Kansızlık nasıl anlaşılır, Kansızlık Belirtileri nelerdir?

Kansızlık bugün en fazla karşılaşılan sorunlardandır. Kansızlığa neden olan bazı nedenler vardır. Adet görme, kanser, ülser, yaralanma ile kan kaybı ve çeşitli kanamalar kansızlığa neden olabilir. Kansızlık hafif başlayabilir. Bu durumda herhangi bir belirti vermeyebilir.

Kansızlık belirtileri nelerdir?

Çabuk yorulma ve enerjide düşmeler, egzersiz yaparken veya merdiven çıkarken, yürürken kalp çarpıntısı olması, egzersiz sırasında nefes darlığı, baş ağrısı, konsantrasyon sorunları, baş dönmesi, solgunluk, dudaklarda koyu renk, bacaklarda kramplar ve uykusuzluk kansızlığın ortak belirtileridir.

Demir eksikliği nedenli kansızlık;

Çeşitli farklı maddelere duyulan açlık ve iştahlanma. Tıp dilinde adı pika denilen bu durumda, kağıt, taş, toprak vs. maddeler yenilmek istenir.

Tırnaklarda yukarıya doğru eğrilme, ağız kenarlarında çatlaklar ve ağızda acı tat başlıca belirtileridir.

B12 vitamin eksikliği kaynaklı kansızlık;

El ve ayaklarda karıncalanma ve iğne batıyor hissi, dokunmada hissizlik, sendeleme, yürüme zorluğu, sakarlık, kol ve bacaklarda sertleşme, bunama, halüsinasyon, paranoya ve şizofreni başlıca belirtileridir.

Kurşun zehirlenmesi kaynaklı kansızlık;

Diş etlerinde mavi veya siyah çizgiler, karın ağrısı, kabızlık ve kusma başlıca belirtilerdir.

Kırmızı kan hücresi yıkımı nedenli kansızlık;

Sarılık, kahverengi veya kırmızı idrar, ayak ülseri, bebeklikte gelişim bozuklukları, safra kesesi taşları başlıca belirtilerdir.

Orak hücre anemisi kaynaklı kansızlık;

Yorgun olma, büyümede yavaşlık, karında, eklemlerde ve uzuvlarda ağrılar, enfeksiyonlara karşı dirençsizlik başlıca belirtilerdir.

Kırmızı kan hücre yıkımı kaynaklı kansızlık;

Karın ağrısı, kahverengi idrar, sarılık, deri altı yaralar, kasılmalar ve böbrek yetmezliği başlıca belirtilerdir.

Bu belirtiler olduğunda hemen doktora gidiniz:

Sürekli halsiz ve yorgun olmak, vitamin eksikliği ve kötü beslenme, çok şiddetli kanamalar geçirmek, ülser, gastrit, hemoroid, kanlı dışkı, kurşuna maruz kalmak, ailede birinci derece yakında kansızlık olması.

Kansızlık tedavisi:

Kansızlıkta tedavi geciktiğinde ve tedavi yapılmadığında ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda büyüme durabilir. Fiziksel aktivite yavaşlar. Hastaların çoğunluğunda algı, öğrenme, dikkat dağınıklığı ve yorgunluk vardır.

Kansızlık tedavisinde, demir eksikliğinin neden kaynaklı olduğu anlaşılır ve tedavi planlanır. Hasta çocuk ya da bebekse, demir ihtiyacı yiyeceklerle tamamlanır. Bebeklikte kanama, parazitler veya çölyak gibi emilim bozuklukları incelenir.

One Response

  1. gülizar 15 Kasım 2017

Leave a Reply