Kalp çarpıntısı, yüksek nabız ve guatr

carpinti-yuksek-nabiz-ve-guatr

Kalbin ritminde olan bozukluk yani kalp çarpıntısı, nabzın yüksek olması ve guatrda görülebildiği gibi kansızlık, sigara ve kafeini fazla alma, reflü ve safra taşlarında da ortaya çıkabilir. Bu durumda ilk olarak kalp doktoruna gitmek gereklidir. Kalbinizde bir şey yoksa, tiroid hormonu ve kan şekeri kontrol edilmelidir.

Zehirli guatr, hipertiroidi ve graves hastalığı belirtileri nelerdir?

Tiroid bezinin çok çalışması fazla tiroid hormonu yapmasına hipertiroidi denilir. Halk arasında zehirli guatr ve iç guatr olarak da bilinen bu durum kendini sinirli hissetme hali, kilo verme ve ağız kuruluğu ile belli eder. Hastalarda uyku bozukluğu, kolay yorulma, hareketlilik, ishal, aşırı terleme ve sıcaktan hoşlanmama da görülür.

İştahta artma olmasına rağmen, kilo kaybı olması metabolizmanın aşırı hızlanması ile çarpıntı sıklıkla oluşur. Nabız hızı yatıyor olduğunuz durumda bile 89 ve üzeridir.

Saçlarda incelme ve saç dökülmesi oluşur.

Hastalarda sinirli olma hali, öfke ve kas güçsüzlüğü oluşur.

Tırnaklar yumuşak ve kırılgandır. Kolda ve eklemlerde ağrılar oluşabilir.

Cilt ince ve nemlidir. Ellerde kırmızılık ve kaşıntı oluşabilir.

Cilt alerjisi ve vitiligo olabilir.

Oftalmopati, hastaların yaklaşık %30’unda olabilir. Gözler bu durumda öne doğru fırlar. Çift görme, görmede bozukluk, ışığın gözleri rahatsız etmesi ve kaşıntı olabilir. Çok nadir şaşılık oluşabilir.

Ellerde titreme, dilde ve göz kapaklarında titreme de oluşabilir.

Hipertiroidi hastalarında kemik erimesi, kan kalsiyumunda artma, kanda alkalen fosfetaz artışı olabilir.

Kanda osteokalsin ve SHBG proteini artışı vardır. Karaciğer enzimlerinde artış oluşabilir.

Kadınlarda adet düzeninin bozulması, adet sayısında azalma ve kesilme olabilir. Yumurtlamada bozukluğun olması ile gebelikte zorlanma ve kısırlık oluşur.

Gebelikte tansiyonun çok yükselmesi, düşük ağırlıklı bebek olması olabilir. Bu nedenle hamile kalmadan önce mutlaka tetkiklerin yapılması gerekir. Hatta tedavinin yapılıp ondan sonra hamile kalınması önerilir.

Erkeklerde meme büyümesi ve sperm sayısında azalma oluşur.

Şeker hastalığında graves hastalığı oluşursa, kan şekerinde yükselme oluştuğundan hastalar insülin kullanma durumunda kalabilir.

Hangi testler yapılır?

Kanda, TSH, T3 ve T4 hormonlarına bakılarak teşhis koyulur. Hipertiroidi varsa, TSH normalin altındadır. Bu arada T3 ve T4 hormonları çok yüksektir. Gözlerde fırlama ve hormon yüksekliği graves hastalığı teşhisini getirir. Hastaya ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisine cevap vermeyen hastalara radyoaktif iyot tedavisi yapılır.

Leave a Reply