Aşırı üşüme neden olur, Aşırı üşümenin tedavisi

Aşırı üşümenin bir çok nedeni olabilir ancak bu basit bir şey de olabilir. Bu günkü yazımızda, aşırı üşümenin tedavisi nasıl yapılır, üşümeyi önleyecek ve bizi sıcak tutan yiyecekler nelerdir, sorularına yanıt aradık, işte detaylar. Üşüme, bütünüyle fizyolojik olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu tür durumlarda, bir hastalığı olmayan insanlarda da aşırı üşüme söz konusu olabilmektedir. Ancak aşırı üşüme durumu, bazı insanlarda bir hastalığın habercisi veya belirtisi olabilmektedir.

Aşırı üşüme nedenleri nelerdir?

Kişide üşümeyle birlikte yüksek bir ateş varsa, enfeksiyonel bir hastalığın dikkate alınması gerekmektedir. Çünkü bazı enfeksiyonlar üşümeye neden olabilmektedir. İnsanların bir kısmı çok fazla üşürler ve buna yol açan faktörlerin başında tiroid bezinin yetersiz çalışması gelmektedir. Kan şekerinin düşük olduğu bazı hallerde de aşırı üşüme durumu vardır. Mesela; yemek yedikten sonra üşümesi olanlarda hipoglisemi yani şeker düşüklüğü düşünülmelidir. Aşırı üşümenin en başta gelen sebebi anemi yani kansızlıktır. Özellikle gençlerde ve kadınlarda sürekli üşüme hali varsa mutlaka kansızlığın araştırılması gerekir.

Aşırı üşüme problemi olan bireylerde, üşümenin yanı sıra kolayca yorulma, saç dökülmesi, tırnak kırılması, çarpıntı, halsizlik ve cildin soluk olması gibi bulgular söz konusuysa, bu kişilerde kansızlık bulunma olasılığı oldukça yüksektir.

Ellerin sürekli olarak üşümesi nedendir?

  • Ellerin sürekli üşümesi, sistemik bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Bu hastalıkların başında da tiroid bezinin yetersiz çalışması gelmektedir.
  • Ellerde ve tüm bedende üşüme söz konusuysa bunun nedeni olarak kan şekeri düşüklüğü olabilmektedir.
  • Genç yaştaki kadınların ellerinde üşüme varsa, Raynaud fenomeni denen klinik bir bulgu meydana çıkar. Bu, damarların aşırı şekilde hassasiyetinden dolayı çok hızlı kasılmasıyla kendisini göstermektedir ve ellerde çok ciddi üşümeye yol açmaktadır. Hatta cerrahi bir müdahale bile söz konusu olabilmektedir.
  • Ellerin aşırı üşümesinin diğer bir sebebi de kansızlıktır. Kansızlıkla birlikte ciltte solukluk, çabuk yorulma ve halsizlik şikayetleri de görülebilmektedir.

Ayakların sürekli olarak üşümesi nedendir?

Ayak üşümesi şeker hastalığı, tiroid yetmezliği, dolaşım sistemini etkileyen Buerger hastalığı olanlarda ve yaşı ilerlemiş kişilerde sıklıkla görülmektedir.

  • Ayaklardaki üşüme vücut üşümesiyle beraber değerlndirildiği zaman, bazı sistemik hastalıklara işaret edebilir. Tiroid yetmezliği yine ayak üşümelerinin en başta gelen nedenidir.
  • Kişide kan şekeri düşüklüğü varsa genel vücut üşümesi ile birlikte ürperme, ellerde ve ayaklarda üşüme meydana gelir.
  • Yalnızca ayaklarda üşüme varsa, bu bölgesel üşüme şekli dolaşım sistemiyle alakalı olabilmektedir. Genellikle sigara içen kişilerin bacaklarını ve ayaklarını besleyen damarlarda yeterli miktarda kan dolaşmaz. Buna bağlı olarak da yalnızca ayaklarda üşüme ortaya çıkmakta ve daha çok Buerger hastalığında oluşmaktadır.
  • Ayaklarla birlikte bütün vücutta bir üşüme söz konusuysa kansızlık sorunu olabilir.

Üşüme sorunu nasıl önlenebilir?

Üşümenin önüne geçebilmek için bir takım önlemler uygulanabilir. Mevsimine göre uygun şekilde giyinmek, atkı kullanmak, su ve rüzgar geçirmeyen eldiven kullanmak, düzenli uyku uyumak, sağlıklı ve dengeli bir beslenme gibi koruyucu bazı tedbirler alınabilir.

Üşümenin önlenmesinde kalın giyinmek ne denli önemlidir?

Çok kalın bir palto, ceket veya hırka gibi kıyafetler giyip içine ince şeyler giyilmesi pek doğru bir hareket sayılmaz. Çünkü dış ortamda kalın giysiler sizi koruyabilir, ancak iç ortama girdiğinizde üzerinizi çıkarttığınız zaman ince kıyafetiniz nedeniyle üşüme olasılığınız yüksektir. Bundan dolayı içinize pamuklu bir içlik, bunun üstüne kazak veya gömlek, son olarak da normal kalınlığı olan bir hırka veya yelek giyerek hem terlemeyi önlersizniz, hem de üstünüzü çıkardığınızda üşümezsiniz.

Üşümemek için atkı ve şapkanın önemi nedir?

Vücut ısısının en fazla dağılım gösterdiği yerler boyun ve baş kısmıdır. Dolayısıyla başın ve boynun, şapka ve atkıyla korunması çok önemlidir. Tabi başı ve boynu iyi ısıtacak nitelikte ürünlerin kullanılması önemli olduğu gibi, soğukta dışarı çıkıldığında ağız ve yüz bölgesinin de kapatılması önemlidir.

Üşümenin önlenmesinde ayakkabı seçiminin önemi nedir?

Kur’an’da ve bazı kıssalarda anlatıldığına göre, Hz. Zülkarneyn önce batıya doğru sefere çıktı. Batıya doğru seyahati,

Ellerin üşümesinin önlenmesinde eldivenlerin önemi nedir?

Ellerin üşümemesi için en etkili yöntem eldiven kullanmaktır. Özellikle eldivenler başparmak hariç diğer parmakları bir arada tutan türden olursa, parmaklar birbirlerini çok daha iyi ısıtacaktır. Çocukların eldivenleri ise, onların hareketlerini sınırlayacak türden olmamalıdır. Eldivenler ele tam olarak oturan, soğuğu ve suyu geçirmeyen cinsten seçilmelidir.

Düzenli uyku üşümeyi önlemede faydalı mıdır?

Dengeli ve düzenli bir uyku, kişinin metabozlimasının da düzenli çalışmasını sağlar ve üşümenin önlenmesinde oldukça yararlıdır.

Üşümeyi önleyen ve sıcak tutan besinler nelerdir?

Tüketilen bazı besinler hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi, soğuk havalarda içinizi de ısıtmaktadır. Vücut ısısını dengede tutmada tüketilen besinlerin de çok önemli bir yeri var. İşte, o besinler;

  • Tarçın: Eğer soğuktan çok etkileniyorsanız ve aşırı üşümeniz oluyorsa, soğuklarda dilinizin üzerine bir çay kaşığı kadar toz tarçın koyup yavaş bir şekilde emebilirsiniz. Tarçının kan akımını vücut yüzeyine yayma gibi bir etkisi vardır. Özellikle soğuk havalarda tarçınlı sahlep içerseniz, içinizi hızlıca ısıtırsınız. Dilerseniz çayla birlikte de tarçın tüketebilirsiniz.
  • Zerdeçal: Soğuk havalarda her gün 2-3 gram kadar zerdeçal almak yeterli olur. Balla birlikte karıştırılarak macun formunda da tüketilebilir. Soğuklarda bu karışımdan bir çay kaşığı tüketebilirsiniz. Ayrıca yemeklerde ve salatalarda da alabilirsiniz. Kış aylarında dışarı çıkmadan önce 1 bardak ılık sütün içine yarım çay kaşığı zerdeçal, çay kaşığının dörtte biri kadar toz zencefil, yarım çay kaşığı kadar tarçın ve bal ekleyerek tüketirseniz vücudunuzu sıcak tutabilirsiniz.
  • Zencefil: Hem tazesi hem de kurusu çok faydalıdır. Soğuk kış günlerinde yemeklerinize ve çorbalarınıza ilave edebilirsiniz. Bu sayede vücut ısınızı arttırabilirsiniz. Dilerseniz zencefil ve tarçını birlikte demleyerek akşamları çay yerine içebilirsiniz. Ayrıca zencefilli kurabiye yapıp bunları da afiyetle tüketebilirsiniz.
  • Karabiber: Bakteriyel enfeksiyonların önlenmesinde çok önemli bir baharat çeşididir. İçerisinde A ve C vitaminleri, diyet lifleri ve demir barındırmaktadır. Ayrıca içeriğindeki bazı maddeler sinir sisteminin uyarılmasını sağlayarak ısınmaya yardımcı olur. Yemeklerde tuz yerine karabiberi tercih edebilirsiniz.
  • Havlıcan kökü: Çin zencefili olarak da bilinir. Havlıcan kökünün sapları baharat olarak tüketilmektedir. Vücut ısısını arttırmaya yardımcı olduğu da bilinmektedir. 2 çay kaşığı doğranmış havlıcan kökü sapı bir su bardağı sıcak suya eklenerek 10-15 dakika demlenir ve süzülüp içilebilir. Dilerseniz içerisine bir çay kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.
  • Kırmızı acı biber: Vücut ısısını en iyi arttıran besinlerin başında acı biber gelir. İçeriğindeki kapsaisin maddesi çok önemli bir ısıtıcı görevi görmektedir. Bu madde vücuda alındığında daha fazla enerji yakılmaya başlanmakta ve vücut ısısı yükselmektedir. Metabolizmayı hızlandırmaktadır ve özellikle soğuk havalarda üşümeyi önlemede çok etkilidir.
  • Ihlamur: İçerdiği bazı etkili maddeler nedeniyle, özellikle öksürük, soğuk algınlığı ve boğaz ağrılarında çok faydalıdır. Bir tatlı kaşığı kadar ıhlamurun üzerine bir bardak sıcak su ilave edilir ve 10-15 dakika kadar demlenir. Her gün 1-2 fincan tüketilirse hem içinizi ısıtır hem de soğuğun etkilerinden korunursunuz.
  • Yeşil çay: İçeriğindeki kateşin metabolizma hızının artmasını sağlamaktadır. Soğuk kış günlerinde günde 1-2 fincan tüketebilirsiniz.
  • Trabzon hurması: Cennet elması olarak da bilinen Trabzon hurması, zengin bir protein, karbonhidrat ve yağ deposudur. Bundan dolayı tüketildiğinde kış aylarında vücut ısısının dengede tutulmasına yardımcı olur. Ayrıca A vitamini bakımından da oldukça zengin bir meyvedir.
  • Yumurta: İçeriğindeki B vitamini ve kaliteli proteinler nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmekte, vücudun ısı dengesini korumaya katkı sağlamaktadır. Yendiğinde tok tuttuğundan, özellikle kış aylarında her sabah kahvaltısında tüketilmesi fayda sağlar.
  • Et: Vücuttaki demir eksikliğinden dolayı, demir eksikliği anemisi gelişmektedir. Bunun önüne geçmenin en etkili yolu kırmızı et, dalak, karaciğer, tavuk ve balık gibi besinleri tüketmektir. Hatta soğuk kış günlerinde protein bakımından zengin bir beslenme yapılması çok önemlidir.
  • Diğer besinler: Aşırı üşümeyi önlemek amacıyla pekmez, çikolata, pırasa, yeşil yapraklı sebzeler, sarımsak, soğan, peynir, kuru yemiş, turunçgiller, zeytin, baklagiller, kuşburnu, tahıllar, kurutulmuş meyveler, boza, kefir, kestane, yoğurt ve ceviz gibi besinleri de tüketebilirsiniz.

Leave a Reply