Kalp Spazmı (Angina Pektoris) Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir?

Kalp spazmı, kalbe giden damarlarda pıhtı ile tıkanma olduğunda kalbe yeterince kan gitmemesi nedeni ile meydana gelir. Genelde göğüste şiddetli ağrı ile meydana gelir. Göğüs duvarında olan kaslarda gerginlik, reflü, kalbin dış zarında iltihap, akciğer zarının içinde sıvı toplanması gibi hastalıklar da göğüste ağrıya neden olur. Her göğüs ağrısı kalp spazmı değildir.

Kalp spazmı türleri nelerdir?

Stabil anjina; Göğüsteki rahatsızlık ve ağırlık 1-2 dakika da azalır. Koşma, yüzme, merdiven çıkma gibi çeşitli aktivitelerle ortaya çıkmaktadır. Kişi, dinlendiğinde rahatsızlık kendiliğinden yavaşlar ve düzelir.

Anstabil anjina; Spazm yaklaşık 10-15 dakika kadar sürer. Çok şiddetlidir. Dinlenmeye geçildiğinde bile ağrılar ve rahatsızlıklar devam eder. Dinlenme sırasında ortaya çıkabilir, 2 ay içinde 2 defa meydana gelebilir, şiddeti her seferinde daha yüksektir.

Kalp spazmı nasıl anlaşılır?

Kalp spazmı, göğsün ortasında baskı ve yanma ile kendini belli eder. Fiziksel bir aktivite içinde veya aşırı stresli ortamlarda ortaya çıkabilir.  Soğuk havada göğsü üşütmek veya ağır yemek yemek kalp spazmı yaratabilir. Genelde 5-10 dakika kadar sürer ve dinlenmeye geçildiğinde kendiliğinden düzene girer.

Ağrı yaklaşık olarak 20 dakikayı geçerse, kalp krizi belirtisi olabilir. Uzun süren ağrılarda hastaya hemen ambulans çağrılmalı ve en yakın hastaneye hızla ulaşılmalıdır. Kalp damarları daraldığı zaman, kalp spazmı dinlenirken oluşabilir. Bu ağrı, göğüs kemiğinin altından boyna, çeneye ve sol kola kadar yayılır. Baskı ve sıkışma hissi oluşur.

Kalp spazmı belirtileri nelerdir?

Fiziksel bir aktivite yapıldığında, yoğun stres altında veya ağır yemeklerden sonra göğüs kafesinin altında ağrı, baskı ve yanma hissi,

Kol, boyun, çene, omuz, sol kol ve sırta yayılan ağrı,

Mide bulantısı ve baş dönmesi,halsizlik, nefes darlığı, terleme, endişe ve korku olarak sayılabilir.

Kalp spazmı ve kalp krizi arasındaki  farklar nelerdir?

Kalp krizinde göğüste başlayan, boyna, çeneye ve sol kola uzanan çok şiddetli ağrı, yoğun sıkıntı, soğuk terleme, mide bulantısı ve kusma, uzun süren ağrılar, gaz sancısına benzeyen yoğun his, nefes darlığı ve nefes alıp vermede zorluk ortaya çıkar.

Kalp spazmında, kalbe giden damarlar %50 oranında tıkalıdır. Kalp krizindeyse yaklaşık %80 oranında tıkanıklık oluşmaktadır. Kalp spazmı olurken kalbe bir miktar kan gitmektedir. Akım tam durmamıştır. Kan dolaşımında aksaklık oluşur, bu da göğüste ağrıyı meydana getirir. Kalp spazmı kalp krizi kadar önemlidir. Hemen bir doktora giderek tedaviye başlanmalıdır. Aslında kalp spazmı, kalp krizinin başlangıç evresidir. Bu nedenle kesinlikle ciddiye alınmalıdır.

Kalp spazmı teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?

Kalp spazmı teşhisi koyulması için öncelikle EKG çekilir. Sonrasında hastaya efor testi yapılır. EKG ile sonuç alınmazsa, anjiyogram yapılması gündeme gelir. Hastalığın aşamasına göre tedavi planlaması yapılır.

Öncelikle hasta sigara içiyorsa hemen bırakmalıdır. Hastaların sağlıklı beslenmeleri, çok yağlı ve tuzlu yemek yenilmemesi önerilir. Fazla kilolar verilmeli, çok stresli ortamlardan uzak durulmalıdır.

Kalp spazmında kullanılan ilaçlar nelerdir?

Kalp spazmı ilaç tedavisi de uygulanan bir hastalıktır.

Kanın pıhtılaşmasına engel olan ilaçlar; Bu ilaçlar kanın daha akışkan olmasını sağladığından, kan damarlardan çok daha rahat geçer. Bu ilaçlar kalp krizi riskini de düşürür.

Kan damarlarını gevşeten, genişleten ilaçlar; Her hangi bir aktivite öncesi alınması önerilir. Kan damarlarının genişlemesi ile çok rahat hareket eder. Dil altından alınan ilaçlardır.

Kalp atımını yavaşlatan ilaçlar; Kalp kasının daha az çalışmasını sağlar.

Kolesterol düşüren ilaçlar; Kolesterolü düşürerek damarların tıkanmasını önler.

Kalp spazmını engellemek için yapılacaklar:

Sağlıklı beslenmek kalp sağlığı için en önemli maddedir. Çok şekerli yememek, kızartma ve bol yağlı ürünlerden uzak durmak, margarin kullanmamak kalp sağlığımız için önemlidir.

Kilonuz ideal olmak zorundadır. Bol lifli gıdalar yenilerek kilo kontrolü sağlanmalıdır. Öğün atlanmamalı ve metabolizma düzene sokulmalıdır.

Kan şekeri dengede olmalı ve kolesterol düzeyleri normal değerlerine gelmelidir.

Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Damar tıkanıklığına ve kalp krizine neden olan sigara hemen bırakılmalıdır.

Düzenli olarak spor yapılmalıdır. Hareketsiz kalmak kalbi yorar.

Stresten uzak durmalı, depresyon ve öfke problemleri varsa bir doktora gitmek, tedavi olmak gerekir.

Leave a Reply