Güneş ışığının yararları

güneşin faydaları

Güneş ışığının yararları saymakla bitmiyor, işte o olmazsa olmaz olangüneş ışığının faydaları. Güneş ışığı biz insanlar için vazgeçilmezimizdir. Güneş ışığı sayesinde D vitamini alırız, D vitamini sayesinde kalsiyum emilimi oluşur ve kemikler, dişler ve saçlar kuvvetlenir. Güneş ışığı sayesinde  psikolojimizi düzenleriz. Bu nedenle kış aylarında yaşanan özel bir depresyon türü bile vardır. Sonuç olarak güneş ışığının insan bedeni ve yaşamı üzerinde çok fazla faydası vardır.

Güneş ışığının faydaları

Güneş ışığı ile D vitamini alırız. Tek kaynağı güneş olan D vitamini sayesinde vücudumuz kalsiyum emilimi yapar.

Kas ve kemik sisteminin sağlıklı olmasını sağlar,

Güneş ışığı içinde bol miktarda melatonin vardır. Melatonin salgısı uyumamızı sağlar. Bu nedenle güneşte kaldıktan sonra çok rahat uyuruz.

Güneş ışığı sayesinde romatizma, kas ve eklem ağrıları azalır,

Böbrekler, karaciğer için faydalıdır, enerji veriri ve yorgunluğu alır,

Depresyonu engeller, sağlıklı gözler için gereklidir,

Kemik erimesi ve raşitizme iyi gelir,

Kolesterolü düzenler, lösemi, kan, meme, kolon ve prostat kanserine iyi gelir,

Sırt ağrılarına, performansı arttırmaya iyi gelir.

Güneş ışığının faydaları en fazla çocuklar ve bebekler içindir. Kas, iskelet sisteminin sağlıklı olması için çocuklar ve bebekler güneş ışığına maruz kalmalıdır. Fakat, güneşin yoğum olduğu saatlerde değil, öğleden sonraları başında başlık olacak şekilde bebekleri günde 2 dakika ile güneşe çıkarmalı daha sonraları bu süre 30 dakikaya kadar çıkarılmalıdır. Uzun süre ve korumasız olarak güneşte bırakılan çocuk ve bebeklerde güneş çarpmaları ve yanıklar oluşabildiğinden dikkatli olunmalıdır.

Yetişkinlerde güneş ışığından faydalanmak için, 15-20 dakika kadar güneşte kalmak yeterlidir. Bronzlaşmak için uzun süre güneşte kalmak, ciddi cilt sorunlarına neden olmaktadır. Bu nedenle dikkatli olunmalı ve güneş koruyucusu kullanılmalıdır. Beyin kanaması, baş dönmesi, ani tansiyon düşüklüğü, cilt kanseri, güneş çarpması, deri yanıkları güneş ışığında fazla kalma ile oluşabilir. Bu nedenle öğlen saatlerinde güneşe çıkılmamalıdır.

Leave a Reply