Kortizol Nedir, Kortizol Yüksekliği ve Sonrasında Kilo alma

Kortizol nedir Kortizol yüksekliği ve kilo alma

Kortizol Nedir ne işe yarar, bir çok insan Kortizol Yüksekliği ve Sonrasında Kilo alma nedenleri hakkında yakınmalarda bulunur peki tam olarak nedir bu, sizler için araştırdık. Günümün en önemli sorunlarından biri de kortizol yüksekliğidir. Çevremizdeki her türlü stresle ve kaosla savaşmaya çalışan vücudumuz, bu savaşı kortizol salgılaması ile yapmaktadır. Ancakkortizol hormonu devamlı şekilde yüksek olursa, en başta kilo alma sorunu ile birlikte pek çok problemi de beraberinde getirmektedir.

Fazla kiloları verdirme konusunda iddiaları bulunan bazı ünlü isimler, kortizol hormonunun vücuttaki etkilerini ortadan kaldırıp kilo alımını durdurabileceklerini belirtmektedirler. Kilo vermede kullanılan birçok üründe olduğu gibi, bu ürünlerle ilgili açıklamalar oldukça mantıklı aslında. Ancak bu ürünler kilo vermek için etkin ve sağlıklı bir yöntem midir? İlk önce kortizol nedir? bunu açıklamak gerekmektedir.

Kortizol nedir?

Yaşanan bir stres halinde böbrek üstü bezlerinden salgılanmakta olan hormon kortizol hormonudur. Glukokortikoid hormonları sınıfında olan ve kan şekerini yükseltmeye sebep olan bir hormondur. Vücudumuz stresli veya hayati bir tehdit altındayken kortizol salgılamaya başlamaktadır. Bu sayede tehdit ile mücadele eder ya da ondan kurtulmak için vücudumuzu hazırlar.

Stres çeşitleri değişiktir ve her stres durumu kan şekerinin yükselmesine yol açmaz. Yaşanan duygusal, fiziksel ya da mental stres, bununla birlikte yoğun egzersiz ya da çok düşük kalorili beslenme diyetleri gibi durumlar kortizol hormonunun salgılanmasına yol açabilmektedir. Günümüz insanı trafikten yoğun iş hayatına kadar varan bir süreçte devamlı bir şekilde strese maruz kalır ve bu durum da birçok kişide kortizol hormonu düzeyini yükseltir. İnsanın vücudu stresli durumlar geçse bile rahatlama ya da dengelenmeye çok kolay geçemiyor, çünkü peşinden başka bir stresli durum meydana gelebiliyor.

Kortizol hormonunun kilo alma ile olan ilişkisi:

Kortizol hormonu seviyesinin devamlı olarak yüksek olması türlü negatif neticeler meydana getirebilir. Bunlar;

  • Kan şekerinin yüksek olması
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Kan şekeri seviyelerinde dengesizlik
  • Karın bölgesinde yağ birikiminde artış

Karın bölgesinde yağ birikimindeki artma olması bazı kişilerde kilo almaya neden olmaktadır. Buna göre, şayet kortizol salgılanmasının önüne geçilebilirse kilo verilmesi mümkündür düşüncesi gelişmiştir. Maalesef bu düşünce doğru değildir. Hatta kortizol ve strese karşı gelişen tepki biraz bile olsa kilo vermeye yol açabilir. Kortizol hormonu, vücudumuzu daha çok yağ yakmak için uyarmaktadır. Bu sayede de tehditlere karşı vücudumuzu korumak ondan kaçmak için ekstra enerji kullanımını sağlar.

Fakat pek çok kişi, stres ve peşinden yaşanan kortizol salgısına çok daha fazla yemek tüketerek tepki vermektedir. Bu durum da kilo almaya neden olur. Bunun nedeni kortizolün kendisi değildir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; kortizol hormonu salgılanmasını önleyecek ilaçların alınmasının fazla yağlardan kurtulmaya herhangi bir faydası yoktur.

1- Uykuya dalmakta zorluk çekme:

Kortizol seviyesi gece düşmeli ki vücudumuz rahatlasın ve yeni baştan şarj olabilsin. Kortizol düzeyi çok yüksek ise, gün içinde çok yorulmuş olsanız bile gece yattığınızda bir tülü uykuya dalma zorluğu yaşarsınız. Bu nedenle de sabah yorgun kalkarsınız ve yine kortizol salgılanır. Bu durum yine uykuya dalmanızı zorlaştıracak ve kısır döngü oluşacaktır.

2- Uykunuzu alsanız da kalkınca yorgunluk hissetmek:

Kortizol seviyesindeki yükseklik böbrek üstü bezlerinin kortizol salgılamasında sekte yaratır. Bu durum kişide kronik yorgunluğa yol açmaktadır. Yeterli dinlendiğinizi düşünüyorsanız ve hala yorgunsanız, büyük ihtimalle stres altındasınız ve kortizol düzeyiniz de yüksektir.

3- Bel kısmından kilo alımı:

Bel çevresindeki yağlanmanın başlıca nedeni kortizol hormonunun fazla salgılanmasıdır. Dengeli bir şekilde besleniyor ve düzenli spor yapıyor olduğunuz halde karın yağlarınızdan şikayetiniz varsa, bunun sorumlusu stres yani kortizoldür.

4- Enfeksiyonlar ve soğuk algınlığına sıklıkla yakalanma:

Kortizol hormonu salgısı vücudumuzun onarma mekanizmasını devre dışına atar. Yani sizi koruyan bağışıklık sistemi gerektiği gibi çalışmaz. Dolayısıyla da virüslere ve mikroplara karşı savunmasız kalırız.

5- Sağlıksız gıdalara karşı istek:

Kortizol hormonu kan şekerinizi yükseltir ve diyabet riskinde artışa neden olur. Kan şekerinin yüksekliği insülin düzeyini de arttırmaktadır. Bu durum kan şekerinin aniden düşmesine yol açar ve siz de kan şekerinizi yeniden yükseltmek istersiniz. Sonucunda da abur cubur gıdalar ve şekerli besinlere yönelirsiniz.

6- Baş ve sırt ağrıları:

Kortizol seviyeniz uzun müddet yüksek kalmışsa böbrek üstü bezler tükenmeye başlamaktadır. Bunun sonucunda da prolaktin düzeyi artar ve vücudumuz acıya karşı daha duyarlı olur. Neticesinde de baş ve kaslarda ağrılar duyulmaya başlar. Kortizol seviyesinde yaşanan yükseklik beynin de acıya karşı hassas olmasına yol açar. Ufacık bir ağrı bile sinirleri uyarır ve baş ağrısına neden olabilir.

7- Cinsel istekte düşüş yaşanma:

Kortizol salgısı cinsel istekte azalmaya yol açmaktadır. Stres yüksek olduğu zaman libidoyu arttırmaya imkan sağlayan testesteron hormonunun düzeyinde azalma olur. Bu durum da cinsel isteğin azalmasına neden olmaktadır.

8- Bağırsaklarda hareketlenme yaşanması:

İnsanın boşaltım sistemi kortizol hormonuna karşı oldukça hassastır. Midede bulantı, ekşime, bel çevresinde kramp, kabızlık veya ishal stres hormonlarında artışa neden olur.

9- Gerginlik durumu:

Sinirlilik ve tedirginliği ortaya çıkmasının başlıca nedeni kortizoldür. Kişilerde panik duygusu, mide ağrısı hatta paronaya nedeni olabilmektedir.

10- Melankoliklik:

Kortizol hormonundaki artış seratonin seviyelerini düşürmektedir. Serotonin hormonunun düşmesi de kişide üzgün olma ve depresiflik gibi durumlara yol açabilmektedir.

Kortizol, stres ve kilo alımı:

Stres hali, kişide kortizol salgılanmasını tetiklemektedir. Kortizol da bel ve karın çevresinde yağlanmanın nedenidir. Kortizol salgısının artması, bazı kişilerde stres etkilerini azaltmak için abur cubur gıdaların tüketimini arttırmaktadır. Bu durumu önlemenin yolu dışarıdan bir müdahale ile kortizol salgısını azaltmak değil, stresi azaltıp kontrol altında tutmaya çalışmaktır.

Stresi azaltmak adına yürüyüşler yapabilirsiniz. Vücudun rahatlaması için meditasyon, yoga ve diğer yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Bunu başardığınızda da kortizol salgısı üretimini durduracak, strese bağlı yapılan yiyecek tüketimi ortadan kalkacak ve kısır döngü nedeni son bulacaktır.

Leave a Reply