanılmayan bölgeler bile aktif hale geliyor. Okuma alışkanlığı, beynimiz için en faydalı alışkanlıklardandır.

Susuzluk ve tatlı tüketmek;

%80’i su olan beynimiz, susuz kaldığında hafıza kaybı yaşamaktadır. Konsantrasyon eksikliği ve öğrenme sorunları da oluşmaktadır. Fazla früktoz ise öğrenmede güçlük ve hafızada zayıflık yapmaktadır.

Bu yazı milliyet.com.tr kaynak alınarak özgün olarak yeninden derlenmiştir.

Leave a Reply