Kilo aldıran vitaminler ve mineraller

kilo aldıran vitaminler

Kilo aldıran vitaminler ve mineraller hangileridir?

Sağlıklı şekilde kilo alabilmenin en güvenli yöntemi, protein ve karbonhidratlar açısından zengin, besin değeri yüksek bir beslenme programı izlemektir. Kilo almak için yalnızca kalori miktarını takip etmek yeterli olabilir, ancak damar tıkanıklığı benzeri önemli sağlık sorunlarının oluşumuna da zemin hazırlayabilir. Sağlıklı kilo için vücudun gereksinimi olan vitamin ve mineraller de kalori ile birlikte alınmalıdır. Kilo aldıran vitaminler, iştahın artmasını sağladığı gibi diğer vücut fonksiyonlarına da katkı sağlamaktadır.

Kilo aldıran vitaminler nelerdir?

Tek bir vitamin alarak kilo almanız mümkün değildir. Bunun için vitaminlere ek olarak protein, yağ asidi ve diğer besinlerinde içinde olduğu bir beslenme listesi oluşturmanız gerekmektedir. Beslenme listesi hazırlamak için beslenme uzmanından yardım almak daha doğru olacaktır. Sağlıklı kilo alabilmeniz için gerekli olan bazı vitaminleri aşağıda sıraladık.

1- C vitamini:

Alınan C vitamini metabolizmayı belli bir oranda yavaşlatmakta ve kilo almaya yardımcı olmaktadır. Metabolizmanız hızlıysa C vitamini alımını arttırmanız gerekmektedir. C vitamini vücutta depolanmaz ve günlük olarak alınması gerekir. Aşırı miktarda C vitamini tüketimi de mide bozuklukları ve ishale sebep olabilmektedir.

2- D vitamini:

Özellikle gebe kadınlarda sağlıklı bir kilo almayı sağlayan D vitamini, sağlıklı kemikler için en önemli vitamindir. D vitamini en çok güneşten alınmaktadır ve kemik yapısını güçlendirdiğinden kilo almanın önemli bir unsurudur. Düzenli yapılan egzersizlerle vücudun direncini de arttırmaktadır.

3- B1 vitamini (Tiamin):

İştah açıcı özelliği olan tiamin vitamini suda çözünen B vitaminlerinden olup, kilo almayı kolaylaştırmaktadır. Kırmızı et, esmer pirinç ve tam tahıllı ürünler tüketerek tiamin vitamininden faydalanabilirsiniz.

Kilo aldıran mineraller nelerdir?

1- Demir:

Vücutta demir eksikliğinin olması çocuklarda gereken kilolarının altında kalmasına sebep vermektedir. Zihinsel ve fiziksel gelişimin yavaşlamasına da neden olan demir eksikliğini gidermek için demir takviyesi ya da koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.

2- Çinko:

Çinko minerali sağlayan besinlerin az tüketilmesi bu mineralin eksilmesine neden olmakta ve kilo almayı zorlaştırmaktadır. Doktorunuzun önereceği miktarlarda çinko alımı iştahınızı açarak daha sık yemek yemenize imkan sağlamaktadır. Özellikle deniz ürünleri, kırmızı et, süt ürünleri ve kuruyemiş çeşitlerinden tüketebilirsiniz.

3- Kreatin:

Vücudun ihtiyacı olan enerjiyi kısa süreliğine arttırmakta, kasları geliştirmek için gereken direnci sağlamaktadır. Kreatin, sindirildikten sonra kaslara gitmekte, egzersiz süresini uzatarak kas kütlesinin artmasına katkı sağlamaktadır. Kreatin, dilerseniz toz formunda ya da balık ve kırmızı et ile alınabilmektedir.

Leave a Reply