Kıl dönmesi nedir, belirtileri nedenleri ve tedavisi

kıl dönmesi

Kıl dönmesi nedir, kıl dönmesi ameliyatı ve tedavisi, kıl dönmesi belirtileri nelerdir?Kıl dönmesi şikayeti, kuyruk sokumunda olan, şişlik, apse, enflamasyon, delikler şeklinde kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Vücuttan kopan kılların, ciltte deri altında toplanması ve yuva oluşturması ile oluşur. genelde kuyruk sokumunda meydana gelir. Bakteriler ile enfekte olduğunda şişlik, kızarıklık ve ağrı, ateş yapar. İri bir apse oluşturur. Bu nedenle hemen müdahale edilmelidir.

Kıl dönmesi kendini tekrar edebilen bir hastalıktır. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekir. Kıl dönmesi en fazla kuyruk sokumunda olduğu gibi, koltuk altında, göbek deliğinde, kasıklarda da oluşabilir. Sıklıkla 16-40 yaş arasında erkeklerde görülür. 40 yaş sonrası cilt kalınlaştığından görülme sıklığı azalır. Kıl dönmesi oluştuktan sonra, deri altında labirentler oluşur. Bu deliklerden bakteriler girince enfekte olarak, apseleri oluşturur. İltihap kaynaklı, kötü koku, titreme, ateş ve ağrı oluşur.

Kıl dönmesi belirtileri nelerdir?

Kıl dönmesi iltihap oluşmadıkça anlaşılan bir hastalık değildir. Kuyruk sokumunda ağrı, şişlik, oturamama, yürümede zorluk apse olduktan sonra oluşan belirtilerdir. Hastanın ameliyat olarak kıl dönmesinin alınması gerekir. Fakat, ameliyat olmayan hastalarda, apse açılarak drene edilir. Fakat, bu işlem yapıldıktan 1 hafta ya da 1 ay sonra şikayetler tekrar başlar. Her apse tekrarlanmasında, deri altında delikler daha da ileriye gider.

Apsenin olduğu noktada birden fazla delik veya bir delik görülür. Bu deliklerden akıntı, iltihap gelebilir. Ağrı, kızarıklık, kıl buradan gelebilir.

Kıl dönmesi nasıl tedavi edilir?

Apseli olan kıl dönmesi acil olarak tedavi edilmelidir çünkü hasta ağrılıdır ve oturmakta zorlanıyordur. Apse eğer büyük değilse lokal anestezi uygulaması yapılır. Apsenin içi boşaltılır, iç kısım yıkanır, antibiyotikli ilaçlar verilir. Bundan sonra sık bir şekilde pansuman yapılarak, enfeksiyon temizlenir. Bu acil durum tedavisidir. Sinüs tedavisinde, cilt altında bulunan ağaç kökü şeklinde yerleşmiş kıl  yuvaları için yapılır. Kısmı çıkarma, total çıkarma, kapama ve doku kaydırma gibi pek çok uygulama yapılır.

Özellikle kadınlarda kasık ve perine bölgesinde oluşan kıl dönmeleri oluştuğu an tedavi edilmelidir. Bu şekilde ilerleyen dönemde ameliyatlar önlenebilmektedir. Kıl dönmesi çok iyi bir operasyon ile alınsa bile tekrarlama olasılığı yüksek bir hastalıktır. Bu nedenle ameliyat sonrası doktorun dediklerine uymak gereklidir. Ameliyat sonrası en az 2 yıl süre ile kıl dönmesinin olduğu bölgede olan kıllar tıraş edilmeli ve temizlenmelidir.

Kıl dönmesi ve ameliyatsız tedavi nasıl olur?

Kıl dönmesi tedavisi hakkında videolar

Kıl dönmesi nedir hakkında detaylı bilgi

Kıl dönmesi nedenleri

Leave a Reply