Bel tutulması nasıl geçer, bel tutulmasına ne iyi gelir?

Bu günkü konumuz Bel tutulması neden olur, bu sorunu önlemek için ne gibi tedbirler alınmalı, bir çok açıdan ele alacağımız bu konuda bel tutulmasına ne iyi gelir,  gibi sorulara yanıt arayacağız, işte detaylar. Bel tutulmaları günlük hayatta sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Bel tutulmasının çok fazla görülmesinin sebebi aynı pozisyonda durmak, travma almak gibi sebepler olabilir. Bunun için de günlük hayatta bel tutulmasına sıklıkla rastlanmaktadır.

Bel tutulması bir pozisyonda kalmak ve belin hareket ettiğinde ağrıması gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Ancak bu şikayetin tek bir sebebi yoktur.

Bel Tutulması Neden Olur?

Bel tutulmasının çok çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Ancak bel tutulmasının genel sebeplerinin başında ani ve şiddetli hareketlerin yapılması gelmektedir. Bel tutulmasına ani ve ters hareketlerin yapılması sebep olmaktadır. Ayrıca bele soğuk girmesi gibi sebeplerde bel tutulmasına neden olmaktadır. Peki, bel tutulması nedenleri nelerdir? İşte, bel tutulması nedenleri;

Bel Tutulması Nedenleri Nelerdir?

Bel tutulması çok basit sebeplerden kaynaklanabildiği gibi farklı sebeplerden ve hastalıklardan da kaynaklanabilir. Peki, bel tutulması nedenleri nelerdir? İşte, bel ağrısı nedenleri;

Bel Fıtığı Bel Ağrısına Sebep Oluyor

Omurlar arasında diskler bulunmaktadır. Bu diskler omurların hareket etmesini kolaylaştırmaktadır. Ancak omurların arasındaki bu disklerin yerinden oynaması durumunda bel fıtığı oluşmaktadır. Bel fıtığının ana sebebi ise bel ağrısıdır. Bel fıtığından kaynaklanan bel ağrıları özellikle ilaç tedavisiyle tedavi edilmektedir. Ancak ilaç tedavisinin yanı sıra ameliyatta gerekli olabilir. Bel fıtığının ilerleyen aşamalarında cerrahi müdahale gerekebilir.

Kalça Sinir Ağrısı Bel Ağrısına Neden Oluyor

Kalçadan ayak topuğuna kadar uzanan sinire siyatik denilmektedir. Bu sinirin sıkışmasına kalça sinir ağrısı denilmektedir. Kalça sinir ağrısı ise bel ağrısına sebep olmaktadır. Kalça sinir ağrısına karşı bel ağrısının oluşması durumunda tedavi ağrı kesicilerle ve özellikle vitamin takviyeleriyle yapılmaktadır. Ancak bu tedavinin yeterli olmaması durumunda fizik tedavi gerekebilir.

Kireçlenme Bel Ağrısına Neden Olmakta

Boyundan kalçaya kadar omurlar bulunmaktadır. Bu omurlar arasında diskler bulunmaktadır. Özellikle yaşlanmayla birlikte ya da omurlara şiddetli baskı yapılmasıyla birlikte diskler omurlar arasından kaymaktadır. Bu diskler lenftir ve sıvı keseciklerden oluşmaktadır. Sıvı kesecikler varken omurlar birbirine sürtmemekte ve hasar almamaktadır. Ancak sıvı dolu keseciklerin kayması omurların birbirine sürtmesine sebep olarak omurların hasar almasına neden olacaktır. Bu durum ise kireçlenmeye neden olacak ve bel ağrısını meydana getirecektir. Kireçlenmeden kaynaklanan bel ağrılarında öncelikle ilaç tedavisinde başvurulmakta daha sonra cerrahi müdahale ile tedavi yapılmaktadır.

Duygusal Stres Bel Ağrısına Neden Oluyor

Vücudumuzda birçok sinir bulunmaktadır. Bunun içinde duygusal stres sinirlere doğrudan vurmaktadır. Duygusal stresten kaynaklı olarak sinirlerin hasara uğraması meydana gelebilir. Bunun için de duygusal strese bağlı olarak bel ağrısı oluştuğunda stresin bastırılmaya çalışılması gerekmektedir. Bu aşamada ağrı kesiciler işe yaramayacaktır. Sakinleştirici veya depresanlar daha etkilidir.

Ağır Kaldırmak Bel Ağrısının En Basit Sebeplerinden

Bel ağrısının en başlı sebebi şüphesiz ki ağır kaldırmaktır. Ağır kaldırıldığında bel hasar almaktadır. Ağır kaldırıldığında bel hasar aldığında bel ağrısının meydana gelmesi normaldir. Bu anlamda ilaç tedavisi yeterli olmakta ve ilaç tedavisine başlandıktan sonra ortalama 2 gün içinde ağrı kesin olarak geçmektedir.

Ani Yapılan Hareketler Bel Ağrısına Neden Oluyor

Ani ve ters hareketler bel ağrısının en önemli sebeplerinin başında geliyor. Çünkü ani yapılan hareketlerde bel kasları hasar almakta ve bel ağrısı meydana gelmektedir. Buna karşı  da kas gevşeticiler genel manada yeterli olmaktadır. Bunun için özellikle ani hareketler yapmaktan kaçınmak gerekmektedir.

Bel Tutulmasını Önlemek Amacıyla Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Bel tutulmasının sebebi eğer ki bel kayması ya da bel fıtığı değilse bel tutulmasını önlemek için yapılabilecek basit yöntemler bulunmaktadır. Bel tutulmasını önlemek amacıyla yapılması gereken belli başlı durumlar bulunmaktadır. Peki, bel tutulmasını önleme amacıyla yapılması gerekenler nelerdir? İşte, bel tutulmasını önleme amacıyla yapılması gerekenler;

  • Ağır eşyalar kaldırmak bel tutulmasına sebep olmaktadır. Bunun için de özellikle ağır eşyalar kaldırmaktan kaçınmanızda fayda vardır.
  • Günlük egzersiz yapılırken özellikle karın kasları zorlanıyorsa bel ağrısı tetiklenebilir. Bunun için de günlük egzersiz yaparken yalnızca karın kaslarınıza çalışmamalısınız.
  • Ani ve ters hareketler bel tutulmasına sebep olabilir. Bunun için bilhassa ani ve ters hareketlerden kaçınmanız gerekmektedir.
  • Streste özellikle bel ağrılarına sebep olmaktadır. Duygusal stres altında durmanız durumunda bel ağrınız şiddetlenebilir. Bunun için de özellikle stresten uzak kalmaya çalışmalısınız.

Bel Tutulması Nasıl Tedavi Edilir?

Bel tutulmasını tevdi edilebilmesi için başvurabileceğiniz belli başlı yollar bulunmaktadır. Peki, bel tutulması tedavisi için başvurabileceğiniz yollar nelerdir? İşte, bel tutulması tedavisi için başvurabileceğiniz yollar;

Bel Tutulması İçin İlaç Kullanmak Yeterli Olabilir

Bel tutulması tedavisinde öncelikle başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. İlaçla bel tutulmasının tedavi edilmesi mümkündür. İlk aşama bel tutulmalarında ilaç tedavisi yoluna başvurulmaktadır. Ancak ilerleyen bel tutulmasında ilaç tedavisi yeterli olmayabilir.

Fiziksel Terapi Bel tutulması Tedavisinde Kullanılabilir

Fiziksel terapi ilk aşama bel tutulmalarında uygulanan bir tedavi yöntemi değildir. Genel olarak orta dereceli bel tutulmalarında fiziksel terapi yapılmaktadır. Bu anlamda fiziksel terapi tedavi için önem taşımaktadır.

Epidural Enjeksiyonlar Bel Tutulmasına Neden Olacaktır

İltihaplanma genel anlamda bel tutulmasına ve bel ağrısına sebep olmaktadır. Epidural enjeksiyon ise omurlar arasına ilaç enjekte edilmesiyle yapılan tedavi yoludur. Bu tedavi omurga iltihaplanmasının tedavisi çözmektedir.

Akapunktur Yöntemi Bel Tutulması Tedavisinde Kullanılıyor

Akapunktur tedavisi küçük iğnelerle yapılan tedavidir. Bel ağrısına karşı bel bölgesine küçük iğnelerle akapunktur uygulanmakta ve bu yöntem sayesinde bel ağrısı tedavi edilmektedir.

Kiropraktik Tedavi Uygulaması Bel Tutulmasına Çare Oluyor

Bel kayması ve omur kayması için tedavi yöntemi olarak kiropraktik tedavi uygulanmaktadır. Özellikle bel kaymasına ve omur kaymasının tedavi edilmesini sağlamaktadır.

Cerrahi Müdahale Yoluyla Bel Tutulması Önlenebilir

Bel fıtığı tedavisinde ilaç tedavisinin ve fizik tedavisinin yeterli gelmemesi durumunda cerrahi müdahale yoluyla tedaviye başvurulmaktadır. Cerrahi müdahale yoluyla bel tutulması tedavi edilmektedir. Ancak cerrahi müdahale son aşamada başvurulan bir yöntemdir. İlk aşamada cerrahi müdahaleye başvurulmamaktadır.

Leave a Reply