Hamilelikte karın ağrısı neden olur, nasıl geçer?

Bebeğin en uygun şekilde ağırlanmasına çalışan vücuttaki değişimler neticesinde, normal olarak hamilelikte karın ağrısı olabilmektedir. Bu durumun birçok zararsız sebebi olabileceği gibi, çok önemli sebepleri de olabilmektedir. Hamilelerin karın ağrısına yol açabilecek etkenleri öğrenmeleri kaygı verebilecek belirtileri ayırt etmeleri bakımından oldukça önemlidir.

Hamilelik döneminde çok şiddetli olmayan kramplar veya ağrılar panik yapmaya yol açabilmektedir. Ancak bu tür ağrılar bazen istirahat ederek geçebilir ya da basit bir sindirim zorluğu da olabilir. Karın ağrısının haricindeki diğer belirtilere de dikkat edilmesi gerekmektedir.

Hamilelikte karın ağrısının sıkça karşılaşılan nedenleri:

Hamilelik döneminde bazı karın ağrıları sıklıkla gelişebilmekte ve hem anne adayı hem de bebek için problem yaratabilmektedir. Bunlar;

  • Yuvarlak bağ ağrısı; vücut pozisyonunun değiştirilmesiyle bir bıçak saplanırcasına olan ağrı şeklinde veya hafif ancak geçmeyen bir ağrı da olabilmektedir. Yuvarlak bağ ağrısı, rahimden kasığa kadar uzanmakta olan 2 büyük bağ nedeniyle olmaktadır. Anne adayının rahmi büyümeye devam ettikçe bağlar gerilmekte ve rahatsızlık yaratmaktadır. Daha çok hamileliğin 14-26. haftaları arasında görülen bir ağrıdır.
  • Gaz ve kabızlık; Hamilelik döneminde progesteron hormonu artmakta ve gaz yapmaktadır. Hormon düzeyi artmaya devam ettikçe, tüketilen besinler sindirim sisteminde yavaş bir şekilde ilerlerler. Gaz ve kabızlığın giderilmesinde bol su içmek, lif yönünden zengin gıdalar tüketmek ve düzenli egzersiz yapmak etkili olacaktır.
  • Braxton Hicks kasılmaları; Bu kasılmalar bazen yalancı kasılmalar şeklinde de adlandırılırlar. Normal bir karın ağrısından daha fazlasıdır. Hamilelerin birçoğu Braxton Hicks kasılmalarında, karın kaslarının iyice gerildiğini, karınlarının sert ve oldukça sıkı bir duruma geldiğini söylerler. Bu kasılma ağrılarını gerçek olanlarından ayırt etmek gerekir.

Gerçek kasılmalar belli bir zaman süren, ağrılı ve aralıkları birbirine yakın kasılmalardır. Bu kasılmalar sırasında nefes kesilmekte ve zor nefes alınmaktadır. Kasılmalar olsa bile normal aktiviteler sürdürülebiliyorsa, bu durum yalancı kasılmalardır diyebiliriz. Uzmanlara göre vücudun susuz kalması bu kasılmalara yol açabilmektedir. Bol su içerek kasılmaların yalancı kasılma mı yoksa gerçek kasılma mı olduğunu ayırt etme imkanınız olabilir.

  • Diğer faktörler; Hamilelerde yaygın olarak görülen karın ağrısının nedenleri olarak; rahmin büyüyor olması, böbrek taşları, mide virüsleri ve gıda hassasiyeti de sıralanabilir.

Hamilelikte ciddi karın ağrısı nedenleri:

Hamileliklerin birçoğu sorunsuz bir şekilde sürdürülürken, bazen ciddi sayılabilecek karın ağrılarının dikkate alınması gerekli olabilir. Şayet aşağıda sıralanan nedenlere benzer ciddi belirtilerin olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza görünmeniz gerekir.

  • Dış gebelik (ektopik gebelik); Her 50 gebelikten birinde dış gebelik oluşabilmektedir. Yumurta rahim dışında muhtemelen de fallop tüpüne yerleşmiş durumdadır. Maalesef dış gebelik, normal bir gebelik şeklinde sürdürülemez ve tıbbi müdahale gerektirmektedir. Dış gebelikte 6-10. haftalar arasında çok şiddetli ağrı ve kanama oluşabilir. Önceden dış gebelik geçirmiş olanların ve endometriozis hikayesi olanların dış gebelik riski daha yüksek olmaktadır.
  • Plasentanın erken ayrılması; Bebek doğmadan önce plasentanın rahimden erkenden ayrılması hayati önem taşır. Bu durumun en başta gelen belirtisi karnın uzun müddet hiçbir rahatlama olmaksızın sert bir şekilde kasılmasına yol açan sürekli olan ağrıdır. Ayrıca kanlı sıvı veya suyun erken gelmesi de diğer belirtileridir. Hamile kadında sırt ağrısı ve karında aşırı bir hassasiyet gibi belirtiler de olabilir.
  • Düşük; Hamileliklerin yaklaşık %15-20’si düşükle sonuçlanmaktadır. Düşük genellikle gebelik döneminin ilk 13 haftasında olmaktadır. Belirtileri olarak karında ağrı haricinde, orta ve yüksek derecede bir sırt ağrısı, 15-20 dakikalık aralıklarla yaşanan gerçek kasılmalar, kahverengi veya parlak kırmızı bir kanama ile hamilelikle ilgili diğer belirtilerin birdenbire azalma göstermesidir.
  • İdrar yolu enfeksiyonu; Hamilelikte gelişen idrar yolu enfeksiyonu rahatlıkla tedavi edilebilmektedir. İhmal edilirse bazı komplikasyonlara neden olabilir. Genellikle ağrı ve yanma hissiyle kendini gösteren idrar yolu enfeksiyonu, alt karın ağrısına yol açabilmektedir. Ayrıca ateş, bulantı, bel ağrısı, ürperme ve terleme gibi belirtilerle böbreklere yayıldığı düşünülebilir.
  • Preeklampsi; Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsi, hamileliğin 20. haftasını geçtikten sonra yüksek tansiyon ve idrarda protein ile karakterize olur. Bulantı, kusma, kaburganın sağ altında ve üst karında ağrı, karın bölgesinde giderek artış gösteren baskı şeklinde belirtiler de göstermektedir.

Hamilelikte karın ağrısı nasıl iyileştirilir, nasıl geçer?

Uzun süreli veya şiddetli karın ağrıları hamilelik döneminde dikkate alınmalı ve önem verilmelidir. Bu tür karın ağrılarının altındaki neden ancak doktor tarafından tespit edilebilir. Hafif ve normal olarak düşünülen ağrıların iyileştirilmesi için deneyebilecekleriniz;

  • Sert ve ani bir hareketle belinizi çevirmeyin, bu tür hareketlerden sakının.
  • Hafif bir şekilde öne eğilip yeniden doğrularak kaslarınızı gevşetin, bunu yaparken ani hareket etmeyin.
  • Ağrı hissettiğiniz zaman ayağa kalkıp yürümek veya oturma şeklini değiştirmek gibi eylemlerde bulunun.
  • Bol miktarda su içmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.

Leave a Reply