Kaş ve Saç dökülmesine mineral ve vitamin desteği

Saç ve kaş dökülmesinin yüzlerce nedeni vardır. Fakat ortak neden hormonlardır. Hormon kaynaklı hastalıklarda kaş ve saç dökülmeleri oluşmaktadır. Kadınlarda testosteron hormonu fazlalığı ve PKOS hastalığı başlıca saç dökülmesine neden olan hastalıklardır. Tiroid hormonu bozukluğu da diğer önemli saç ve kaş dökülmesi nedenidir.

Saç dökülmesi ve vitaminler:

Biyotin;

Biyotin, saçların vitamini olarak bilinir ve eksikliğinde saçlarda dökülmeler oluşur. Metabolizmanın çalışması sırasında çok etkili olan biyotin, suda eriyen bir vitamindir. Suda eridiğinde depo halinde vücutta kalamaz ve haricen alınması gerekir. Folik asit, pantotenik asit ve B12 vitamini kullanımı biyotin ile sağlanır. Tırnak ve saçlar kuvvetlenir. Kolesterol ve kan şekeri biyotin ile normale döner. Günlük 35-60 mg. kadar alınması gerekir.

Biyotin eksikliği;

Biyotin eksikliği nadir oluşan bir durumdur. Eksikliğinde saçlarda dökülmeler, dermatit, cilt bozukluğu, depresyon, halsizlik, hayal görme ve bacaklarda uyuşmalar oluşur. Ayrıca demir metabolizması da bozulur. Bira mayası, tam buğday, yumurta sarısı, karaciğer, tavuk, kuzu eti, tam buğday ekmek, balık, süt ve peynir başlıca biyotin kaynaklarıdır.

Çinko;

Çinko, pek çok enzimin yapılmasında ve insülin hormonu yapımında gerekli olan bir mineraldir. İskeletimizde ve kaslarda bol miktarda çinko bulunur. Hücreleri oksitleyen radikallerden korur. RNA ve DNA’yı sabit hale getirir ve iyi çalışmasını sağlar.

Çinko eksikliği;

Büyümede zayıflama, kıllarda ve saçlarda dökülmeler, ishal, seksüel gelişim bozukluğu, peniste sertleşme sorunları, sperm sayısında azalma, göz ve deri yaraları, iştah kaybı, kilo kaybı, ağız tadında değişim, gece körlüğü, cilt hastalıkları ve bağışıklık düşmesi sıklıkla görülür.

Arpa, peynir, sığır eti, kepekli ekmek, yumurta sarısı, süt, süt ürünleri, balık, patates, ceviz, badem, kuru fasulye, lahana, karaciğer ve tahıllarda bol miktarda çinko vardır. Kırmızı et ve tavuk etinde olan çinko çok daha kolay emilir.

Çinko eksikliğinde kan değerleri ölçülmelidir. Kanda en az 60 mg. az çinko varsa çinko yetmezliği oluşmuştur. Bu durumda çinko takviyesi verilebilir. Fazla çinko alındığında bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı oluşur.

Selenyum fazlası;

Selenyum kafaya göre alınabilecek bir mineral değildir. Doktor tarafından uygulanacak kan tahlillerine göre eksikliği varsa alınmalıdır. Yüksek dozda alınan selenyum saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma, karaciğer hasarı, bağırsaklarda bozukluk, dalakta büyüme ve cilt iltihaplarına yol açabilir. Ayrıca yüksek selenyum miktarı şeker hastalığına neden olabilir.

Demir eksikliği;

Kadınlarda ve erkeklerde, saç dökülmesine neden olan en önemli etmenlerden biri demir eksikliğidir. Yemeklerle az demir almak, kırmızı et yememek, bağırsaklardan demir emiliminin az olması, aşırı kan kaybetmek, adetle kan kaybının fazla olması, gebelik ve diyaliz hastası olmak demir eksikliği yaratır. Demir fazla alındığında, kalp, karaciğer ve kemik iliğinde birikir. Kanda çok demir olması, kalp yetmezliği ve siroza neden olur. Bu nedenle, doktor vermedikçe demir alınmamalıdır.

Ayrıca D vitamini eksiliği, L-lysin amino asit eksikliği, omega 3 eksikliği de saç dökülmesine neden olur.

Leave a Reply