Gaz Sancısı Neden Olur, Bağırsak Gazı Nedenleri nelerdir?

Gaz sancısı, ani ve rahatsız edici derecede ağrıya neden olur bu durumun önüne geçmek için bazı koşulları yerine getirmemiz gerekiyor, peki gaz sancısına neden olan etkenler nelerdir şimdi detaylı bir şekilde inceleyelim. Hava yutmak ve besinlerin sindirimi sırasında parçalanma esnasında bağırsaklara hava kaçması durumunda gaz oluşmaktadır. Gaz oluşumundan sonra kişi istemsiz olarak gaz çıkarma isteğinde bulunacaktır. Gaz çıkarmak gayet normal bir durumdur. Ancak bazı kişiler fazla gaz çıkardıklarını ve bunun normal bir durum olmadığını düşünürler. Bazı kişiler gerçekten de normalden fazla gaz çıkarırlar. Ancak bunun en önemli sebebi hava yutmak ve beslenme şeklidir. Bunun için de beslenme şeklinin bir düzene konulması gerekmektedir.

Tabi, gaz çıkarmayı hava yutmak ve sindirimle kısıtlamakta yanlış olacaktır. Gaz çıkarmanın birçok farklı sebebi bulunmaktadır.

Hava Yutmak Gaz Sancısına Neden Oluyor

Gaz oluşumunun sebeplerinin başında sindirim gelmektedir. Ancak sindirim sisteminden gaz oluşumu çok fazla değildir. Hava yutarak gaz oluşması durumu daha çok görülmektedir. Hava yutmak genel olarak yemek yerken görülmektedir. Özellikle hızlı yemek yerken fazla miktarda hava yutulur. Ayrıca sakız çiğnemek, sigara içmek ve pipetle içecek içmekte hava yutma oranını artırmaktadır. Geniz akıntısı ve kronik olan hastalıklar gaza sebep olmaktadır. Ayrıca sıcak içeceklerde gaz yutmayı fazlalaştırmaktadır. Bu durum da vücutta fazla gaz birikmesine sebep olmaktadır.

Sindirim Esnasında Gaz Açığa Çıkıyor

Besinlerin parçalanması sırasında gaz açığa çıkmaktadır. Ancak her yiyeceğin sindiriminde aynı oranda gaz açığa çıkmamaktadır. Tüketilen besinlere göre açığa çıkan gaz oranı değişkenlik göstermektedir. Karbonhidratların sindiriminde özellikle fazla miktarda gaz açığa çıkmaktadır. Protein ve yağlarda ise o kadar fazla gaz açığa çıkmamaktadır. Bunun için mutlaka bir beslenme düzeni oluşturmalısınız. Bu sayede vücudunuzda gaz birikme oranı da düşecektir.

Laktoz İntoleransı Gaz Oluşumuna Sebep Oluyor

Laktoz intoleransı bir hastalıktır. İnce bağırsakta üretilen laktoz enziminin yetersiz olması bağırsağın laktozu sindirememesine sebep olacaktır. Bir süt şekeri olan laktoz süt ve süt ürünlerinde bulunmaktadır. Laktoz intoleransı olan kişilerin laktoz içeren besinler tüketmesi halinde gaz, şişkinlik ve mide bulantısıyla birlikte ishal de görülecektir. Laktoz intoleransı olan kişiler süt ve süt ürünleri tercih etmemeli ya da laktozsuz süt tercih etmelidir.

Çölyak Hastalığı Gaza Neden Oluyor

Buğday, arpa ve çavdarda orta bulunan proteine gluten denilmektedir. Glutene karşı duyarlılığı olan kişiler ise çölyak hastasıdır. Glutene karşı hassasiyeti olan ince bağırsakta gluten içeren besinlerin sindirimi zorlaşacaktır. Çölyak hastalığı bir kalıtsal hastalıktır ve şişkinlik, gaz, karın ağrısı ile kendini göstermektedir. Çölyak hastaları gluten içeren besinler tüketmediği müddetçe her hangi bir sorun yaşamayacaktır.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Gaza Sebep Olan Hastalıklardan

Huzursuz bağırsak sendromu bir tür bağırsak düzensizliğidir. Dışkılama rutinin bozulması huzursuz bağırsak sendromunun en başlı belirtisidir. Bu hastalıkta hasta bir kabız, bir ishal olmakta ve bu rutin çok hızlı değişimlere uğramaktadır. Ayrıca kötü kokulu gaz da huzursuz bağırsak sendromunda fazlaca görülmektedir.

Lifli Besinlerin Tüketimi Gaz Oluşumunu Artırmaktadır

Lifli besinler aslında sağlığa yararlı olarak bildiğimiz ve sindirim sistemini rahatlatan besinlerdir. Ancak sağlığa oldukça yararlı olan lifli besinlerin tüketilmesi bağırsakta gaz oluşumuna sebep olacaktır. Meyveler, sebzeler, tam tahıllı besinler ve özellikle baklagiller hem lif açısından yüksek olduğu için yararlı besinlerdir. Hem de sindirimleri sırasında gaz açığa çıkmasına sebep olacaktır.

Düzensiz Beslenmek Gaz Oluşumu Nedenlerinden

Düzenli beslenmek her zaman için sağlıklı bir beslenmeyi getirdiğinden bağırsak sistemini de düzene koyacaktır. Az yemek yemek her zaman için sağlıklı değildir. Önemli olan öğünleri doğru ayarlayabilmektir. Uzun süre yemek yememek daha sonra birden ve çok fazla yemek yemek gaz oluşumuna sebep olacaktır. Ancak sık öğünler ve az porsiyonlar halinde yemek yemek sizin için düzenli bir beslenmeyi oluşturacak ve gaz oluşumunu minimize edecektir.

Çeşitli Kronik Hastalıklar Gaz Oluşumuna Neden Olabilir

İltihabi bağırsak sendromu ve ülseratif kolit hastalığı gibi bağırsak sistemini etkileyen kronik hastalıklar gaz oluşumuna neden olmaktadır. Ancak kronik hastalıklardan kaynaklanan gaz oluşumlarında gazla beraber başka etkilerde görülmektedir. Hastalığa göre değişkenlik gösteren belirtiler karın ağrısı, karın şişliği gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Yapay Tatlandırıcıların Tüketimi Gaz Oluşumuna Neden Olmaktadır

Yapay tatlandırıcı içeren besinler arasında sayabileceğimiz şekersiz besinler, şekersiz içecekler gibi besinler gaz oluşumuna neden olacaktır. Ayrıca özellikle ciddi manada yapay tatlandırıcı içeren diyet besinler gaz oluşumuna neden olacaktır.

Antibiyotik Kullanımı Gaza Sebep Olacaktır

Antibiyotik kullanımı birçok yan etkiyi de beraberinde getirebilir. Bu etkilerden bir tanesi de gaz oluşumudur. Düzenli antibiyotik kullanımı sindirim esnasında gaz açığa çıkaracağından gaza neden olacaktır.

Gaz Sancısı Nasıl Giderilmektedir?

  • Sırt üstü uzanmalısınız. Bu şekilde uzandıktan sonra egzersiz yapar gibi dizlerinizi karnınıza doğru çekip serbest bırakmalısınız. Yaptığınız bu küçük egzersiz gaz çıkarmanızı kolaylaştıracaktır.
  • Eğer ki gaz problemi yaşıyorsanız, bitki çayları tüketerek gaz sancınızı hafifletebilir ve gaz çıkarmanızı kolaylaştırabilirsiniz. Tercih edebileceğiniz bitki çayları arasında zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı ve rezene çayı gelmektedir.
  • Gaz sancısı yaşarken gazlı içeceklerin tüketimine devam etmek gaz oluşumunu artıracaktır. Ayrıca alkol tüketimi de vücutta gaz miktarını artıracak ve gaz oluşumuna sebep olacaktır. Ancak gaz yapan içeceklerin tüketilmesi yerine su tüketmek gaz sancısı hafifletecek etkidedir.
  • Gaz sancısının hafiflemesi için karnınızı ısıtmakta faydalı olacaktır.

One Response

  1. SABRİ 16 Ocak 2018

Leave a Reply