Hamilelikte Çatı Ağrısı (Pubik-Pelvik Ağrı) Neden Olur?

Pelvis eklemleri normal şartlarda hareket etmeyen eklemlerdir. Ancak hamilelikte hormonlardan ötürü eklemlerde yumuşama meydana gelir. Bundan ötürü de pelvis eklemleri de yerinden oynar. Bu durum da ağrıların oluşmasına sebep olur. Çatı kemiği olarak adlandırılan bu bölge hamilelikte bazı kadınlarda çok fazla ağrıyabilir. Hatta bu ağrılar doğumda ve doğumdan sonra da devam edebilir. Pubik kemiklerde genişleme hamileliğin 10. Haftası itibari ile gözlemlenir. Bunun sebebi de hamileliğe bağlı olarak artan relaxin hormonudur.

Hamilelikte Çatı Ağrısı Nasıl Anlaşılır?

Çatı bölgesinde meydana gelen çatı ağrısı iki kasıkta da görülür. Bu ağrı alt batın bölgesinde oluşur. Ağrılar sürtünme şeklindedir. Bu ağrılar zamanla yayılarak uyluk içinde ve arka kalça bölgesinde de hissedilebilir. Ağrıları en fazla hissettiren şeyler ise ağır kaldırmak, bacakları açmak, merdiven çıkmak gibi aktivitelerdir. Bazı kadınlarda yalnızca ağrı hissedilirken bazı kadınlarda pubik bölgede şişlikler de gözlemlenebilir.

Çatı Ağrısına Neden Olan Unsurlar

Hamilelikte çatı ağrısını etkileyen unsurlardan ilki bebeğin büyük olmasıdır. Bebeklerin ikiz olması da aynı şekilde ağrıları tetikler. Dana önceden doğum yapmak özellikle de fazla doğum yapmak da çatı ağrısına neden olabilir. Doğum sırasında uygulanan forseps de çatı ağrısına neden olabilmektedir.  Kaza geçirmek de çatı ağrısına sebebiyet verebilir. Geçmişte kalçadan ya da pelvik bölgeden operasyon geçirmek de hamilelikte bu ağrıların oluşmasını tetikler.

Çatı Ağrısını Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler

Hamilelikte çatı ağrısı başladığı zaman genellikle ilk yapılması gereken yatarak dinlenmektir. Bu şekilde ağrı biraz olsun rahatlayacaktır. Ağrının bulunduğu bölgeye ılık su torbası ya da ılık bir bez ile sıcak uygulaması yapılabilir. Ağrının çok dayanılmaz olduğu durumlarda ise doktor kontrolünde bir ağrı kesici kullanılabilir. Kimi durumlarda korse kullanmak da ağrının azalmasına yardımcı olabilmektedir. Çatı ağrısı çeken kadınlar uyurken iki bacaklarının arasına yastık koyabilir. Çatı ağrısına sahip bireyler mutlaka yavaş hareket etmelidir ve ani hareketlerden uzak durmalıdır. Ağır yükleri kaldırmamalıdır. Merdivenleri kullanırken de yine aynı şekilde yavaş kullanmalıdır. Böylelikle ağrıları azaltmak ve rahatlamak mümkündür.

Hamilelikte Çatı Muayenesi

Hamile bireylerin doktorları, ilk defa çocuk sahibi olan kadınlara çatı muayenesi yapar. Doktor bu muayeneyi yaparak bu bölgeyi inceler. Vajinanın şekline, çatı kemiklerinin şekline, bebeğin duruşuna ve boyutuna bakar. Anne adayının çatı kemiği küçükse ve bebekte büyükse bu durumda normal doğum yapılmaz ve sezaryen tercih edilir. Bu karara göre sezaryen doğum yapılırsa eper bebek normal doğumdan iki hafta kadar önce alınır. Ancak çatı muayenesi her zaman doğum şeklini belirlemeye yetmeyebilir. Bu durumda ilk olarak normal doğuma başlanabilir. Eğer doğum risk taşıyorsa sonrasında sezaryen doğum yapılabilir. Çünkü doğum gerçekleşirken rahim ağzının ne kadar açıldığı net olarak gözlemlenebilir. Fakat doğumdan önce yapılan çatı muayenesi ile normal doğuma giremeyecek kadar dar çatıya sahip bireyler direk olarak sezaryen doğuma girer.

Pubik Kemikte Ayrılma Nasıl Olur?

Normal şartlarda, doğumun kolay geçmesi için pubik kemiklerde bir ayrılma olması doğaldır. Ancak ayrılma 10mm’den daha fazlaysa bu durum normal olarak adlandırılmaz. Bu durum tedavi gerektirmektedir. Tedavide ise hem egzersiz programı uygulanmaktadır hem de ilaç tedavi gerekmektedir. Yaklaşık olarak 2 aya yakın bir sürede bu durum düzelmektedir. Ayrıca bu ayrılmaların tedavisinde istirahat de çok önemlidir. Tedaviye yanıt vermeyen durumlarda ise ameliyat gerekebilir. Ancak bu çok nadir bir durumdur ve çok fazla gerçekleştirilmez. Genellikle ilaç ve egzersiz ile tedavi etkili olmaktadır.

Leave a Reply