Her derde deva pekmezin faydaları, Pekmez neye iyi gelir?

Pekmez faydaları nelerdir neye iyi gelir, içeriğindeki kalsiyum ve demir sayesinde kemik gelişimine katkı sağladığı gibi, kansızlığa iyi gelmekte ve vücudun enerji ihtiyacını da karşılamaktadır. Soğuk kış günlerinde tüketildiği zaman vücudun ısı dengesini sağlamakta, antioksidan özelliği sayesinde de bağışıklığı güçlendirmektedir.

Pekmez yüksek kalori değeriyle enerji deposudur;

Pekmez üretildiği meyveye göre besin içeriği değişen bir besindir. Hangi meyveden yapılırsa yapılsın, karbonhidrat bakımından oldukça zengin bir enerji kaynağıdır. İçeriğinde fruktoz ve glikoz bulunduğu için, sindirilmesine gerek olmaksızın tüketilmesinden çok kısa süre sonra kana karışır. Pekmez içerdiği kalsiyum, potasyum, krom, magnezyum, demir ve B1, B2 ve B3 vitaminleri sayesinde oldukça yüksek seviyede vitamin ve mineral kaynağıdır. Yaklaşık 10 gram kadar ( bir yemek kaşığı ) pekmez 15 kalori olup, içeriğinde 1 mg demir ve 40 mg kalsiyum barındırmaktadır. 100 gram kadar pekmez ise, 293 kalori enerji sağlamaktadır.

Süte alerjisi olanlar için alternatif;

Pekmezin yüksek enerji sağlaması, onu özellikle emziren anneler, çocuklar, hamileler ve sporcular açısından önemli bir besin olmasını sağlamaktadır. Kan hücrelerinin oluşmasını da sağlayan pekmez, demir minerali açısından zengin bir besin maddesi olduğundan kansızlığa da iyi gelmektedir. Bağışıklık sistemini dolayısıyla vücut direncini arttıran pekmez, kişiyi hastalıklara karşı korumaktadır. Laktoz intoleransı bulunan ve süte alerjisi olan kişilerin kalsiyum ihtiyaçlarını karşılar. Kanın temizlenmesinde de katkı sağlayan pekmez, bu özelliği ile damar tıkanıklıklarını ve damar sertliğinin gelişmesini önler.

Çocukların büyüme çağındaki en önemli besinlerindendir;

Pekmezdeki potasyum, tansiyonun dengelenmesinde fayda sağladığı gibi, cilt sağlığı bakımından da önemlidir. Pekmez; Akne, sedef, egzama ve diğer cilt hastalıklarında tedavide yardımcı besin şeklinde kullanılmaktadır. Pekmezdeki fitoöstrojenler ise, östrojen reseptörlerine bağlanma imkanına sahip bitkisel bileşikler olup, menopoz tedavisinde de destek sağlar. Özellikle büyüme çağında olan zayıf, iştahsız ve halsiz çocuklar için tavsiye edilmektedir. Her gün bir yemek kaşığı tüketilecek olan pekmez, insanın günlük demir gereksiniminin yaklaşık %20’sini karşılar. Yetişkinlerin güne 1-2 yemek kaşığı, büyüme çağındaki çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı pekmez tüketmeleri önerilmektedir. Pekmezde basit şeker içeriği yüksek düzeydedir ve bundan dolayı şeker hastalarının tek balına pekmez tüketmeleri önerilmez. Bu hastaların günlük 1 tatlı kaşığından fazla pekmez tüketmeleri sakıncalı olabilir.

Pekmez tüketirken dikkat edilecekler;

  • Hazır olarak alınan pekmez, ağzı açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir. Geleneksel olarak üretilmiş olan pekmez de oda sıcaklığında güneş görmeyen alanda saklanmalıdır.
  • Pekmezin donması durumunda, bain marie usulüyle 70 dereceyi geçmeksizin çözdürülmeli,
  • Pekmezi yüksek derecede ısıya maruz bırakmamalısınız.
  • Çok aşırı şekilde kaynatılarak üretilen pekmezde, HMF ( Hidroksi metil furfural ) oluşur ve bu da kanserojendir. Bu yüzden kalitesi bilinen ve güvenli olduğuna emin olduğunuz markaları tercih etmelisiniz.
  • Eğer pekmezi fazla miktarlarda tüketirseniz, şişkinlik ve ishal gibi problemlere neden olabilir.
  • Pekmez yüksek kalorili bir besin olduğundan dolayı, fazlaca tüketilirse kilo almanıza be yağlanmaya yol açabilmektedir.
  • Bebeklerin ek besinlere geçme sürecinde, yoğurtla birlikte değil meyvelerle birlikte verilmesi tavsiye edilmektedir. Bu sayede demir emilimi daha fazla gerçekleşecektir.

Hangi Pekmez Hangi Hastalığa İyi Gelir

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/soguklara-kalkan-olan-pekmez-her-derde-deva/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply