Gebelik dönemi cilt hastalıkları ve kaşıntılar

Gebelikte cilt hastalıkları ve kaşıntılar

Gebelik 9 ay 10 gün süren uzun bir dönemdir. Bu dönemde anne adayı pek çok değişim yaşar. Fiziksel ve psikolojik olarak oluşan bu değişimler, her gebelikte olabilecek olan olaylardır. Tüm bunların yanında cilt değişimleri de yaşanmaktadır. Bu durum, gebeliğin fizyolojik değişikleri arasında kabul edilir. İşte, gebelikte meydana gelen cilt hastalıkları ve kaşıntılar hakkında detaylı bilgi.

Gebelikte fizyolojik değişiklikler:

Gebelikte fizyolojik değişiklikler, hormonların fazla çalışması ve plasentadan salgı yapan hormonlar nedeni ile gerçekleşir. Bu hormonların içinde melanosit hormonunda olan artış, ciltte pigmentasyon artışına neden olur. Meme uçlarında, göbek çevresinde, genital bölgede, karın duvarında, yara yerleri ve yara izleri renk değişimine neden olur. Doğum sonrası tüm bu ciltteki renk değişimleri normale döner. Gebenin yüzünde bu pigment artışına bağlı olarak, renk değişimleri oluşabilir. Buna gebelik maskesi denilir. Genelde bu renk değişimi 4. ayda başlayarak daha da artabilir. Gebelik maskesi doğum sonrası kendiliğinden geçer, fakat güneş ışığı altında fazla kalınmamalıdır.

Gebelikte tüylenme:

Gebelikte tüylenme hormonlarda olan artış nedeni ile olur. Doğumdan 6 ay sonra yavaş yavaş normale dönmeye başlar. Gebelik tüylenmesi göbekte, yüzde ve genital bölgede olur. Hemen hemen 1 yıl içinde kendiliğinden düzelir. Daha sonraki doğumlarda tekrar oluşabilir.

Gebelikte tırnak değişimi ve terleme:

Gebelikle birlikte tırnaklarda çizgiler, kırılma ve uzama oluşabilir. Gebelikte ter bezlerinin hızlı çalışmaya başlaması ile terlemede de artış olur. Terlemenin artması ile ciltte döküntü ve kaşıntı da oluşabilir. Doğum sonrası ter bezleri normale döneceğinden, terleme de normale dönecektir.

Gebelikte cilt çatlakları:

Gebelikle birlikte kilo alma süreci de başlar. Kilo alma ile birlikte ciltte çatlaklar oluşur. Karın, göğüsler, kalça ve basenlerde çatlaklar görülür. Gebeliğin 5. ayı çatlakların ortaya çıktığı dönemdir. Önce kırmızı çizgiler oluşur, zamanla kırmızılık solar, fakat gene de fark edilir şekildedir. Hızlı kilo alımı çatlak oluşumunu tetikler. Çünkü cilt buna hazır değildir. Hızlı kilo alımını yavaşlatmak, cildin elastikiyet kazanması için kremlerle yumuşatılması gerekmektedir.

Gebelikte damar değişimleri:

Gebelikle birlikte kılcal damarlarda bir artış olur. Ellerde kızarıklık, bölgesel kızarmalar, beneklenme, bacaklarda varis, basur oluşumu, el ve bacaklarda ödemler oluşur. Hormonların etkisi ile oluşan bu durum doğum sonrası normale döner.

Gebelikte intrahepatik kolestazı:

Gebelikte cilt kaşıntısı yapan başlıca hastalıktır. Nedeni bilinmez, fakat genetik olduğu düşünülür. Geceleri artan kaşıntılar kollarda ve bacaklarda daha sonra vücuda yayılır. Gebelikte artan hormonların, vücuttan atılmasında bozukluk olması nedeni ile asit oranı artar ve bu da şiddetli kaşıntıya neden olur. Bu asitler, bebeğe geçebilir. Yakın takibe alınan gebeye bazen erken doğum yaptırılabilir. Doğumdan 1-2 hafta sonra kaşıntılar yavaşlar ve biter.

Pemfigoid (Herpes) gestasyones:

Cilt dokusunda veziküllerin oluşması ile seyreden bir cilt hastalığıdır. Gebelikte bağışıklık sistemi nedeni ile oluşur. Gebeliğin 2. ve 3. Trimesterinde oluşabilir. Kaşıntı göbekten başlar ve diğer bölgelerde kızarıklık, döküntüler oluşur. Veziküller enfekte olabilir.  Doğum sonrası düzelir, fakat diğer gebeliklerde tekrar ortaya çıkabilir. Şiddetli vakalarda erken doğum olabilir.

Gebeliğin polimorfik erüpsiyonu:

Gebelik çatlaklarının çevresinde kaşıntı ve kabarcıklar oluşması ile kendini belli eder. Gebelikte en sık görülen cilt hastalığıdır. Gerginlik, genetik yatkınlık ve hormonlar nedeni ile oluşur. Bebek üzerinde olumsuz etkisi yoktur. Çeşitli nemlendiriciler ile etki yavaşlatılır.

Gebelikte atopik erüpsiyon:

Egzamaya benzeyen bir cilt hastalığıdır. Gebelikte sık görülür ve gebelik öncesi atopik hastalığı olanlarda daha sık oluşur. Genelde yüz, boyun, göğüs ve kolların iç yüzeyinde oluşur. Kızarıklık ve egzamaya benzeyen lezyonlar ortaya çıkar.

Leave a Reply