Kemik erimesine karşı ne yapmalıyız diyenlere 7 pratik öneri

Toplumumuzda kemik erimesi olarak adlandırılan osteoporoz, kadınlarda menopoz sonrasında, erkeklerde de 65 yaştan itibaren sıklıkla görülmektedir. Kemik erimesi, kemik yoğunluğunun azalmasına bağlı kırıklar ile vücutta şekil bozuklukları şeklinde kendini gösterir.

Hareketsiz bir yaşam tarzı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve sigara içilmesiyle artış gösteren osteoporoz, erken dönemde önlem alınırsa etkileri azaltılabilmektedir. 

Kemik erimesi genç yaşta da görülmektedir;

Osteoporoz, kemik yoğunlunun azalma oranına göre sinsice ilerleyen, ağrı veren kemik kırıkları, boyun kısalması, şekil bozuklukları, sırt kısmında kamburluk, bel ve sırt ağrısı ile görülen bir hastalıktır. Osteoporoz ile ilgili gerçekleştirilen araştırmalarda, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kemik erimesi vakalarının arttığı tespit edilmiştir. Kişinin yaşlanmasına bağlı oluşan kemik erimesi, fizyolojik bir hastalıktır ve genetik sebeplerle gençlerde de olabilmektedir.

Erkeklere göre kadınlar, 10 kata daha fazla risk altındadır;

Kemik erimesi riskinden korunma yollarının ilk sırasında, kemik kütlesini arttırmak gelmektedir. Dünyaya geldikten itibaren 35 yaşına gelen dek kemik yoğunluğu en üst seviyesine ulaşır. Bu yaştan başlayarak da kemik yoğunluğu azalmaya başlamaktadır. Bundan dolayı, 35 yaşına kadar alınacak tüm önlemler, kemik kütlesinin arttırılmasında çok yarar sağlamaktadır.

Kemik yoğunluğunun arttırılmasında kişinin yaşı, cinsiyeti, aktivitesi ve coğrafi konumları önemli faktörlerdir. Erkeklerin kemik kütleleri, kadınların kemik kütlelerine göre daha fazla olmaktadır. Kadınlarda bir de menopoz faktörü ilave edildiğinde, osteoporoz riski erkeklerden 10 kat daha fazla olmaktadır.

Her sene kemik yoğunluğunuzu ölçtürün;

Osteoporoz tedavisinde erken tanılama çok büyük bir öneme sahiptir. Özellikle risk grubunda olan kişilerin, kemik mineral yoğunluğunda meydana gelebilecek değişimler, 1-2 yılda bir kez kontrol edilmelidir. Hastaya, kan ve idrar tahlilleri ile kemik yıkımı veya yapımının azaldığı gösterilebilir. Doruk kemik yoğunluğu, bu kontroller ve alınan tedbirlerle en üst seviyede tutulabilir. Bunun yanı sıra, çocukluktan başlayan aktif spor, yeterli D vitamini ve kalsiyum alımı osteoporozun önlenmesinde önemlidir.

Doktor kontrollerini aksatmayın;

Kemik erimesi tedavisi için, kemik yapımının uyarılmasını sağlayan ve kemik yıkımının azalmasına imkan veren ilaçlar verilmektedir. Alınan ilaçlar, kesinlikle fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının kontrolü altında olmalıdır. Oluşan kemik kırıkları ortopedik tedavi metotları ile iyileştirilmektedir. Kırıkların sonrasında, sekel kalmasının ve erken mobilizasyonun önlenebilmesi amacıyla, fizik tedavi ve rehabilitasyon gerekmektedir.

Kemik erimesinde risk grupları;

  • Kendi kendine oluşan ya da normalde kırık yaşanmayacak travmalardan dolayı oluşan kırıklar.
  • Gençlik çağına nazaran boyun 4-6 cm kadar kısalması.
  • İnce ve küçük bir iskelet yapısının olması.
  • Anne veya babada kalça kırığı hikayesi olanlar.
  • Aşırı alkol ve sigara içenler.
  • 3 ayın üzerinde kortizonlu ilaç kullanan kişiler.
  • D vitamini ve kalsiyum eksikliği
  • Egzersiz ve fiziksel aktivite yapmayan kişiler.
  • Uzun süreçte yatağa bağımlı kalan kişiler.

Kemik erimesini önlemek için öneriler;

1- Kemik sağlığınız açısından kalsiyum alımı yapın. Yeterli miktarda süt ve süt ürünü tüketin.

2- Sigaradan ve alkolden uzak durun.

3- Hareketsizlikten kurtulun. Fiziksel aktivitelerinizi arttırın. Mesela; asansöre binmek yerine merdiveni kullanın, her gün yürüyüş yapın.

4- Spor yapmaya başlamadan evvel, kesinlikle bir uzmana danışın ve yardım alın.

5- Beslenmenize özen gösterin. Yeterli miktarda protein ve kalsiyum aldığınızdan emin olun.

6- Halılar, merdivenler ve kablo gibi materyaller düşmenize yol açabilir. Yaşadığınız yerde düzenlemeler yapıp bu riski azaltın.

7- Sağlık kontrollerinizi periyodik olarak yaptırın. Doktorunuzla konuşarak kemik yoğunluğunuzun ölçümünü vaktinde yaptırın ve aksatmayın.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/kemik-erimesine-karsi-7-pratik-oneri/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply