Kalp Krizi anında kalbe hayat veren 6 ilk yardım önerisi

Her sene yaklaşık 100 bin insan ülkemizde kalp krizinden hayatını kaybetmektedir. Yaşanan kalp krizi anında uygulanan doğru adımlar sayesinde, hastaya zaman kazandırılarak kalbin tekrar atması sağlanmaktadır. Yazımızda, kalp krizi anında kalbe hayat veren adımlarla ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Kalp krizi yanma ve baskı hissiyle gelmektedir;

Kalp krizi, kalp damarlarının pıhtılaşma neticesinde tam olarak tıkanması olarak tanımlanan “ateroskleroz hastalığı” nedeniyle oluşmaktadır. Kriz esnasında göğsün orta hattında yanma ve baskı yaşanmaktadır. Bu durum kalp krizi geçiren hastalar tarafından “üzerime ağır bir şey oturdu” şeklinde tanımlanmaktadır. Yaşanan yanma ve baskı şeklindeki ağrı, bir süre sonra boyna, alt çeneye, sol kola ve sırta kadar yayılır. Bunların yanı sıra terleme ve bulantı da görülebilmektedir.

Kalp krizi sırasında atılacak bu 6 adım çok önemlidir;


1- Hemen “112 Acil” aranmalı ve aile yakınlarına haber verilmelidir.

2- Kapalı ortamsa kapı ve pencereler açılmalı ve ortamın oksijeni arttırılmalıdır. Bu, hastaya yardım için gelenlerin onu bulmasını da kolaylaştırır.

3- Kalp krizi geçiren kişi sadece aspirin ve bir bardak su içmeli, bunun dışında herhangi bir şey yenilip içilmemelidir.

4- Kriz sırasında damarların akımı bozulduğundan ölümcül ritimler olabilir. Kuvvetlice yapılan öksürme geçici olarak kan akımını arttıracak ve kalp ritmini normalde tutabilecektir.

5- Sıcak veya soğuk suya girilmemelidir. Hatta soğuk su kalp damarlarını büzeceği için mevcut durumun daha da kötü olmasına yol açabilir.

6- Hastanın oturur vaziyette veya yatar halde yardım beklemesi gerekir. Ayakta olmak kriz sırasında ani tansiyon ve ritim değişikliklerine yol açabileceği için, travmatik bazı kazalara yol açabilir. Böyle bir durumda hastaya kalp krizi nedeniyle yapılması gereken müdahaleyi engelleyebilir.

Yapılacak olan bilinçsiz bir müdahale kalbi tehlikeye sokar;

İlk yardım konusunda deneyimli olmayanların, kalp krizi geçiren kişiye müdahale etmeleri ya da başkalarının kalp ilaçlarını bu kişiye vermeleri hatalıdır. Kalp krizi geçiren birine rastlandığından yapılması gereken en doğru eylem, hemen ambulans çağırmak ve kriz geçirmekte olan hastanın koroner anjiyografi imkanı olan bir sağlık kurumuna ulaşmasını sağlamaktır.

Ambulansın beklenmesi sürecinde hasta uygun bir yere yatırılmalı ve bol oksijen alması sağlanmalıdır. Eğer hasta terlemiş, rengi solmuş ve hızlı nefes alıyorsa tansiyonu düşmüş olabilir. Bu belirtiler görüldüğünde, ayaklarının kalp seviyesinden yukarı kaldırılması ve kalbe daha fazla kan akışı sağlanması önemlidir. Eğer kalp krizi geçiren kişide kusma varsa, bu durumda soluk borusuna geri kaçmaması için kafasının yana çevrilmesi gerekmektedir. Ayrıca üzerinde sıkı kıyafetler varsa gevşetilmeli ve vücut kan dolaşımı rahatlatılmaya çalışılmalıdır.

Kalp krizinde cinsiyet farkı yok!

Daha çok erkeklerde görülen kalp krizi, sigara, diyabet ve menopoz dönemine girme nedeniyle kadınlarda da sıklıkla görülebilmektedir. Bu nedenlerden dolayı neredeyse erkeklerin ve kadınların kalp krizi geçirme oranları eşitlenmiştir. Şayet kalp damar hastalığı tanısı konulmuşsa, bu konuda tedavi olmuş ya da ailede kalp hastalığı öyküsü varsa, sigara kullanılıyorsa, yüksek kolesterol, şeker ve tansiyon gibi hastalıklar bulunuyorsa kesinlikle düzenli olarak sağlık kontrolüne devam edilmelidir.

Hızlı kilo vermek için bilinçsizce yapılan spor aktiviteleri kalbi yorar;

Kalp krizindeki risk faktörleriyle birlikte, yaşam tarzının değiştirilmesi de kalp sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Yaşam tarzının değiştirilmesi için ilk önce günlük yürüyüşler, metabolik anlamda kontrollü bir beslenme izlenmesi gerekir. Bunları yaparken yine de doktor kontrolü aksatılmamalıdır. Çünkü bilinçsizce ve kontrolsüz bir şekilde gerçekleştirilen spor aktiviteleri ve egzersizler, yapılan beslenme diyetleri risk grubundaki kişilerle önceden hastalık geçiren kişilerde kalp krizi riskine yol açabilmektedir. Kondisyonsuz spor aktiviteleri, hızlı kilo verme, ani metabolik değişiklikler ve ısı değişiklikleri, akut enfeksiyonlar ve ciddi stresler vücutta ani değişiklikler meydana getirdiğinden kalp krizine neden olabilmektedir.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/kriz-aninda-kalbe-hayat-veren-6-adim/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply