Göz Altı Torbaları Neden Olur?

Gözaltı torbaları herkeste meydana gelebilecek bir durumdur. Gözaltı bölgesinde oluşan torbalar bir hastalık değildir. Ancak yorgun ve bitkin bir görünüm yarattığı için kişiyi rahatsız edecek bir düzeyde olmaktadır. Gözaltı torbalarının birçok farklı sebebi bulunmaktadır. 

Yaşlılık

Vücuttaki en ince deri gözaltıdır. Yaşlandıkça deri ise sarkmaya başlamaktadır. Gözaltı derisi çok ince olduğunda sarkma gözle görülecek derecede oluşmaktadır. Gözaltında oluşan bu sarkmalar göz torbalanmalarına sebep olacak ve bu torbalar yorgun, bitkin bir görüntüyle birlikte yaşlı bir görüntüyü de meydana getirecektir.

Uyku Problemleri

Gözaltı torbalarının ilk sebebi şüphesiz ki yaşlılıktır. Ancak uykusuzlukta gözaltı torbalarının önemli bir sebebini oluşturmaktadır. Az uyku yorgunluğu meydana getirecek ve az uyumaktan dolayı gözaltında şişmeler ve torbalar meydana gelecektir. Uykusuzluktan dolayı oluşan bu torbalar gözle görülecek derecede olmakla beraber görüntüde bozukluklar meydana getirmektedir.  Gözaltı torbalarına yalnızca uykusuzluk değil, kalitesiz uykuda sebep olmaktadır.

Yorgunluk ve Stres

Yorgunluk ve stres göz torbalanmalarına sebep olan durumlar arasında bulunmaktadır. Uzun süre ekrana bakmak, uzun süre kitap okumak, uzun süre televizyon ve telefona bakmak gözleri yoracak bir etkiye sahiptir. Bu durum ise göz torbalanmasına sebep olmaktadır.

Streste yorgunluktan sonra göz torbalanmasına sebep olan etkenler arasında bulunmaktadır. Çok fazla strese maruz kalmak özellikle sürekli ve uzun süreli ağlamak gözlerin torba torba olmasına sebep olmaktadır.

Su Kaybı

Yeterli su almak vücut sağlığı için çok büyük öneme sahiptir. Vücuttaki su kaybı ise birçok sıkıntıyı da beraberinde getirecektir. Yeterli su almamak vücudun susuz kalmasına sebep olabilir. Erkeklerin günde minimum 11, kadınların ise günde minimum 9 bardak su tüketiyor olması gerekmektedir. Yeterli miktarda su tüketilmediğinde gözaltı torbaları oluşabilir. Bunun haricinde su kaybına sebep olan alkol tüketimi de göz torbalanmalarına sebep olan etkiler arasında bulunmaktadır.

Kalıtım

Fiziksel özellikler, karakteristik özellikler, hastalıklar ve daha birçok şey kalıtım yoluyla aktarılmaktadır. Kalıtım insan hayatında çok önemli bir etkiye sahiptir. Gözaltı torbaları birçok basit sebep yerine kalıtımdan kaynaklı da meydana gelmiş olabilir. Gözaltı torbalarının kalıtımdan meydana gelmesi mümkündür. Kalıtım kaynaklı gözaltı torbalarında, torbalar geçici değildir ve genç yaşlardan itibaren görülür.

Alerji ve Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığı ve alerji gözaltı torbalarının diğer sebepleridir. Özellikle alerjik reaksiyonlara bağlı olarak gözaltı torbaları oluşmaktadır. Polen alerjisi gözaltı torbalarına sebep olan alerjilerin başında gelir. Ancak bunun dışında yiyecek alerjileri dahi gözaltı torbalarına sebep olabilir.

Gözleri Ovmak, Kaşımak

Gözler vücudumuzun en hassas organıdır. Gözlerin hasar alması çok kolaydır. Elinizle gözünüzü ovuşturur ya da kaşırken dahi gözünüze hasar verebilirsiniz. Gözler enfeksiyona da son derece açıktır. Bunun için elinizi yıkamadan gözünüze getirmeniz de gözaltı morluklarına ve torbalarına sebep olacak bir etkidir. Bunun için ellerinize gözlerinize götürmeden önce yıkamaya özen gösterin ve gözlerinize sert davranmayın.

Hormonal Faktörler

Hormonal faktörlerden dolayı vücut birçok değişimi yaşayabilir. Regl dönemi ve gebelik dönemlerin kadınların hormon düzenlerin tamamen bozulduğu dönemlerdir. Bunun için de bu dönemlerde vücudun çeşitli yerlerinde farklı etkiler söz konusu olabilir. Gözaltı torbaları da regl dönemlerinde birkaç gün ya da gebelik dönemlerinde meydana gelebilir. Regl döneminde oluşan gözaltı torbaları regl döneminin sona ermesiyle, gebelik döneminde oluşan gözaltı torbaları gebelik döneminin sona ermesiyle düzelecektir.

Sigara ve Alkol Kullanımı

Sigara ve alkol ciddi anlamda göz torbalarına sebep olan etkiler arasında bulunmaktadır. Her ikisinin de gözaltı torbalarına sebep olmasının nedeni farklıdır. Sigara gözaltı torbalarına neden olur çünkü sigara dumanı gözleri ciddi derecede olumsuz etkilemektedir. Gözlerde yanma ve batma hissi sigara tüketen kişilerde çok fazla görülmektedir. Bu durum ise gözaltı torbalarını doğurmaktadır. Alkol kullanımından kaynaklı olarak gözaltı torbalarının oluşması ise alkolün vücudu susuz bırakması ve susuz kalan vücutta gözaltı torbalarının oluşmasıdır.

Güneş Işınları

Güneş ışınları D vitamini açısından önemlidir ve vücudumuzun kesinlikle D vitaminine yanı güneş ışınlarına ihtiyacı vardır. Ancak güneş ışınlarına normalden daha fazla maruz kalan ciltlerde çok çeşitli sorunlar görülebilir. Gözlerin güneşle doğrudan teması ise gözaltı morluklarını zaman için oluşturmaktadır. Bunun için güneş gözlüğü kullanmaya özen göstermelisiniz.

Ağlamak

Ağlamak hem stres faktöründen dolayı hem de gözyaşının ürettiği tuzdan dolayı gözaltı torbalarına sebep olmaktadır. Gözaltı torbalarından korunmak için mümkün mertebe stres faktöründen uzak kalmaya çalışın ve ağladıktan sonra gözyaşı tuzunu cildinizden arındırmak için mutlaka yüzünüzü yıkayın.

Sodyum

Sodyum vücutta su tutan bir maddedir. Vücutta suyun normalden fazla olması ise gözyaşına sebep olacaktır.

Ödem

Vücuttaki çeşitli bölgeler zaman zaman ödem oluşturur. Bir tür iltihaplanma ve su biriktirme olan ödemin yüzde meydana gelmesiyle gözaltı torbaları da oluşmaktadır.

Hastalıklar

Gözaltı torbalarının bu tarz çeşitli sebepleri dışında hastalıklardan da kaynaklanma ihtimali bulunmaktadır. Hastalıklardan kaynaklı olan gözaltı torbalarında hastalığın tedavisi ile gözaltı torbalardan da kurtulursunuz.

Leave a Reply