Sağlıklı olmak için bunlara dikkat edin

Sağlıklı olmak ve çekici kalmak ile ilgili internet ortamında milyonlarca içerik yer almaktadır. Bunların bir çoğu kalori miktarını hesaplayın, spor ve egzersiz yapın, daha az miktarda yiyecek tüketin gibi tavsiyelerden ibarettir. Ancak bilim insanları farklı bakış açıları geliştirmiş durumdalar ve bunların hepsi de kanıtlanmış durumda. İşte, çok az çabalayarak sağlıklı kalmanın ipuçları;

1- Kalori miktarını saymayı bırakın

Uzun yıllar yaklaşık 20 yıl süren bir araştırmaya göre; işlenmiş gıdalar ve şekerli içecekler en çok kilo alımına neden olan gıdalardır. Bundan dolayı, besinleri tüketirken kaç kalori olduğuna değil, tükettiğiniz gıdaların ne denli sağlıklı olduğuna önem verin. Çünkü yüksek kalitede bir gıda, kalori alımından çok daha önem taşımaktadır.

2- Tabağın yarısı sebze olsun

Sebzeler ve meyveler, su ve lif yönünden çok zengindirler. Yapılan araştırmalarda, öğünlerinizdeki tabağın yarısında meyve ve sebzeler eklediğiniz zaman sağlığınızın iyiye doğru gittiğine emin olabilirsiniz.

3- Isırık kuralını uygulayın

Canınız olur olmadık şeyler istediğinde ve hakikaten sağlıksız bazı şeyleri yemek istediğinizde, beyninizi aldatmalısınız. Bir ısırık alıp bir bardak su için ve bir defa daha ısırın. Bir süre sonra doyduğunuzu ve o sağlıksız gıdayı yemek istemediğinize ikna olacaksınız.

4- Atıştırmalıkları paketten yemeyin

Canınız çok çektiğinde yaklaşık 5 dakika içinde büyük bir patates cipsini, şekerlemeyi veya çerezi bitirebilirsiniz. Bu yüzden, eğer kesinlikle yemeyi düşünüyorsanız bunları küçük bir kaseye veya torbaya koymalısınız. Bu sayede, ne kadar tükettiğinizi ve durmanız gereken noktayı rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

5- Büyük yiyecekler seçin

Amerikalı bir profesörün gerçekleştirdiği çalışmada varılan sonuç şu şekilde; Tabağa bolca alınan yiyecek veya yemeklerin büyük bir bölümü, yemek yememe adına mükemmel bir yöntemdir. Şöyle ki; büyük bir kase salata bir avuç fındıktan çok daha hızlı bir şekilde midenizi dolduracak ve doymuş hissedeceksiniz.

6- Masayı pencereye yaklaştırın    

Yüksek miktarda alınan güneş ışığı, iki şey üstünde pozitif bir etki göstermektedir. Bunlar uyku kalitesi ve üretkenliktir. Sağlıklı olabilmek amacıyla, .ok iyi aydınlatılan bir çalışma yeri ayarlamanın yollarını bulmalısınız.

7- Yemeklerden sonra hemen dişlerinizi fırçalamayın

Konunun uzmanı olan kişiler, yemeklerden sonra hemen diş fırçalamanızı önermemektedir. Yemeklerden yaklaşık 30 dakika kadar sonra fırçalanmasını önermekteler. Çünkü şekerli ve asitli gıdalar düş yüzeylerini aşınmaya müsait duruma sokarlar. Dişleriniz bu hassasiyetteyken, fırçayla diş yüzeyindeki aşınmayı şiddetlendirmemelisiniz. Yemek sonrası sadece ağzı suyla çalkalayabilir, yarım saat kadar sonra da fırçalayabilirsiniz.

8- Dilediğiniz zaman, dilediğinizi yiyin

Kimi zaman çok sevdiğimiz şeyleri yemeyi aniden kesebiliyor ve yemiyoruz. Ama bunun sonrasında çok daha fazla miktarda yiyor ve daha fazla kilo alıyoruz. Sürekli olarak sağlıklı ve güçlü kalmak için, dilediğinizi yiyebilmeli ve bundan dolayı kendinizi suçlamamalısınız. Çok sevdiğiniz yiyecekleri yemek size bazen iyi gelecektir.

9- Yeni güne proteinle başlayın

Protein bakımından zengin olan besinler, ghrelin düzeyini yani açlık hormonu düzeyini üşürmektedir. Bundan dolayı güne yumurta, yoğurt veya tavuk göğsü gibi protein yönünden zengin besinlerle başlarsanız, öğle yemeğine dek kendinizi tok hissedeceksiniz.

10- 1-2 dakika kadar yürüyün

İş ortamınız oturmanızı gerektiriyorsa, yerinizden her saat başı kalkın ve 1-2 dakika kadar yürüyün. Bunu da kendinize alışkanlık haline getirin. Bunun için aynı şeyleri yapmak yerine başka bir departmana gidin ya da dışarıya çıkın.

11- 10 dakika kuralını uygulayın

Bu, her türlü iyi alışkanlık için geçerlidir. Mesela, daha erkenden yatmak istiyorsanız, her zamankinden 10 dakika daha erken yatın ya da yoga yapmaya 10 dakika daha erkenden başlayın. Bu size daha fazla sağlık katacaktır.

12- Şeker

Aşırı miktarlarda şeker kullanımı, tip2 şeker hastalığına yakalanma olasılığını arttırmaktadır. Bununla birlikte kilo alımına yol açmakta ve şişmanlığa yol açmaktadır. Konunun uzmanları, yetişkin bir kişinin günlük şeker tüketimi konusunda öneriler yaptılar; Buna göre kadınlar günde en fazla 6 çay kaşığı, erkekler de 9 çay kaşığı şeker kullanmalılar.

13- Sıcak içecekler

Tüketilen sıcak içecekler, metabolik atık miktarında azalmaya neden olur ve bundan dolayı da yaşlanma sürecini yavaşlatmaktadır. Yemeklerden yaklaşık yarım saat kadar evvel, çay ya da ılık bir bardak su almak sindirimi hızlandırmaktadır. Bu, metabolizmanın verimliliğini arttırdığı gibi kan dolaşımını da geliştirmektedir.

Kaynak: Bu yazı, mynet.com/bilimsel-olarak-kanitlandi-hem-caba-sarf-etmeyecek-hem-de-saglikli-kalacaksiniz-1214974-mykadin#6609924 kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply