Kalp büyümesi nedenleri belirtileri ve tedavisi

kalp büyümesi

Kalp büyümesi genelde bir hastalık kaynaklı olarak oluşur. İltihaplar, virüsler, yüksek tansiyon kalp büyümesine neden olabilir. Kalp duvarında olan kalınlaşma, kalp odacıklarının genişlemesi kalp büyümesi olarak bilinir. İşte, kalp büyümesi belirtileri nedenleri ve tedavisi;

Kalp büyümesi ola belirtileri

Kalp büyümesi iki şekilde ortaya çıkar. Bazen hiçbir kalp hastalığı olmayan kişilerde fizyolojik olarak aniden ortaya çıkar. Bazen de, kalbin kanı yeterince pompalayamamasından kaynaklı olarak çıkabilir. Kalp yapısında bulunan odacıklar ve karıncıklar etkilenebilir.

Bacaklarda olan şişlikler, karında genişleme, tiroid problemleri, kiloda artma, ödem, nefes darlığı, kalp ritmi dengesizliği, çarpıntı, öksürük, göğüs ağrısı başlıca kalp büyümesi belirtisidir.

Kimler risk altındadır?

Ailede kalp büyümesi yaşayanlar, kalp kapakçığında sorun olanlar, atardamar hastalığı, yüksek tansiyon, doğuştan kalp hastalığı, obezite, kalp krizi geçirmiş olmak, kardiyak iskemisi olanların kalp büyümesi riski yüksektir.

Kalp büyümesinin olası nedenleri

Yüksek tansiyon ve koroner atardamar hastalığı olanlarda kalp büyümesi çok daha sık karşılaşılan bir durumdur. Genetik hipertrofik kardiyomiyopati, kalpte virüs enfeksiyonu, kalp kapakçığı hastalığı, hamilelik, AIDS hastalığı, kokain ve alkol kullanımı, diyalizlik böbrek hastalığı, genetik hastalıklar kalp büyümesinin başlıca nedenleridir.

Düşük kırmızı kan hücresi yani anemi

Kanda kırmızı kan hücrelerinin azalması vücuda yeterince oksijen taşınmamasına neden olur. Tedavi edilmezse, kronik anemi, düzensiz kalp atışına neden olabilir. Bu durumda kalp daha fazla kan pompalamaya başlar. Tedavi edilmediğinde kalp büyümesine neden olur.

Tiroid bozukluğu

Tiroid bezinin çok çalışması ya da az çalışması kalp büyümesine neden olabilir.

Vücutta aşırı demir olması

Vücutta demirin kaslarda birikmeye başlaması ile oluşan bir hastalıktır. Bu durumda demir kalp kasında da birikerek, kalp büyümesine neden olur.

Kalp büyümesi teşhisi

Kalp büyümesi hastaya yapılan ultrason ile tanı koyulan bir hastalıktır. Hastaya kalp büyümesi seviyesi için ekokardiyogram yapılmalıdır. Bu test ile kalbin tam ölçüsü ortaya çıkar.

Kalp büyümesi tedavisi

İlaçlar

Kalp etrafında sodyum ve su oranını azaltmaya çalışan ilaçlar, diüretikler, tansiyon düşüren ilaçlar, kalbin pompalama yeteneğini geliştiren ilaçlar, kan pıhtısı oluşumunu önleyen ilaçlar kullanılır.

Tıbbi tedavi

Sağ ve sol karıncıkların kasılmasının düzeltmek için kalp pili, kalp kapakçığının değiştirmeye yönelik ameliyat, hastalıklı damarı çıkarmaya yönelik koroner atardamar ameliyatı, kalp nakli yapılabilir.

Ev tedavisi

Fazla kiloların verilmesi, kalbin pompalama hareketini düzenleyen günlük egzersiz, doymuş yağı bırakmak, düzenli doktor kontrolüne gitmek başlıca tedavi yöntemleridir.

Leave a Reply