Kansızlık (anemi) ciddi hastalıkların belirtisi olabilir

kansızlık ciddi hastalıkların belirtisi olabilir

Kansızlık belirtileri tedavisi ve nedenleri hakkında detaylı bilgi. Halk arasında kansızlık olarak adlandırılan anemi, kandaki hemoglobin miktarının azalmasıdır. Hemoglobin, kandaki kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşınmasını sağlamakta ve bu hücrelere kırmızı rengini vermektedir. Kansızlık en başta mide ve bağırsak kanserinin belirtisi olabildiği gibi, bir çok önemli hastalığında nedeni olabilmektedir.

Kansızlık kadınlarda daha fazla görülmektedir:

Kansızlık riski yaşayabilecek gruptaki kişiler çocuklar, demir ihtiyacı artan emziren kadınlar ve gebeler, doğurganlık çağındaki kadınlar, uzun süreli aspirin ve ağrı kesici ilaçlar kullananlardır. Kansızlığın ana nedeni demir eksikliği olup çocuklarda ve kadınlarda daha fazla rastlanmaktadır. Kanamalara bağlı oluşan demir eksikliği, folik asit ve B12 vitamin eksikliği de kansızlık nedenidir. Kadınlarda rahim kanserinin belirtisi olabileceği gibi, erkeklerde de prostat, mide ve bağırsak kanserlerinin belirtisi olabilir.

Kansızlığın birden çok belirtisi olabilir:

Kansızlık (anemi) daha çok rutin sağlık muayenelerinde kan tahlillerinde rastlanan ve kolayca teşhis edilebilen belirti vermeyen bir hastalıktır. İlerleyen kansızlık vakalarında hastalarda halsizlik, çarpıntı, hızlı yorulma, tırnakta şekil bozuklukları, ağız kenarında çatlama, saç dökülmesi, toprak veya buz yeme şeklinde yakınmalar oluşmaktadır. Demir eksikliği olan çocuklarda öğrenmede güçlük, oturma, yürüme ve konuşma geriliği olabilmektedir. B12 vitamini eksikliğinde de B12 anemisi gelişmektedir. Ayrıca sarı ve mavi renk körlüğü, ayak ve ellerde uyuşukluk, ağrılı ve şişik dil, ciltte kararma, depresyon, ishal ve unutkanlık da en fazla görülen belirtilerindendir.

Risk grubundakiler dikkat etmeli:

Diyet nedeniyle demir alımında azlık, vücuttan emiliminde azalma ya da kronik kanamalar neticesinde demir eksikliği oluşabilir. Aşırı alkol tüketiminde, bağırsak hastalıklarında, keçi sütü ile beslenenlerde, doğum kontrol hapı alanlarda ve kanser ilacı kullananlarda da demir eksikliği oluşabilmektedir. B12 vitamini eksikliği de bazı kanser vakalarında, vejetaryenlerde, bağırsakta bakterilerin fazlaca birikmesinde ve mide hastalıklarında olabilmektedir.

Kansızlığın nedeni olan demir eksikliğinde tedavi 6 ay sürmeli:

Demir eksikliği durumunda düzenli ilaç kullanımının yanında sağlıklı beslenmede olmalıdır. Demir ilaçlarının aç karnına alınması, süt ve süt ürünleri ile birlikte kullanılmaması gerekmektedir.

Beslenmede tek taraflı bir beslenme izlenmemeli, özellikle balık, sakatat, kuru baklagiller, kuru kayısı, taze meyve ve sebzeler ihtiyaç olduğu kadar tüketilmelidir. Özellikle C vitamini tüketimi bolca yapılmalıdır. Kafeinli içeceklerden, süt ve kepekli ürünlerin tüketiminden uzaklaşılmalıdır.

Leave a Reply