Kapalı rahim ameliyatı (laparoskopik histerektomi)

kapalı rahim ameliyatı

Rahim ameliyatları bazen kapalı yani laparoskopik olarak yapılabilir. Laparoskopik olarak yapılan rahim ameliyatlarında hasta çok daha hızlı bir şekilde ayağa kalkar. Açık ameliyatlarda olan dikişler bu ameliyatlarda yoktur. Fakat, bu ameliyatlar narkoz ile yapılır, spinal veya epidural anestezi ile yapılmaz. İşte, kapalı rahim ameliyatları ;

Bu ameliyatlarda göbekten ve kasıklardan 1 cm’lik delikler açılır. Bu deliklerden içeriye kamera ve aletler yerleştirilir. Ameliyat ekran görüntüsüne bakılarak rahatlıkla yapılır. Kapalı ameliyatlar genelde miyom, adenomyozis, vajinal kanama, premalign lezyonlar kaynaklı uygulanır.

Ameliyat, rahim ağzı dahil yapılabilir veya serviks alınmadan da gerçekleşebilir. Rahim, vajinal yoldan veya karında açılan deliklerden dışarıya alınır. Doktor gerek duyarsa yumurtalıkları da bu operasyonda alabilir. Rahmin karın içinde büyük olduğu ve karın içi yapışıklıkları olduğu zaman laparoskopik yöntem kullanılmaz.

Kapalı rahim alma ameliyatı sonrası:

Laparoskopik ameliyatlarda karın bölgesinde kesi olmadığından ameliyat sonrası yara enfeksiyonu, dikiş açılması ve ağrı çok az hissedilir. Genelde laparoskopik ameliyat sonrası hasta 1-2 gün hastanede yatar ve taburcu edilir. Ameliyatın olunmasından 1 ay sonra cinselliğe doktor tarafından izin verilir.

Ameliyattan yaklaşık 2 hafta sonrasına kadar lekelenme tarzı kanama veya kanama olabilir. Bu durum normal olur fakat kanama fazla yanında ağrı varsa doktora başvurulmalıdır. Ameliyattan 2-3 gün sonra hasta yıkanabilir. Ameliyat sırasında kadının yumurtalıkları alındıysa, ameliyat sonrası ateş basması, terleme oluşabilir. Bunlar, hastanın menopoza girdiğinin işaretleridir. Doktorlar bu dönemi rahat atlatmak için hastaya hormon tedavisi başlatabilir.

Kapalı rahim ameliyatı sonrası doktora başvurulması gereken durumlar:

Ateş, ağrı, fazla vajinal kanama, ağrı kesici alınmasına rağmen artan ağrı, kötü kokulu vajinal akıntı, bulantı ve kusma, göğüs ağrısı, nefes alıp vermede zorlanma, ciltte olan yara izlerinden gelen beyaz akıntı, bacaklarda şişme, idrar yaparken ağrı, yanma olduğunda kesinlikle doktora gidilmelidir.

Laparoskopik vajinal histerektomi:

Laparoskopik yapılan vajinal histerektomi ameliyatında, ameliyatın başında karından uygulamaya başlanır fakat ikinci yarıda rahim vajinadan dışarıya alınır. Rahim sarkması durumunda tüm ameliyat vajinadan yapılır. Bu durumda karından bir işlem yapılmaz buna vajinal histerektomi denilir.

Leave a Reply