Göbek bölgesinde yağlanma neden olur?

Göbek bölgesinde yağlanma artışı olmasının en önemli nedenlerinden biri, kişinin beslenmesinde az öğün yapmasıdır. Bununla birlikte glisemik indeksi yüksek besinler tüketmek de yağlanma nedenlerinin başında gelmektedir. 

Karın bölgesi yağları, özellikle yaz dönemine girerken kadınların en fazla şikayet ettiği konuların başında gelmektedir. Karın bölgesinde yağlanmanın artmasına yol açan sebeplerden biri de insülin hormonudur. İnsülin hormonunun aşırı miktarda salgılanması, karın bölgesinde yağlanmayı arttıran bir faktördür.

Aç kalındığında vücut kendisini korumaya alır!

Beslenme programında az öğün olması yağlanma konusunda etki etmektedir. Örneğin; kahvaltı yapmadınız, öğlen yemeğini yediniz ancak akşama kadar hiçbir şey yemediniz ve akşam yemeğinizi yediniz. Baktığınızda hafif bir beslenme yapmış gibisiniz, ancak karın bölgesinde yağlanmanız var. Bunun nedeni vücudunuzu aç bırakmanızdır. Vücudunuz uzun süre aç kalırsa, yeniden yemek yediğiniz zaman kendisini koruma altına alma adına, yağ deponuzdan harcayacağınızı bildiğinden tükettiğiniz her besini yağ olarak tekrardan depolamaktadır.

Kısaca, uzun müddet aç kalınmaması gerekmektedir. Mümkün olduğu oranda ara öğünler yapılmasına çalışılmalıdır. 2-3 saat aralıklarla bir tane salatalık bile yense fayda sağlayacak, insülin düzeyi belirli bir düzeyde kalacaktır.

Glisemik indeksi yüksek olan besinler:

Glisemik indeksi yüksek besinlerin, karın bölgesinde yağlanma yaptığı bilinmektedir. Bundan dolayı, glisemik indeksi yüksek olan besinleri beslenme programından uzak tutmak gerekir.

Özellikle bezelye, havuç, patates, prinç pilavı, kavun, muz, kayısı, kuru meyveler ve üzüm gibi besinlerin yerine; Kiraz, elma, çilek, şeftali ve erik gibi meyveler tercih edilmelidir. İsteyen karpuz da yiyebilir, ancak maksimum 2 dilimle sınırlandırılması gerekir.

Beyaz ekmek yerine yulaflı ekmek:

Uzmanlar beyaz ekmeğin yerine çavdarlı, tam tahıllı ve yulaflı ekmeklerin tüketilmesini tavsiye etmektedirler. Ayrıca yapılan çorbalarda da beyaz un, krema ve şehriye gibi ürünlerin olmamasına özen gösterilmelidir.

Glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenmek, karın bölgesinde meydana gelen yağlanmanın azalmasına yardımcı olmaktadır. Bu alında en temel beslenme kurallarından biridir. Beslenme uzmanları haftada 1-2 defa balık eti, 1-2 defa kırmızı et ve 1-2 defa tavuk veya hindi eti tüketilmesini tavsiye etmektedirler. Ayrıca kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya ve bakla gibi kuru baklagiller de kan şekerini dengelemekte, bu besinlerin protein örgüsünün kaliteli olduğu belirtilmektedir.

Leave a Reply