Gebelikte en sık görülen 10 sorun

gebelikte en sık görülen 10 sorun

Gebelik döneminde en sık görülen sorunlar. Hamilelik döneminde sık idrar yapma, baş ve karın ağrısı, halsizlik ve kusma gibi sorunların tamamı anne adaylarının vücutlarında yaşanan hormonal ve fizyolojik nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu tür şikayetler normal insanlarda olabilen şikayetler olsa da bazıları önemli problemlerin işareti olabilmektedir. Gebelik dönemindeki şikayetler ve dikkat edilmesi gereken durumlarla ilgili sizlere bilgi vermeye çalışacağız. İşte, gebelikte en sık görülen 10 sorun;

1- Kasıkta oluşan ağrılar 4-5’inci haftalarda görülmektedir:

Gebelikte rahim içi duvarına yerleşen embriyo nedeniyle kasık ağrıları meydana gelebilmektedir. Daha çok gebeliğin 4 ve 4’inci haftalarında oluşan kasık ağrıları, beraberinde vajinal kanama olmadığı sürece normaldir.

2- Gebelikte her kanama normal değildir:

Hamileliğin birinci 3 ayında başlayan bu şikayetin nedeni 5-6’ıncı haftalarda kesenin gömülmesi ile rahim iç duvarlarında yaşanan kanamalardır. 12’inci haftada da fetal zarların birleşme sürecinde meydana gelen kanamalardır. Doktorlar, yine de bu tür kanamaları düşük yapma riski olarak görebilirler. Kanamaların büyük bir çoğunluğu dinlenme ile giderilmektedir. Ancak düşük tehdidini ortadan kaldırmak için doktora görünmek faydalıdır.

3- Hormonal değişiklikler göğüs ağrısı yapabilir:

Anne adaylarının göğüslerinde yaşanan değişikliklerin temel nedeni östrojen, progeteron ve prolaktin hormonlarının salgılanmasındaki artıştır. Hamileliği ilk haftalarında göğüslerdeki küçük değişimler yaşanmakta ve bu değişiklikler ağrıya neden olabilmektedir.

4- İdrara sıkça çıkmak doğal bir durumdur:

İdrara sık çıkmak, gebeliğin ilk üç aylık kısmında rahmin büyüyen hacmi ve böbrek fonksiyonlarındaki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Dört aydan sonra hafiflese de son aylarda bebeğin başının mesaneye baskılaması nedeniyle tekrardan artış gösterir. Sık idrara çıkmaya yanma da eşlik ediyorsa, enfeksiyondan şüphelenilmeli ve tedavisi yapılmalıdır.

5- Bulantı ve kusmada şiddet:

Hamileliğin ilk zamanlarında anne adayının psikolojik durumu, plasentanın salgıladığı hormonlar, mide bağırsak sistemindeki değişimler, B6 vitamini eksikliği, tiroit bezinin aşırı çalışması bulantı ve kusmanın en belirgin nedenleridir. Bulantı ve kusma nedeniyle anne adayının iyi beslenememesi gibi bir durum oluşursa tedavi gerektirir.

6- Sürekli uyku hali, yorgunluk ve halsizlik:

Hamileliğin ilk üç aylık döneminde artış gösteren progesteron hormonu salgısı bu durumların en belirgin sebebidir. Gebeliğin ilerleyen döneminde geçebilen bir şikayettir.

7- Susuzluk baş ağrısı yapabilir:

Gebeliğin ilk üç ayında olan baş ağrısının nedeni, yaşanan bulantı ve kusmalardan dolayı beslenmede azlık ve yeterli sıvı alınamamasıdır. Vücudun susuz kalması baş ağrısına neden olabilmektedir. Gebeliğin sonlarında olan baş ağrısı tansiyon yüksekliğinden ya da preeklempsi nedeniyle olabilmektedir.

8- Sindirim sisteminde sorunlar:

Hamilelikte reflünün en önemli nedeni uterus’un mideyi yukarı doğru itmesidir. Ayrıca progesteron hormonu alınan besinlerin yemek borusundan daha yavaş geçmesine neden olur. Midede boşalma gecikir ve besinler sindirim sisteminden çok daha yavaş atılır. Bunun neticesinde bulantı, şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetler oluşabilir.

9- Ciltte kararmalar ve çatlaklar olabilir:

Hamilelik döneminin en fazla karşılaşın sorunlarından biri vücuttaki bazı yerlerin kahverengine dönerek kararmasıdır. En çok da yüz, göğüs uçları, kasık, karın ve göbek bölgelerinde görülmektedir. Kesin nedeni bilinmeyen bu durumun temelinde östrojen hormonu olduğu düşünülmektedir.

10- Kabızlık görülebilir:

Hamilelikte sıkça görülen şikayetlerden biri de kabızlıktır. Bunun nedeni de sindirim sisteminin yavaşlamasıdır. Kabızlık, gebeliğin son dönemlerinde basur ve makatta çatlamaya neden olabilmektedir. Kabızlıktan korunmak için lif bakımından zengin besinlerin tüketilmesi ve bolca sıvı alımıdır.

Leave a Reply