Kızlar Hangi Yaşta (Kaç yaşında) Adet Görmeye Başlar?

Adet olma yaşı kaçtır? gençliğe adım atan her kızın sorduğu sorulardan biridir. Her sağlıklı kadın ergenliğe geçiş ile birlikte adet görme ile tanışır, ayda  bir defa 3-7 gün arası değişebilen bir periyotta vajinal kanama yaşar. Bu duruma halk arasında regl olma, ay başı, ay hali gibi isimler verilir. Bu dönemin tıptaki adı ise menstruasyon siklusu’dur.

Kadınlar Neden Adet Görür?

Her kız bebek, dünyaya belirli bir yumurta rezervi ile gelir. İlk adet görülmeye başlandığı dönemden itibaren, menapoza kadar her ay, rahim ve yumurtalıklarda kadını gebeliğe hazırlayan bir takım faaliyetler olur. Bebek oluştuğunda, rahim içi duvarına yerleşir. Bu duvara endometriyum adı verilir. Bebeğin rahimde tutunabilmesi için, endometriyumun belirli bir kalınlıkta olması gerekir. Bu sebeple, yumurtlama dönemine kadar endometriyum kalınlaşmaya devam eder.

Daha sonra yumurtlama gerçekleşir ve yumurta fallop tüplerine yerleşir. Burada 12 ila 24 saat içerisinde bir sperm hücresi ile karşılaşırsa, döllenme oluşur ve adet kanaması görülmez. Ancak yumurta bir sperm hücresi ile karşılaşmazsa, endometriyum kendini yeniler. Bu yenileme, rahim içindeki eski tabakanın atılması ve yerine yenisinin üretilmesi şeklinde olur. Eski ednometriyum tabakası, adet kanaması şeklinde 3 ila 7 gün arasında vücuttan atılır ve döngü tekrar başa döner. Adet kanamasının başlaması, o ay içerisinde kadının üreme fonksiyonunun başarısız olduğu anlamına gelir.

Kaç Yaşında Adet Görülür?

Genç kızlar, ergenlik dönemi ile birlikte adet görmeye başlar. Bu da yaklaşık olarak 9-15 yaşlarına denk gelmektedir. Kızlarda ergenliğin birincil belirtisi adet görmedir. İkincil belirtiler ise, genital bölge ve koltuk altında tüylenme, göğüslerde sertleşme ve irileşme ve vücuttaki yağ oranında artıştır.

Genç kızlarda adet görme yaşı birbirinden farklıdır. Bu farklılığın sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • Genetik Faktörler: Bir genç kızın ailesindeki kadınlar normalden erken ya da geç adet görmüşse, onda da bu durumun oluşma olasılığı yüksektir.
  • Çevresel Faktörler: Modern şehir hayatında yaşayan genç kızlar, kırsal kesimde yaşayanlara göre daha erken adet görmektedir.
  • Hormon Alımı: Hormonlu gıda tüketimi ya da dışarıdan alınan steroid gibi hormonlar, erken adet görmeye sebep olmaktadır.
  • Beslenme: Yetersiz beslenme yaşayan genç kızlar, daha geç adet görmektedir.
  • Fiziksel Hastalıklar: Beyin ya da başka bir organda gerçekleşen patolojik bir durum, menenjit, kafa travması, yumurtalık kistleri, böbrek üstü bezi problemleri, körlük gibi durumları yaşayan genç kızlar, daha erken adet görmektedir.
  • Psikolojik Faktörler: Psikolojik etmenler de adet görme yaşını etkilemektedir.

Geç Adet Görmek Tehlikeli Midir?

Genç kız 16 yaşına ulaşmış ve henüz adet görmemişse, ergenliğin ikincil belirtileri vücudunda görülüyorsa, bu durum genellikle bir problem olmadığının işaretidir. Adet görmek için beklenebilir. Ancak ergenliğin birincil ve ikincil belirtilerinden hiçbirini göstermiyorsa, hemen bir doktora başvurulmalıdır.

Erken Adet Görmek Tehlikeli Midir?

9 yaşından önce adet görmek, vücuttaki bir problemin işareti olabilir. Bu sebeple bu çocukların doktor gözetiminde olmaları gerekir.

Erken adet görmek, boy uzamasının erken yaşta durmasına sebep olabilir. Çünkü erken adet gören genç kızların kemik epifizleri, diğerlerine oranla daha erken kapanmaktadır. Bu da boy uzamasını durdurur.

Erken adet gören bir genç kızda, hiçbir fiziki problem olmasa bile, erken adet görmenin getirdiği bir takım psikolojik sıkıntılar baş gösterebilir. Bu sebeple, bir psikiyatristin desteğini almak oldukça önemlidir.

Kaynak: Bu yazı, letspepapp.com/2/2384/kizlar-hangi-yasta-adet-gormeye-baslar kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply