Ayak bileği şişmesi neden olur tedavisi nasıl yapılır?

Ayak bileği şişmesi, ciddi bir rahatsızlıktan çok geçici bir sağlık durumu olabilmektedir. Uzun süre ayakta duran, yeni ve farklı egzersizler deneyen ya da iş yerinde yoğun bir gün geçiren kişilerde ayak bileğinde şişme ya da bilekte ağrı meydana gelebilir. Ayak bileğindeki şişme, farklı yan etkiler gösteriyorsa ve tüm gün devam ediyorsa bir doktora görünmek gerekir. Yazımızda, ayak bileği şişmesi nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Ayak bileği şişmesinin nedenleri;

Ayak bileklerinde şişme olmasının nedeni potansiyel bazı hastalıklar, genel bazı sağlık sorunları, kullanılan ilaçlar ve yaşanan yaralanmalar olabilir. Aşağıda başlıca ayak şişmesi nedenleri verilmiştir;

  • Uzun süre hareketsiz kalmak; Motorlu taşıtlarla yapılan uzun süreli yolculuklarda olduğu gibi, uzun müddet hareketsiz kalınması da geçici ayak bileği şişmesi Geçici bilek şişlikleri hava yolu ile yapılan yolculuklardan ve leğen kemiği ameliyatlarından sonra da görülmektedir. Bu tür şişliklerden kaygılanmanız gereksizdir, çünkü normal hareket ortamına geçildiğinde şişlikler kendiliğinden geçmektedir.
  • Ayak bileği yaralanmaları; Ayakta veya ayak bileklerinde yaşanan yaralanmalar da şişliğe neden olabilmektedir. Bu şişmeler çoğunlukla bağ çekmesi veya bileğin burkulması kaynaklıdır. Şişliklerin olduğu bölgede hassasiyet ve ağrı vardır. Yürüme esnasında hasar gören bölgeye baskı geldiğinde üzerine basmak da güçleşir. Yan etkilerdeki şiddet, yaralanmaların ciddiyetine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
  • Lenfödem; Bacaklarda oluşan lenfödem, ayak ve ayak bileklerinde şişliklere yol açabilir. Lenfödem, lenf düğümlerinin veya damarlarının gerektiği gibi çalışmamasıdır. Bakteri enfeksiyonlarından ya da lenf düğümlerinin tıkanmasından olabilir. Tedavisinin yapılmaması, kansere kadar gidebilecek bileklerde enfeksiyonun ilerlemesine ve şekil bozukluklarına yol açabilmektedir.
  • Enfeksiyonlar; Bacaklarda oluşan bazı enfeksiyonlar da ayak bileklerinde şişmelere neden olabilmektedir. Bu, daha çok diyabetli hastalarda yaygındır. Enfeksiyon kaynaklı şişmeler kontrol altına alınmadığı taktirde, sinirlerin hasar görmesine neden olmakta, kabarcık ve yaralarla birlikte görülmektedir.
  • İlaç kullanımı; Testosteron, östrojen, kalsiyum kanal blokerleri, şeker ilaçları, steroidli olmayan iltihap sökücü ilaçlar veya steroidler vücudun diğer bazı bölgelerinde şişme yapabileceği gibi, ayak bileği şişmesine de neden olmaktadır. İlaç kaynaklı şişmelerin bir kısmı geçici etkili olabilir ve vücut tedaviye cevap verdikçe şişlikler azalır. Şişlikler artış gösterirse ya da inmemişse, şişmenin önüne geçmek amacıyla ilaç doktor tarafından değiştirilebilir.
  • Gebelik; Gebelik döneminde genellikle eller ve ayaklar şişer. Hamilelikte alınan kiloların etkisiyle ayaklarda şişme yaşanabilir. Bu durum endişelenecek bir durum değildir. Ayrıca, ayaklardaki ani ve aşırı şişmeler, proteinin kana fazlaca karışmasından dolayı meydana gelen preeklampsi hastalığı nedeniyle olabilir. Bu, gebeliğin yaklaşık olarak 20. haftasında olur. Karın ağrısı, yüksek tansiyon, bazen idrar kaçırma, görme bozukluğu, mide bulantısı ve baş ağrısı olarak belirtileri vardır.
  • Venöz yetmezliği; Bu durum ayak ve ayak bileklerinde şişmeye yol açabilir. Venöz yetmezliğinde kanın bacaklara geri akmasını önleyen üst kapakçıklar hasar gördüğünden, kan bacaklardan kalbe gereken verimlilikte akmaz. Bu kişilerde deride ülser ve bozuklukların yanı sıra, bacaklarda enfeksiyon da oluşmaktadır.
  • Kan pıhtıları; Bacaklarda meydana gelen kan pıhtıları, deriye yakın olan damarlarda kan toplanmasına yol açar ve ayak bileklerinin şişmesine neden olur. Buna ek olarak yüksek ateş, hafif ağrı ve kanın toplandığı yerde renk değişimi görülür. Bunun olabildiğince çabuk tedavisi yapılmalıdır. Çünkü eğer kontrol altına alınmazsa, kan pıhtıları dağılarak tehlikeli durumlara yol açabilir.
  • Yaşın ilerlemesi; Yaşlı insanların ayak ve ayak bileklerinde şişmeler olabilir. Bu, yaşlı kişilerin duruşlarının değişmesine veya daha az egzersiz yapmalarına bağlı olabilmektedir. Bu şişlikler, kan dolaşımını ve hareket kabiliyetini etkilemediği sürece endişe edilecek bir durum bulunmamaktadır.

Ayak bileği şişmesinin tedavisi;

Ayak bileklerindeki şişmelerin tedavisi, mevcut şişliklerin durumuna göre evde veya bir sağlık kurumunda gerçekleştirilir. Buna göre;

  • Ayakların yukarıya kaldırılması; Ayaklar yukarı kaldırılarak kan akışı iyileştirilebilir ve şişlik azaltılabilir.
  • Buz tedavisi yapmak; Daha çok burkulma kaynaklı ayak bileği şişmelerinde buz tedavisi fayda sağlar. Buzu ince bir havluya sarıp şiş olan bölgede bekletebilir, şişliği ve iltihaplanmayı önleyebilirsiniz.
  • Bacaklara egzersiz yaptırma; Ayak bileklerinde ve ayaklardaki şişmeler bacaklara egzersiz yaptırılarak geçirilebilir. Şişlik yüzünden yaşanan rahatsızlık, şiş olan bölgeye giden kanın normal akışa dönmesiyle ve kan pompalama hızının yükselmesiyle iyileşebilir. Çok uzun süreler oturmayı gerektiren aktivitelerde veya yolculuklarda kan dolaşımının iyi seviyede olmasını sağlamak amacıyla, ara ara ayağa kalkılıp gezilmelidir.
  • Giyinme ve beslenme alışkanlıklarında değişiklik; Ayak bileği şişmesinden sıkça yakınanların, sıvı birikmesine neden olan tuz alımlarını azaltmaları gerekir. Yatar vaziyette ayakları yükseğe koymak, oluşan şişliklerin inmesine yardım edecektir. Ayak bileklerine dolayısıyla ayaklara olan kan akışını sınırlayan dar elbiselerin tercih edilmemesi gerekmektedir. Bununla birlikte ayak bileklerine binen yükün azaltılabilmesi için kilo verilmesi de önerilmektedir.
  • Desteklemek için yardımcı elemanlar kullanmak; Yaralanma kaynaklı ayak bileği şişmesi varsa, ayak bileği sarılmalı ve normal haline gelene dek baskı sağlayabilen çorap kullanılmalıdır. Bunların yeterli sıkılıkta olması gerekmektedir. Ancak kan akışını da kısıtlamaması önemlidir. Ayak bileğindeki şişmenin indirilmesi için buz torbası uygulaması da yapılabilir.
  • Antibiyotik tedavisi; Ayak bileği şişmesi bakteri kaynaklıysa, antibiyotik tedavisi tavsiye edilir. Bu tedavi sonrasında şişlik inecek ve ayak bileği normale dönecektir.
  • Tıbbi müdahale; Ayak bileği şişmesinin yanında hastada nefes darlığı, göğüste ağrı, vücutta başka yerlerde ateşli şişlik oluyorsa veya şişme yaşanıyorsa, vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınması gerekir.

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/ayak-bilegi-sismesi-nedenleri-ve-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply