İdrarın kokması neden olur ne anlama gelir

idrarda koku

İdrarın kokması neden olur ne anlama gelir

İdrarın kendine has bir kokusu vardır. Fakat, bazen idrar kötü kokabilir. Az su içilmesi, idrar yolu enfeksiyonları hatta yediğimiz bazı yiyecekler idrarın kötü kokmasını sağlayabilir. Bazen çok ciddi hastalıklar kaynaklı kötü koku oluşabilir. İşte, idrar kokması;

İdrar neden kokar, işte olası nedenleri?

Vücudun susuz kalması

Vücudumuz susuz kaldığında idrar yoğunlaşır çünkü içinde atık miktarı artık çok fazladır. Kötü kokmanın başlıca sebebi amonyağın fazla olması kaynaklıdır. Bol su içmek kötü kokuyu engelleyecektir.

İdrar yolu enfeksiyonları

İdrar yolu enfeksiyonlarında idrarda kötü koku oluşur. bakterilerin idrar yollarında üremesi ile oluşan idrar yolu enfeksiyonlarında idrarda yanma, sık idrara çıkma, idrarda kötü koku, terleme oluşur. antibiyotik tedavisi, bol su içmek tedavinin başlıca uygulamasıdır.

Vajinit

Vajinal enfeksiyonlarda, vajinadan kötü koku, idrarda kötü kokuya neden olabilir. Vajinada kaşıntı, kızarma, idrar yaparken ağrı diğer belirtileridir. Doktorlar vajinitte mantar ilaçları ve antibiyotik kullandırabilir.

Prostat

Prostat olan hastalarda genelde idrar yolu enfeksiyonlarına çok fazla rastlanır. İdrarda koku, alt karında ağrı, kasıklarda baskı hissi sıklıkla görülen durumdur. Yaklaşık 1 hafta kadar antibiyotik kullandırılan hastalara bol su içmesi söylenir.

Böbrek taşları

Kötü kokulu idrar, böbrek taşları kaynaklı olabilir. İdrarda kan olması, sırtta ve yanlarda ağrı böbrek taşı ile oluşabilir. Ağrıyı hafifletici ilaçların verilmesi, taşların kendiliğinden düşmesi beklenir.

Yiyecek ve içecekler, vitamin destekleri

Çeşitli içecekler ve yiyecekler idrarda kötü kokuya neden olabilir. Kafein kullanılması ve bB vitamini sonrası idrar kokar.

İlaçlar

Bazı ilaçlar

Belirli ilaçlar idrar kokusunda değişime neden olur. Antibiyotikler, bazı multivitamin destekleri idrarda renk ve koku değişimi yaratır.

Karaciğer hastalıkları

Karaciğer bazı atıklar üretir. Düzgün ve sağlıklı olmayan karaciğer idrarın koyu, kahverengi, yeşil hale gelmesini sağlayabilir. İdrarda olan koku ciddi bir amonyak kokusudur.

Şeker hastalığı

Kanda olan şeker miktarı arttığında sık idrara çıkma başlar. İdrarda koku oluşur.

Hamilelik

Hamilelikle birlikte hormon dengeleri değişir, idrar torbası enfeksiyonları ve vajinal akıntılar artar. Bu durumda doktorun tavsiyeleri uygulanır.

Fenilketonüri

Bu hastalıkta, besinlerde olan fenilanin sindirilemez ve idrarda ağır, küflü koku oluşur. içerisinde fenilanin olan besinler tüketilmemelidir.

Akçaağaç şurubu hastalığı

Kalıtsal bir hastalıktır. İdrar akçaağaç şurubu gibi kokmaktadır. Bazı proteinler yıkılamadığından oluşur. Beslenme düzeni ile dengeye alınır.

İdrarınız aşırı ve anormal bir şekilde kokuyorsa, kısa zamanda bir üroloji doktoruna görünerek gerekli tetkikleri yaptırmanız sağlığınız açısından önem teşkil etmektedir, geçmiş olsun..

Leave a Reply