İç organlarımızın görevleri nelerdir?

Vücudumuzdaki organların farklı görevleri olsa da, hepsi ortak bir çalışma yürütür. Bu sayede nefes alır, sindirim yapar ve hareket ederiz. Binlerce kimyasal reaksiyon yapılırken, kalbimiz günde 100 bin kez atarak kan pompalar, akciğerlere oksijen gider ve kanı temizler. Tüm bunlar, yaşamın kaynağı iç organlarımız tarafından yapılır. İşte, iç organlarımızın görevleri;

Kalp nedir, nerede bulunur, görevleri nelerdir?

Kalp, Kaslardan oluşan bir organdır. Göğüs boşluğunda iki akciğer arasında bulunur. Kalbimiz, günde 100 bin, yılda 40 milyon ve tüm hayatımız boyunca 2,5 milyar kez hiç durmadan kan pompalamaktadır. Elimizi yumruk yaptığımızda kalbimizin büyüklüğü ortaya çıkmaktadır. Dokuların, organların ve hücrelerin, oksijen, karbondioksit, aminoasit, yağlar, vitamin ve minerallere kan yolu ile ulaşmasını sağlar. Atıkların gene kan yolu ile alınması, vücut ısısının dengesi ve asit baz dengesi kalbin kanı pompalaması ile sağlanır.

Karaciğer nedir, nerede bulunur, görevleri nelerdir?

Diyaframın alt kısmında, sağ bölgede yaklaşık 2 kilogramlık bir organdır. Karaciğer belki de vücudumuzun en önemli organlarındandır.

Protein üretilmesi, depolanması, şekerin depolanması ve kanda şeker oranının ayarlanması, vücutta toksik maddelerin zararsız hale gelmesi, depo edilen yağların kullanımı, kanın pıhtılaşması için madde üretimi, safra üretimi, kırmızı kan hücreleri için gerekli maddelerin üretilmesi, vücut ısısı ayarları, kan miktarı ayarı ve hormonların bazılarında etkilidir.

Karaciğer nedir ne işe yarar, Karaciğerin görevleri nelerdir?

Akciğer nedir, nerede bulunur, görevleri nelerdir?

Göğüs boşluğunda olan organımızdır. Sol ve sağ bölümde olmak üzere iki parçadır. Akciğer kesecikleri denen boşluklardan yapılmıştır. Sağ akciğer 3 loba, sol akciğer iki loba ayrılmıştır. Başlıca görevi, oksijeni kan dolaşımına almak ve kan dolaşımında olan karbondioksiti dışarıya atmaktır.

Soluk borusu nedir, nerede bulunur, görevleri nelerdir?

Nefes borusu, solunan havanın geçtiği boru şeklinde olan bir organımızdır. Havayı, akciğerlere göndermeye yarar. Soluk borusuna bir yiyecek kaçarsa, soluk alamayız. Bu nedenle, küçük dilimiz yutkunurken soluk borusunu tıkamaktadır.

İnce bağırsak nedir, nerede bulunur, görevleri nelerdir?

İnce bağırsaklar, ortalama 7 metre kadar uzunluğa sahiptir. Besinlerin emilimini sağlamaktadır. Besinlerin sindirilmesi, emilmesi, tuz ve suyun emilmesini sağlar. Yağlar ilk olarak ince bağırsaklarda emilir.

Kalın bağırsak nedir, nerede bulunur, görevleri nelerdir?

Toplam uzunluğu 1,5 metre olan sindirime yardımcı organımızdır. Karın içinde ters u şeklinde yer almaktadır. Kalın bağırsak, daha çok suyun geri emilimi için önemlidir. İnorganik tuzlar, glikoz ve yağ asitleri emilir. Dışkıda olan su miktarı kalın bağırsak tarafından ayarlanır.

Mide nedir, nerede bulunur, görevleri nelerdir?

Karın bölgesinin sol tarafında, kaburga kemiklerinin arasında bulunan, torba şeklinde olan organımızdır. Boş mide 15-20 cm. kadardır.  Alınan yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel parçalandığı noktadır. Bu noktada parçalanan yiyecekler bağırsaklara yollanır.

Böbrek nedir, nerede bulunur, görevleri nelerdir?

Belimizin alt kısmında yer alan fasulye şeklindeki iki adet organımızdır. Böbreklerin görevi, kanı filtre etmesi ve üre gibi zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlamaktır. Ayrıca sıvı ve mineral dengesini de böbrekler sağlamaktadır.

Böbrek ne işe yarar, Böbreğin görevleri nelerdir?

Pankreas nedir, nerede bulunur, görevleri nelerdir?

Karın boşluğunun üst kısmında olan organımızdır. Salgısı ile sindirime yardımcı olur. Pankreasta insülin hormonu salgısı yapılarak, kanda şeker oranı dengelenir. 15-20 cm. büyüklüğünde bir organ olup, erkeklerde 70 gr., kadınlarda 55 gr. kadar bir ağırlığa sahiptir.

Yemek borusu nedir, nerede bulunur, görevleri nelerdir?

Yenilen gıdalar yemek borusundan mideye inmektedir. Düz kaslardan ve bağ dokudan oluşmuş bir organımızdır. Yemek borusu, sadece mideye geçiş yapmamızı sağlayan organımızdır. Yemek borusundan yiyecekler geçerken hareket etmektedir.

Dalak nedir, nerede bulunur, görevleri nelerdir?

Karın boşluğunun solunda, midenin arka kısmında bulunan bir organdır. Kırmızı kan hücreleri burada parçalanır ve yenileri yapılır. Çeşitli hastalıklarla ciddi hasar görülebilir.

Safra kesesi nedir, nerede bulunur, görevleri nelerdir?

Karaciğerden salgılanan safranın toplandığı yerdir. Karaciğerin alt kısmında torba şeklinde bulunmaktadır. Safrayı depolamak, yoğunlaştırmak ve on iki parmak bağırsağına safra salgılamak görevleridir. Ayrıca safra kesesi sindirime de yardımcıdır.

Rektum nedir, nerede bulunur, görevleri nelerdir?

Kalın bağırsağın son noktasıdır. Dışkı atılmadan önce bu noktada toplanır. Sindirim sisteminin son noktası olarak kabul edilir. Ortalama 15 cm. uzunluğundadır.

Oniki parmak bağırsağı nedir, nerede bulunur, görevleri nelerdir?

Oniki parmak bağırsağı, midenin hemen ilersinde 5-10 cm’lik ince bağırsağın bir noktasıdır. Mide hastalıkları, oniki parmak bağırsağını da etkilemektedir. Safra, oniki parmak bağırsağında depo edilir.

Leave a Reply