Hematokrit (Hct) nedir düşük ve yüksek HCT testi

düşük Hct değeri

Hct nedir hct testi neden istenir, yüksek hct ve düşük hct testleri neden yapılır ne anlama gelir. Hematokrit yani Hct, kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin kana olan orantısının çıktığı testtir. Testte %40 hct varsa, bu 100 milimetre kanda 40 milimetre kırmızı kan hücresi olduğu anlamındadır. Hct eksikliği, vitamin eksikliği, kazalar sonucunda kan kaybı, kemik iliği hastalıkları, kemoterapi ilaçları, böbrek hastalıkları, kolon kanseri, bazı ilaç yan etkileri ile oluşur. İşte, Hct nedir;

Yüksek Hct nedir?

Yüksek Hct değeri, kırmızı kan hücrelerinin normalden fazla olmasıdır. Yüksek Hct çok nadir görülen bir durumdur. Sigara tiryakilerinde yüksek Hct değeri ortaya çıkar. Vücudun susuz kalması çok nadir olarak, Hct değerini düşük çıkarabilir. Yüksek Hct, akciğer hastalıkları, bazı tümörler, kemik iliği hastalıklarında yüksek Hct değeri ortaya çıkar.

Düşük Hct nedir?

Düşük Hct, kanda yeterince kırmızı kan hücresinin olmaması durumudur. Kemoterapi ilaçları, kolon kanseri, ameliyat ve yaralanma sonrası kan kayıpları, kemik iliği nakli ve hastalıkları, hemoglabin azlığı, kronik iltihaplı hastalıklar, böbrek hastalıkları başlıca böbrek sorunlarına neden olur. Demir, folat, B12 vitamin eksikliği kırmızı kan hücrelerinde azalmaya neden olur.

Normal Hct oranları

Yeni doğanlarda, %55-68,

1 yaş çocuklarda %29-41,

10 yaş, %36-40,

Yetişkin kadınlar %38-46 arasında,

Yetişkin erkekler, %42-54 aralığındadır.

Hct testi neden istenir?

Hct testi, tam kan sayımı sırasında yapılır.

Güçsüzlük, kronik yorgunluk, enerji eksikliği,

Gözlerde kararma, solgun cilt, nefes darlığı, baş dönmesi, baş ağrısı,

Kilo kaybı, dalak büyümesi, aşırı susuzluk, idrara çıkamama, terleyememe durumunda Hct testi istenilir.

Özellikle bebeklerde hematokrit testini doktorlar tek başına bile isteyebilir. Kan dolaşımında bulunan kırmızı kan hücrelerinin toplam kan hacmine oranı bu test ile çıktığından bebeklerde bu değer gelişim açısından çok önemlidir. Bebeklerde %50-70 oranlarında olması gereken bu değer, yetişkinlerde %35-50 aralığın da olmalıdır. Özetle, bebek büyüdükçe bu değer de değişmektedir.

Hct düşüklüğünde beslenme nasıl olmalıdır?

Düşük Hct değeri vitamin ve demir eksikliği nedeni ile oluşuyorsa, demir, folat ve B12 vitamini alımı arttırılır.

Demir eksikliğinde balık, kırmızı et, sakatat, deniz ürünleri, fasulye ve barbunya tüketilir.

B12 vitamini eksikliği bazen Hct değerinin düşük olmasına neden olur. Bu durumda, yumurta, yağlı balıklar, tavuk, dana ciğeri, kümes hayvanları tüketilebilir.

Folat, kırmızı kan hücreleri için gereklidir. Brokoli, kuşkonmaz, portakal, domates yiyerek yükseltilebilir.

Leave a Reply