Kalp Çarpıntısı (Aritmi) Nedir? Kalp Çarpıntısı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Kalp çarpıntısı yani aritmi, kalbin kanı pompalama sırasında düzensiz çalışmasına verilen isimdir. Normal atımından fazla çarpan kalp kişide sorun yaratır. Genelde spor yapma, hızlı koşma, heyecan ve aşırı kafein alma ile ortaya çıkan bir durumdur. Kalp hastalıklarına işaret edebilir, fakat bunun için doktora gidilmesi gerekmektedir. 

Kalp çarpıntısı nedir?

Kalp atış hızının normalden fazla atmasına ve sizde rahatsızlık oluşturmasına denilir. Kalp hızı 140 değerine ve üzerine çıkınca kalp çarpıntısı olarak değerlendirilir. Bu durumda hemen bir doktora gitmek gereklidir.

Kalp çarpıntısı neden olur?

Kalp çarpıntısının nedenini anlamak için, EKO testi, tiroid testi ve kan testi yapılmalıdır. Bu testler sonucunda çarpıntının heyecan, spor ve kafein kaynaklı mı, yoksa tabanında bir hastalık olup olmadığı ortaya çıkmaktadır. Kalp çarpıntısı sırasında EKG yönteminin kullanılması gerekir. İlerleyen kalp çarpıntılarında, laboratuar ortamında kalp çarpıntısı oluşturulup ve neden kaynaklandığı ortaya çıkarılmalıdır.

Kalp çarpıntısı tedavisi

Kalp çarpıntısı, kalp kaynaklı bir hastalıksa yani aritmik taşikardi, anormal kalp dokusunun ortadan kaldırılması ile çözümlenir. Buna ablasyon denilir. Ablasyon, katater yardımıyla yapılan bir işlemdir. Katater yoluyla kasık içinden kalbe gidilir. Kataterden alınan EKG kayıtlarıyla çarpıntıya neden olan nokta bulunur. Daha sonra katater yardımıyla bölge yok edilir. Ablasyon yöntemi, kalp çarpıntısında %90 başarı sağlamaktadır. Bu sayede hasta ömür boyu ilaç kullanmaktan kurtulur.

Kalp çarpıntısı hangi hastalıklara neden olur?

Sağlıklı bir insanda kalp atışı 60-100 kezdir. Koşarken, merdiven çıkarken ve heyecanlıyken kalp atışının artması doğal kabul edilir. Fakat hiçbir şey olmazken, kalp atımının hızlanması kalpte bir sorun olarak bilinir. Kalpte olan yavaşlamada kalp pili takılır. Kalpte olan hızlanmalarda radyofrekans ablasyonu yapılır.

Kalpte olan ritim bozukluğu, felç ve inmeye karşı dikkatli olmanızı gerektirir. Yaşanan tüm inmeler, kalpte ritim bozuklukları ile oluşmaktadır. Ayrıca aritmi nedeni ile oluşan inmeler, çok daha tehlikeli ve ağır olmaktadır. Aritmi ile birlikte diyabet, hipertansiyon, kalp yetmezliği daha önce inme ve damar hastalığı geçirmiş olmak, felç riskinin 4 kat daha artmasına neden olmaktadır.

Ritim bozukluğu belirtileri nelerdir?

Ritim bozukluğunda çok fazla çarpıntı hissi vardır. Kalpte tekleme hissi, kalp vuruşlarının düzensiz olması, baş dönmesi, göz kararması ve fenalık hissi, göğüste sıkıntı, baskı ve ağrı, şuur kaybı en sık görülen belirtilerdir. Yukarıda sayılan belirtilerden bir veya birkaçını hissediyorsanız mutlaka doktora başvurmalısınız. Kalp elektrosu çekilerek, aritminin türü belirlenmeli ve tedavisine başlanmalıdır.

Kalpte ritim bozukluğunun nedenleri nelerdir?

Kalpte ritim bozukluğu, astım ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, aşırı kafein, stres, efor harcanan spor veya hareketlerde bulunmakla tetiklenebilir. Eğer kişinin genetik bir yatkınlığı varsa, en ufak üzüntü ve streste aritmi oluşabilir. Kalp yetmezliği taşıyan kişilerde, aritmi ani ölümlere bile neden olabilir.

Kişinin yaşam tarzı kalp ritminde etkilidir. Beslenme alışkanlıkları, uyku düzeni ve aktif hayat ritim bozukluğunu tetiklemektedir.

Çok fazla enerji içeceği içmek, kanda potasyum ve sodyum dengesinin bozulması,

Spor yapmamak ve kalp hastalıklarına neden olacak olan riskler aritmiyi tetikler. Obezite,  göbek ve bel çevresinde yağlanma, damar sorunları aritmiye neden olur.

Hipertansiyon aritmi nedenidir.

Yenidoğan bebeklerde ritim bozukluğu ortaya çıkabilir. Annede olan ritim bozukluğu bebeğin gelişiminde risk oluşturur. Bebeklere doğar doğmaz, bu nedenle fizik muayene ve EKO yapılmalıdır. Böylece, ilerde oluşabilecek olan kalp hastalıkları teşhisi koyularak tedavi planlanabilir.

Ritim bozukluğunda erken teşhis çok önemlidir;

Ritim bozukluğunun erken teşhis edilerek tedavisinin hemen yapılması, ilerleyen dönemde hastanın kalp hastalıklarından kaybını engeller. Mutlaka, küçük çocuklar ilkokula başlamadan muayene edilmelidir. EKG ve EKO ile çocuklar araştırılmalıdır. Çok sayıda çocuk, okul bahçesinde oyun oynarken, basketbol veya voleybol oynarken kalp hastalıkları nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Bu şekilde bunların önüne geçilir.

Ritim bozukluğu hakkında soru ve cevaplar:

Ritim bozukluğunun belirtileri nelerdir?

Kalp çarpıntısı yanında baş dönmesi, yorgunluk, huzursuzluk, sıkıntı hissi yanı sıra, kusma ve bayılma varsa ritim bozukluğu olabilir. Hemen bir doktora gitmekte fayda vardır.

Kalp ritmi nasıl bozulur? Ritim bozukluğu nedenleri nedir?

Kalp ritmi, ileti yollarında olan bozulmalar, fazlalıklar ve kalbin bir yerinde olan hücre topluluğunun merkezi dinlememesi ve kendi kafasına göre hareket etmesi ile oluşan bir durumdur. Kalp atışları, bu şekilde düzensiz atmaya başlar, çok yavaş veya hızlı atabilir.

Tedavi yöntemleri ve yan etkileri nedir?

Tedavide ana amaç, kalbin altta yatan sorununu bulmak ve tedavi etmektir. Kullanılan ilaçlar genelde baskılayıcıdır. Bu ilaçların dozunu ancak doktor ayarlayabilir. Çünkü ilaçların yan etkileri çok fazladır.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/kalp-carpintisi-nedir/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

3 Comments

  1. Mehmet AKIN 12 Aralık 2017
  2. pınar 15 Şubat 2018
  3. pınar 15 Şubat 2018

Leave a Reply