Kol Ağrısı Neden Olur?

Kol ağrısı sıklıkla yaşanan bir sorundur ve pek çok  nedeni vardır. Bazen uykuda üzerine yatmaktan, düşme, çarpma ve kalp hastalıklarına kadar pek çok nedeni olabilir. Kol aniden ağrımaya başlarsa, ağrı kesici almak ağrıyı geçirebilir. Fakat ağrı geçmez ve şişlik meydana gelirse, hemen bir doktora gitmek gereklidir. Eğer, kolunuz hareketsiz kaldığında ağrı geçiyorsa angina olabilir. Göğüste sıkışma hissi ile aniden kola ağrı girerse, kalp krizi şüphesi ortaya çıkabilir. Özetle, kol ağrısı yüzlerce nedenden kaynaklanıyor olabilir. Peki, kol ağrısı neden olur? İşte, detaylar;

Kol ağrısı neden olur?

İncinme;

Kolunuzu fark etmeden incitmiş olabilirsiniz. Kolda olan bağ doku, kasların gerilmesi ve zedelenmesi ile oluşur. Genelde kalıcı hasar vermeyen bir durumdur. Ters bir hareket, ağırlık kaldırmak, spor yaparken yanlış bir hareket ile oluşmuş olabilir. Kolu hareketsiz bırakın ve buz ile kompres yapın. Kolunuz 2-3 gün içinde düzelecektir.

Tenisçi dirseği (Lateral epikondilit);

Dirseğin dış tarafında ağrı yapan bir durumdur. Sıklıkla dirsek ekleminin yanında olan tendon ve kasların fazla kullanılması ile meydana gelir. Amatör olarak tenis oynayanlarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. El bileğini zorlayan ve sürekli yapılan hareketler bu hastalığa neden olabilir. 1-2 hafta ya da bir ay içinde düzelen bir hastalıktır.

Dirsekte bursit;

Genelde vücudun eklem yerlerinde olan bursitler, sürtünmeyi azaltan sıvı dolu keselerdir. Dirseğin sert zemine sürekli olarak dayanması, şiddetli çarpma, sürekli aynı hareketi yapma ve keseciklerde oluşan iltihaplarda dirsek bursiti oluşur. Şişlik ve ağrı yapmaktadır. Ağrı azalır, fakat şişliğin inmesi uzun zaman alır.

Sinir ezilmesi veya sıkışması;

Eklem ve kemiklerde yıpranma veya aşınma olması, omurilikte sinirlerin sıkışmasına ve ezilmesine neden olur. Bu nedenle, boyundan kollara kadar yayılan ağrılar sıkça görülür. Kollarda güçsüzlük oluşabilir.

Fıtık;

Bel ya da boyun fıtığı, sinirlerde baskı olmasıyla oluşur. Bel fıtığı bacaklarda ağrı ve güçsüzlük yaparken, boyun fıtığı kollarda ağrı ve güçsüzlük yapmaktadır.

Angina pektoris;

Kalp kaslarına giden kan ve oksijenin azaldığı bir kalp hastalığıdır. Kalbi besleyen atardamarın sertleşmesi ile oluşur. Göğüs ağrısı, iç sıkıntısı, sol kola, boyna ve çeneye vuran ağrılar başlıca belirtilerdir.

Kol ağrısının az rastlanan nedenleri;

  • El bileğinde olan tendonların iltihaplanması, karpal tünel sendromu,
  • Boyun kaburgası yani en üst kaburga kemiğinin üzerinde bir kaburga daha olmasıdır. Bu fazla kaburga kolda ağrı ve karıncalanma yapabilir.
  • Damar sertliği kaynaklı olarak atardamar tıkanması, kol ağrısı ve kolda güçsüzlük yapar.
  • Kolda sinirlerin iltihaplanması, dirsek artiriti, kırık ve çatlak kemik kolda ağrıya neden olur.

Ne zaman doktora gitmeliyim?

2-3 gün içinde kolda ağrı geçmezse, koldan travma sonrası ani ses geldiyse, kolda şişme ve ağrı varsa, dinlenince kol ağrısı geçiyorsa, kol hareketi engelliyse, göğüste sıkışma hissi ve kolda şekil bozukluğu varsa kesinlikle hemen bir doktora gidilmelidir.

Sağ Kol Ağrısı Olası Nedenleri Nelerdir ve Tedavisi

Kaynak: Bu yazı, nedenolur.net/kol-agrisi-neden-olur/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply