Menopozda hormon tedavisi

menopozda hormon tedavisi

Menopozda hormon tedavisi, progesteron ve östrojen hormonu ya da sadece östrojen alınması ile planlanan bir tedavidir. Menopozda hormon tedavisi uygulanacaksa, öncelikle yapılacak olan tahliller ve muayene, karaciğer ve böbrek, kolesterol ili ilgili kan tahlilleri, mamografi mutlaka yapılmalıdır. işte, menopozda hormon tedavisi ;

Hormon tedavisi önerilen durumlar

Menopoz dönemine girmiş ve seyrek adet gören kadınlarda hormon tedavisi uygulanabilir. Ayrıca, ameliyatla yumurtalıkları erken yaşlarda alınan kadınlara, menopoza tam girmiş ve adet görmeyen kadınlarda da tedavi uygulanabilir. Hiç adet görmeyen kadınlarda, ateş basmaları varsa HRT, vajinal kuruluk varsa lokal hormon tedavisi önerilir. Kalp hastalıklarından korunmak, kemik erimesinden korunmak amaçlı hormon tedavisi uygulanabilir.

Hormon tedavisinin faydaları

Hormon tedavisi menopoza giren ve sıcak basmaları olan kadınlarda yaklaşık %75 oranında fayda sağlar. HRT, uyku bozukluklarını düzenler. Menopozda oluşan sıkıntı, depresyon ve hafıza bozukluklarını yardımcıdır.

Menopoz döneminde kullanılan lokal östrojen, vajinal kuruluk, ilişkide ağrı gibi problemleri engeller. Alt idrar yollarında oluşan sık idrara çıkma, zor idrara çıkma ve idrar kaçırma şikayetlerine iyi gelir.

Hormon kullanımına engel olan durumlar

Yeni geçirilen kalp krizi, geçici iskemik atak, geçirilmiş inme, beyin damar tıkanıklığı, karaciğer fonksiyon bozukluğu, östrojen fazlası ile oluşan kanserler, damar tıkanıklığı geçirmek, vajinal kanamalar hormon tedavisi yapılmayan durumlardır.

Hormon tedavisinin dikkatli yapılması gereken durumlar

Yüksek tansiyon, safra kesesi ve safra taşı, şeker hastalığı, migren, epilepdi, miyom, endometriozis geçirenlere hormon tedavisi dikkatli verilmelidir.

Östrojene bağlı yan etkiler

Bulantı, kusma, şişkinlik, kilo alma, su tutulumu, tansiyon yükselmesi, kramplar, meme uçlarında hassasiyet, safra taşı oluşmasıdır.

Progesterona bağlı yan etkiler

Yorgunluk, depresyon, akne, yağlı cilt, iştah artması, kilo alma, cinsel istek azalması, memelerde hassasiyet olarak sayılır.

Hormon tedavisi ne kadar sürmelidir?

Menopa kaynaklı sıcak basmaları geçtikten hemen sonra hormon tedavisi kesilmelidir. Genelde bu tarz şikayetler, 2-3 yıl kadar sürer. Hormon tedavisinde 5 yıldan sonra uygulama tehlikeli kabul edilir.

Hormon tedavisi ve meme kanseri, kalp hastalığı ilişkisi

Yaklaşık 5 yıldan sonra meme kanseri riski hormon tedavisinde artar. Bu nedenle daha önce meme kanseri geçirenlere hormon tedavisi uygulanmaz. Kalp hastalıkları, hormon tedavisi ile tetiklenebilir.  Miyomu olanlarda dikkatli kullanmak gereklidir. Çünkü, miyomlarda az miktarda artış yaratabilir.

Leave a Reply