Gece körlüğü (Tavuk karası) belirtileri ve tedavisi

gece körlüğü

Gece körlüğü (Tavuk karası) belirtileri ve tedavisi

Gece körlüğü ya da tavuk karası loş ışıkta görememeye verilen isimdir. Loş ışıkta göremeyen insanlar gece karanlığında araba kullanamazlar ve yürüyüş yapamazlar. Gece körlüğünün pek çok nedeni olabilir. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkabildiği gibi kalıtsalda olabilir. İşte, gece körlüğü belirtileri ve tedavisi;

Gece körlüğü belirtileri

Loş ve akşam, gece saatlerinde zayıf görme,

Parlak ışığa bakınca uzun süre görememe,

Kalıcı göz kuruluğu oluşabilir.

Gece körlüğü nedenleri ve tedavileri

Tedavi edilmemiş miyop

Miyop, tedavi edilmezse gece körlüğüne neden olur. Miyopta göz yuvarlağı büyür ve retinada odaklanma problemi ortaya çıkar. Net görememe, bulanık görme ve loş ortamlarda görme problemleri oluşur. Miyop tedavisinde ; miyop düzelten lensler, lasik ameliyatı ya da PRK ameliyatı yapılır.

Glokom hastalığı ve göz bebeğine baskı yapan ilaçlar

Glokom, gözlere baskı yapar ve optik sinirler etkilenerek körlüğe neden olabilir. Bu hastalık gece körlüğüne neden olabilir. Glokom ilaçları, göz bebeğinin daralmasına neden olabilir. Göz bebeğinin daralması, gözün görmesini azaltır. Bu azalmayla gece körlüğü ortaya çıkar.  Glokom tedavisinde, ameliyat ve lazer tedavisi uygulanır.

Katarakt

Katarakt, göz lenslerinin hasarlanması ile görmeyi zayıflatır ve gece körlüğüne neden olur. Katarakt ameliyatı ile sorun komple ortadan kalkar.

Retinitis pigmentoza

Gece körlüğüne direk olarak neden olan hastalıktır. Hastalığın ilerlemesi ile, görme tamamen kaybolur. Bu hastalık komple tedavisi yapılabilen bir hastalık değildir. Hastaya bol A vitamini verilir.  Ultraviyole ışınlardan korunmak için güneş gözlüğü kullanmak tavsiye edilir.

Çinko eksikliği

Çinko ve A vitamini görme mekanizması için gerekli olan vitaminlerdir. Çinko eksikliğinde görme bozukluğu ve gece körlüğü ortaya çıkar. Sert kabuklu meyveler, kümes hayvanı eti çinko açısından zengindir.

Şeker hastalığı

Kanda şekerin artması ile gece körlüğü oluşabilir. Görme kaybı, şeker hastalığında en fazla olan şeydir. Diyabette kan şekerini dengede tutmak gerekir. İnsülin, ilaçlar ve diyet ile kesinlikle kan şekeri dengelenmelidir.

Güneş ışığı

Uzun süre güneş ışığına maruz kalmak, geçici gece körlüğüne neden olabilir. Uzun süre güneş ışığına maruz kalanlarda, sarı nokta hastalığı ve katarakt oluşur. Geçici olan gece körlüğü 1-2 gün içinde düzelir.

Keratokon

Korneanın konik bir duruma dönmesine, keratokon denilir. Bu durum, loş ışıkta görüşün azalması, parlak ışıkta hassasiyet artışı ve kaşıntı oluşmasını sağlar.

Leave a Reply