Hamilelikte gaz ve şişkinlik neden olur, nasıl geçer?

Hamilelik döneminde anne adayları birçok sorunla karşılaşabilmektedirler. Bu sorunların en başta gelenleri hamilelikte gaz ve şişkinliktir. İşte, detaylar;

Gaz nedir?

Gastrointestinal sistemde normal olarak da bulunan gazın oluşumu, miktarı ve dağılımıyla ilgili değişimler ile bozukluklar, bir takım şikayetlerin meydana gelmesine neden olabilmektedir. İnsanlar gaz olmasını geğirme, karında hissedilir derecede şişkinlik ve yellenme şikayetlerinin olmasıyla ifade etmektedirler.

  • Gebelikte mide gazı; Hamilelikteki mide gazı, daha çok fazla havanın yutulmasıyla meydana gelir. Oluşan gazın bir kısmı ağız yoluyla iıkarken, diğer kısmı da bağırsaklara geçmektedir.
  • Gebelikte bağırsak gazı; Bağırsaklardaki gaz, tüketilen besinlerin bağırsak bakterilerince parçalanması sonucunda oluşabildiği gibi, belirli bir bölümü de mideden gelen gaz dolayısıyla ortaya çıkmaktadır.

Hamilelikte gaz ve şişkinlik nedenleri:

Gebelikte gaz sorunu genellikle karşılaşılan bir durumdur. Bunun nedeni, hamilelik hormonuna daha çok da progesteron hormonuna bağlı sindirim sistemi düz kaslarındaki gevşemedir. Hamileliğin ilerleyen aylarında rahim büyür ve mekanik bir bası oluşur. Bu durumda da mide ve bağırsaklar sıkışarak boşaltma gecikmesi meydana gelir. Buna bağlı da gaz sorunlarına yol açar.

Hamilelikte gaz ve şişkinliğin bebeğe bir zrarı var mıdır?

Bebek, rahim denen çok güvenli bir kozanın içinde gelişmektedir ve her tarafı amniyotik sıvı tarafından sarmalanmıştır. İşte bu durum, bebeği bağırsaklarda yaşanan problemlerden uzak tutmaktadır. Mide ve bağırsaklardaki gaz, guruldama yapar ve bebeğe zararından daha çok bir ninni gibi gelir. Ancak akşam zamanı artış gösteren şişkinlik ve gaz, anne adayının beslenme düzenini sekteye uğratabilir. Bundan dolayı, gaz ve şişkinliği engellemek amacıyla bir takım önlemlerin alınması fayda sağlar.

Hamilelikte gaz ve şişkinliğin önlenmesinde beslenme:

  • Gebelikte gaz ve şişkinlik sorununun önlenmesi için çok yemek yerine, az miktarlarda sık sık yemek yenmesi önemlidir. Öğünlerin tıka basa yenilmesi şişkinliği arttırmaktadır. Bundan dolayı günde 3 öğün yerine daha küçük 6 öğün alınması çok daha uygun olacaktır.
  • Lokmaları iyice çiğnedikten sonra yutmak, ağızda lokma varken konuşmamak, hızlı bir şekilde yememek tarzındaki önlemler sayesinde hava yutulmasının önüne geçilebilir. Yemek esnasında sıkıntılı ve heyecanlı olmak hava yutulmasına yol açabilir. Bundan dolayı yemeklerinizi sakin bir şekilde yemeye çalışmalısınız.
  • Yemek yerken çok gerekmedikçe su içmemek, suyun yemek haricinde alınması gaz ve şişkinliğin önlenmesinde yararlı olacaktır. Ayrıca suyun bardaktan içilmesi gerekir, çünkü şişeden ya da pipetle içilmesi hava yutulmasına yol açabilir.
  • Yapay tatlandırıcı bulunan içecekler ve yiyeceklerle karbonatlı içecekler ve soda tüketiminin azaltılması da gazın ve şişkinliğin önlenmesini sağlayacaktır.
  • Sakız çiğnenmesi de gaz problemi yaratabilir. Bundan dolayı hamilelerin sakız çiğnememeleri de gazın önlenmesinde katkı sağlar.
  • Hamilelikte gaz şikayeti olanların baharatlardan, acı yiyeceklerden, turp, salatalık, baklagiller, bezelye, süt, turşu, dondurma, lahana, kızartma, soğan ve şekerli tatlılar gibi gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmaları gerekmektedir. Hamile olan kişiler kendileri için sıkıntı yaratan besinleri belirleyerek bunlara özen göstermeleri faydalı olur.
  • Beslenmesine özen gösteremeyen ve bundan dolayı gaz ve şişkinlik şikayeti artan gebeler, rezene ve anason gibi aromatik çayları doktor bilgisi dahilinde aşırıya kaçmamak kaydıyla içebilirler.

Hamilelikte gaz ve şişkinlik için dikkat edilecekler:

  • Hamilelerin doktor önerine bağlı olarak yürüyüş yapmaları ve hareket etmeleri gaz ve şişkinliğin azaltılması için fayda sağlayacaktır.
  • Şişkinliğin önlenmesinde bol ve rahat kıyafetlerin tercih edilmesi de faydalı olmaktadır. Dar ve çok sıkan kıyafetler şişkinliğin artmasına yol açmaktadır.
  • Tuvalete çıkma konusunda bir düzen sağlanması, gaz ve şişkinliğin azaltılmasında faydalı olur. Kabızlık sorunu, gaz ve şişkinliğin en başta gelen sebeplerinden biridir.
  • Oturup çalışma veya uzun müddet oturmak da gaz şikayetine yol açabilmektedir. Uzun süre oturmak durumunda olan gebelerin belirli aralıklarla yürüyüşe çıkmaları bu sorunlarını azaltacaktır.
  • Ayakların ve karın bölgesinin üşütülmesi, çok soğuk yiyip içmek de hamilelikte gaz şikayetine yol açabilmektedir. Bu tür eylemlerin azaltılması da gaz şikayetlerini azaltabilir.
  • Yaşanan günlük stres de gaz şikayeti yaratabilmektedir. Stresi azaltırsanız gaz şikayetleriniz de azalacaktır.

Hamilelikte gaz ve şişkinlik şikayeti için doktora gidilmeli mi?

Hamilelerin gaz ve şişkinlik şikayetlerinin önlenmesinde, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekmektedir. Beslenmesine ve diğer yapılacaklara özen gösterildiği halde, gaz ve şişkinlikle ilgili şikayetleri geçmeyen hamilelerin bu sorunlarını giderici basit ilaçlar doktor bilgisi dahilinde alınabilir.

Tüm bu değişikliklere karşın şikayetleri bir türlü bitmek bilmeyen hamilelerin, gastroloji uzmanı tarafından muayene edilmeleri ve değerlendirmeye tabi tutulmaları gerekir.

Hamilelerde gaz sancısı, doğum sancılarıyla veya erken doğum olasılığıyla karıştırılabilir. Bundan dolayı ritmik ve doğum sancısına benzer sancılar yaşandığında doktora gidilmesi gerekmektedir. Ayrıca hamilelikte gaz sancısına dışkıda kan, ishal, bulantı ve kusma gibi durumlar da eşlik ediyorsa mutlaka doktora görünmek gerekir.

Leave a Reply