K vitamini hangi besinlerde bulunur

K vitamini

K vitamini içeren yiyecekler nelerdir? k vitamini hangi gıdalarda bulunur. K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağladığından en önemli vitaminler arasındadır. Kemiklerin korunması, menopoz döneminde kemik erimesinin önüne geçmek için K vitamini gereklidir. K vitamin aslında vücutta üretilebilen bir vitamindir. Bağırsaklarda bulunan bakteriler K vitamini üretir. Fakat, kullanılan bazı ilaçlar, karaciğer hastalıkları, safra yolu hastalıkları vb. nedenlerle bu bakteriler yok olabilir. İşte, bu durumda K vitamini eksikliği başlar. İşte, K vitamini hangi besinlerde bulunur?

K vitamini olan besinler

Fesleğen

1 yemek kaşığı fesleğen, 1 günlük K vitamini ihtiyacının tamamını karşılar.

Adaçayı

1 çorba kaşığı adaçayı, K vitamini ihtiyacının yarısını karşılar.  Adaçayı, demir, magnezyum, folat, A vitamini, B6 vitamini, bakır ve C vitamini açısından zengin olduğundan mutlaka tüketilmelidir.

Kekik

K vitamini açısından zengindir. 1 çay kekik, günlük K vitamini ihtiyacının %20’sini karşılamaktadır.

Ispanak

2 yaprak çiğ ıspanak, günlük K vitamini ihtiyacının tamamını karşılamaktadır. Bu nedenle, 2 yaprak ıspanak ile salata yapabilirsiniz.

Karalahana

Karalahana, bol K vitamini, A, C, folat, kalsiyum, demir ve manganez bakımından zendir. 28 gr. karalahana günlük K vitamini ihtiyacını karşılar.

Taze soğan

1 kase doğranmış taze soğan, K vitamini ihtiyacının 2 katını karşılamaktadır.

Brüksel lahanası

1 adet Brüksel lahanası, günlük K vitamini ihtiyacının yarısını karşılar.

Brokoli

1 adet orta boy brokoli, K vitamini ihtiyacının yarısından fazlasını karşılar.

Maydanoz, marul, lahana, kuşkonmaz, paprika, pul biber, salatalık turşusu, havuç, kereviz, soya, kuru karanfil, böğürtlen, yaban mersini, dut, ahududu, incir, armut diğer K vitamini içeren gıdalardır.

K vitamini hangi hastalıklara iyi gelir

Kemik kırıkları, kronik akciğer hastalıkları, kistik fibriyozis, damar sertliği, bağırsak hastalıkları, karaciğer kanseri, pankreas kanseri, gebelikte bulantı ve kusma, kemik kaybı, osteoporoz, tromboza iyi gelmekte ve bu hastalıklara karşı riski düşürmektedir.

K vitamini eksikliği

K vitamini eksikliğinde, diş eti kanamaları, burun kanaması, idrarda kan, hızlı morarmalar oluşur. Uzun dönem K vitamini eksikliğinde, kemiklerde yoğunluk azalması ve güçsüzlük, damar sertliği ve böbrek taşı sorunları oluşur.

K vitamini günlük ne kadar alınmalıdır?

0-6 yaş arası 2mcg,

7-12 yaş arası 2.5 mcg,

1-2 yaş arası 30 mcg,

4-8 yaş arası 55 mcg,

9-13 yaş arası, 60 mcg,

19 yaş üzeri 90 mcg olarak alınmalıdır.

Leave a Reply