Karabuğday (greçka) nedir ve faydaları nelerdir?

karabuğday nedir faydaları nelerdir

Karabuğday (greçka) nedir ve faydaları nelerdir? karabuğday neye iyi gelir işte detaylar. Karabuğday, anavatanı Orta Asya olan ve ilk olarak Çin ve Japonya’da yetiştirilen, daha sonraları da Rusya ve Avrupa’da yetiştirilmeye başlanan tahıl benzeri kuzukulağıgiller familyasına ait bir bitkidir.

Tek yıllık geniş yapraklı bir bitki olan Karabuğday, 60-120 cm boyutunda olabilmektedir. Yaprakları düz olmayan kalp şeklinde üçgen görünümündedir. Üzerinde küçük yan kökler bulunan kazık köklüdür. Çiçekleri salkımlı olup, renkleri genellikle beyaz ve pembe olmaktadır. Her yıl Nisan ve Temmuz aylarında iki kez yetiştirilebilen Karabuğday hızlı yetişen bir bitkidir. Karabuğday’ın kalitesi rengine ve lezzetine göre belirlenmektedir. Hasadı yeni yapılan karabuğdayın tohumları açık yeşil renkli, eski hasatların tohumları da kırmızımsıdır. İştah açıcı özelliği bulunan karabuğdayın yeni hasatlarının taneleri tatlı eski hasatların taneleri de acımsıdır.

Karabuğday’ın yararları:

Çölyak hastası olanlar glütene alerjik oldukları için, glüten içerikli besinleri tükettiklerinde bağırsak duvarlarında kızarıklık oluşmakta, kabarıp tahriş olabilmektedir. Bu hastalar glüten içermeyen ya da az glütenli besinleri tüketmek durumundadırlar. Bu aşamada karabuğday çölyak hastaları için en önemli gıda haline gelmektedir.

Şeker kontrolünde ve kan şekerinin yükselme potansiyelinin dengelenmesinde, hastaların düşük glisemik indekse sahip besinleri tüketmeleri etki sağlamaktadır. Yani, düşük glisemik indekse sahip besinler insan sağlığı bakımından çok daha faydalıdır. Buğday ununun glisemik indeksi 100 olarak kabul edilmektedir. Buğday unu ile karabuğday ununun karışımıyla yapılan ekmeğin glisemik indeksi daha düşük olmaktadır.

Karabuğday tohumunda bulunan rutin içeriği bitkinin ot kısmında yeterli miktarda bulunmaktadır. Rutin kronik toplardamar yetersizliğinin tedavisinde etkili olup, damarları korumakta ve genişletmektedir. Rutin; pirinç, fasulye ve buğday gibi baklagil ve buğdaygilde olmasına rağmen karabuğdayda daha yüksek oranda bulunmaktadır. Karabuğdayın yağ oranı çok azdır. Dolayısıyla yağ depolanmasının önüne geçerek zayıflama amacıyla diyet yapanlar tarafından tercih edilmektedir. Karabuğdaydaki protein, bütün meyve, sebze ve tohumlardaki proteinlerden daha besleyicidir ve insan sağlığına daha yararlıdır.

Karabuğdayın diğer faydaları:

  • Bağırsakların çalışmasını destekler,
  • Kolesterolü azaltır,
  • Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucudur,
  • Safra taşı oluşumunu önler,
  • Kan şekerinin kontrolünü sağlar,
  • Damarlara esneklik ve güç verir,
  • İltihaplanma, aşırı terleme ve burun kanamasını önler,
  • Karaciğerin ve böbreklerin çalışmasını kolaylaştırır,
  • Yüksek tansiyona ve kansızlığa iyi gelir.

Leave a Reply