Her Gün Bir Bardak Kefir İçince Bunlar Oluyor

Her gün bir bardak içince bu oluyor. Kefirin faydaları nelerdir

Her gün bir bardak içince bu oluyor. Kefirin faydaları nelerdir: Orta Asya ve Kafkasya’dan tüm dünyaya yayılan kefir nedir ve nasıl yapılır? Besin değerleri ve faydaları nelerdir? İlk tüketildiği andan itibaren formülü aynen korunan ve zengin besin değerleri olan kefir günümüzde tüm dünyada tüketilen önemli bir besindir.

İçeriğinde probiyotik bulunan kefir, 20. yüzyılın başlarında henüz daha antibiyotik ilaçlar kullanılmaya başlamamışken sindirim hastalıkları, tüberküloz, damar tıkanıklıkları ve kanser tedavilerinde kullanılmış ve etkili sonuçlar vermiştir.

Kefir yapımında kullanılan süt inek sütü, keçi sütü, sığır veya koyun sütünün yanı sıra at sütü olabilmektedir. Süt sağıldıktan sonra tazeliğini kaybetmeden kullanılmaktadır. Kefir, bu taze sütün mayalandırılması yani fermantasyonu neticesinde elde edilir. Mayalandırma esnasında laktik asit, enzim, karbondioksit ve vitamin gibi bileşenleri de içeren kefir, bu sırada aynı zamanda alkol açığa çıkarmaktadır. Dolayısıyla kefirin alkollü ve köpüklü bir yapısı vardır. Ekşi bir tadı olan kefir, yoğurdun biraz daha tatsız aromasına sahiptir.

Kefirin besin değerleri

Kefirin temel maddesi yararlı bakteriler olan probiyotiktir ve insan sağlığı için çok önemlidir. Özel amino asitleri de içeriğinde barındıran kefir laktaz enzimi, sindirim proteinleri, A, B1 (Tiamin), B3 (Niasin), B9 (folat), B12 ve K vitaminlerini de bünyesinde barındırmaktadır. Tam yağlı 100 gram kefir’in besin değerleri ise şöyledir;

  • 53 mg A vitamini,
  • 1 mg C vitamini,
  • 150 mg Potasyum,
  • 120 mg Kalsiyum,
  • 50 mg Sodyum,
  • 0,09 mg Demir.
  • 52 kcal Enerji,
  • 3,2 gram Karbonhidrat,
  • 2,7 gram Protein,
  • 3,2 gram Yağ,
  • 13 mg kolesterol,

Kefirin faydaları

Probiyotik olan kefir bağışıklığı güçlendirmekte, sindirim sistemine yardım etmekte, vücutta iltihaplanmayı azaltmakta, aynı zamanda vücuttaki amino asit ve vitamin yapılanmasına katkı sağlamaktadır.

Kefirin damar tıkanıklığı, mide bağırsak hastalıkları, alerjiler, tüberküloz, egzama ve kanser gibi önemli hastalıklara karşı fayda sağlamaktadır. Kalp sağlığına da çok iyi gelen kefir, sindirime yardımcı olduğu gibi, laktoz intoleransı ve diyabete karşı da oldukça pozitif etki sağlamaktadır.

1- Bağışıklık sistemi:

Kefirdeki probiyotikler vücutta bulunan bakteri ve virüsleri yok eden, yabancı maddelerle savaşan yararlı bakterilerdir. Bu özelliği nedeniyle bağışıklık sisteminin sağlıklı olması açısından oldukça faydalıdır. Bağışıklığı korumaktan başka güçlenmesini ve çok daha etkin olarak vazifesini yapmasını sağlamaktadır.

2- Mide ve bağırsak sistemi:

Kefirdeki probiyotikler yoğurda göre çok daha fazladır. Bu nedenle kefir mide ve bağırsak sağlığına önemli katkılar sağlar. Mide ve bağırsakları korumakla kalmaz, işlevlerini de sağlıklı bir şekilde yapmasını sağlar.

3- Laktoz intoleransı ve diyabet:

Kefir, şeker hastaları için oldukça önemli ve ideal bir içecek olarak öne çıkmaktadır. Kefir taneleri, laktoz ve şeker ile beslenen bakterilerden meydana gelmektedir. Buna bağlı olarak da kefir, kan dolaşımındaki aşırı şeker akışını sonlandırmakta ve şekerin yükselmesini önlemektedir. Bunun sonucu olarak da kan şekerini düzenler. Ayrıca laktozla beslenen bakteriler içerdiği için kefir, laktoz intoleransına karşı mideyi de korumaktadır.

4- Kalp ve damar sağlığı:

Kefirin kan basıncını ve kolesterolü düzenleyici etkisi vardır. Bundan dolayı da kal sağlığını destekler. Özellikle damar tıkanıklığının önüne geçen kefir, ani kalp krizleri ve felç yaşanmasını da engeller.

5- Genel vücut sağlığı:

Kefir, protein yönünden çok zengin bir içecektir. Organların fonksiyonlarını yerine getirmeleri bakımından büyük önem taşır. Bunun nedeni de kefirin metabolizmayı desteklemesi, buna ek olarak yaraların süratle iyileşmesini sağlaması ve hücreleri yenileyerek hücre gelişimini desteklemesidir.

6- Sindirim sistemi:

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi probiyotikler bakımından zengin olan kefir, sindirim sistemi ve bağırsakların sağlığı açısından çok yararlıdır. Probiyotikler, sindirim sisteminde yer alan zararlı bakterileri azaltmakta, besinlerin emilimi ve kana karışmasını sağlamaktadır. İçeriğindeki zengin lif nedeniyle bağırsak hareketlerini düzenlemekte, kabızlığı önlemektedir. Bir su bardağı kefir günlük lif ihtiyacının %21’ini karşılar.

7- Cilt sağlığı:

İçeriğinde bol protein bulunan kefirdeki özel amino asitler cilt yenilenmesini desteklemekte ve yaşlanmayı geciktirmektedir. Cilt sağlığı bakımından gerekli olan A, C ve E vitaminlerini içeren kefir, cilt sağlığının desteklenmesi bakımından çok faydalıdır.

8- Anti-Kanser etkisi:

Kefir ile ilgili yapılan araştırmalarda anti-mutajen özelliği tespit edilmiştir. Mutasyon, hücrelerin yapılarını ve fonksiyonlarına hasar veren kalıcı bir durumdur. Mutasyona uğrayan hücrelerin çoğalması neticesinde de kanser meydana gelmektedir. Anti-mutajen etkisi olan kefirin kanseri önlemeye yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Kefirin diğer faydaları

Kefir ile ilgili araştırma çalışmaları halen sürmektedir. Bilinen faydalarına rağmen başka birçok faydasının olduğu düşünülmektedir. Buna bağlı olarak, kesinleşmemiş olsa da diğer bazı faydaları da şöyledir;

  • Stresi azaltmakta ve uyku vermektedir
  • Dişeti sağlığına katkı sağlar
  • Alerjik astım belirtilerini azaltır
  • Saçı nemlendirir, beyazlamasını önler
  • Anti-aging özelliği vardır
  • Karaciğer ve safra ile ilgili hastalıklara karşı korur
  • Anti-bakteriyel, anti-iltihap ve ant,-fungal özelliklidir.

Leave a Reply